31 aug. 2016 | 14:31

Apple către Europa: putem avea taxe sau putem avea locuri de muncă, dar nu pe amândouă

ACTUALITATE
Apple către Europa: putem avea taxe sau putem avea locuri de muncă, dar nu pe amândouă

Apple a fost amendată de Comisia Europeană și ar putea fi nevoită să plătească 13 miliarde de euro, pentru că s-a bucurat de 25 de ani de susţinere ilegală din Irlanda, fapt care ar fi afectat semnificativ competiţia în Europa.

Declarația oficială a Apple subliniază o idee importantă: Europa poate avea locuri de muncă sau poate avea taxe, dar Apple nu le va asigura pe amândouă, potrivit Business Insider. Gigantul din Cupertino a mai spus și că această amendă va avea un impact profund negativ asupra investițiilor și creării locurilor de muncă în Europa. Nu s-a vrut o amenințare, dar ar putea fi văzută astfel de politicienii care vor să atragă companii noi în țările lor.

Scrisoarea pe care Tim Cook, actualul CEO al Apple, a adresat-o Europei, specifică următoarele: „În urmă cu 36 de ani, cu mult înainte de lansarea pe piaţă a iPhone, iPod sau chiar Mac, Steve Jobs a iniţiat primele operaţiuni în Europa. La acea vreme, reprezentanţii companiei ştiau că pentru a servi clienţii din Europa au nevoie de o bază aici. Aşa că în octombrie 1980, Apple a deschis o fabrică în Cork, Irlanda, cu 60 de angajaţi. Atunci, Cork se confrunta cu o rată mare a şomajului şi cu investiţii în economie foarte scăzute, însă liderii Apple au văzut o comunitate plină de talent şi au crezut în creşterea companiei, dacă aceasta era suficient de norocoasă pentru a reuşi”. Scrisoarea semnată de CEO-ul Apple poate fi citită integral aici.

Compania a contribuit la crearea și susținerea a peste 1,5 milioane de joburi în toată Europa. „Am operat constant în Cork de atunci, chiar dacă am mai trecut prin perioade de incertitudine în ceea ce priveşte businessul nostru, iar astăzi avem aproape 6.000 de angajaţi în Irlanda. Marea majoritate se află tot în Cork, inclusiv oameni din primii angajaţi, care au acum funcţii printre cele mai diverse, în toate unităţie. Nenumărate companii multinaţionale au urmat iniţiativa Apple de a investi în Cork, iar astăzi economia locală este mai puternică decât niciodată”, mai scrie Tim Cook, în aceeași scrisoare. De asemenea, Tim Cook susține și că Apple nu a cerut niciodată şi nu a primit tratamente speciale.

Practic, înțelegerea din 1991 între Apple și Irlanda a stabilit că lucrurile vor funcționa așa: irlandezii le dau taxe mici, iar Apple le dă joburi. De asemenea, Apple a specificat și că acest aranjament a fost perfect legal, deși Margrethe Vestagen, Comisarul European pentru Concurență, l-a făcut să sune cumva ca o înșelătorie. ”Statele membre nu pot acorda scutiri de taxe în exclusivitate anumitor companii, acest lucru fiind ilegal conform legilor europene. După investigația Comisarului, s-a ajuns la concluziona că Irlanda a acordat beneficii ilegale celor de la Apple, scutiri care au permis respectivei entități să plătească taxe mult mai mici decât alte companii pe parcursul anilor”, a scris Vestager.