29 mai 2016 | 11:46

Aplicația care îți spune dacă ai fost victima hackerilor

ACTUALITATE
Aplicația care îți spune dacă ai fost victima hackerilor

O nouă aplicație Windows îți spune dacă te numeri printre victimele unui atac online.

Atacurile online sunt o problemă din ce în ce mai mare în ultimii ani de zile, din cauza numărului uriaș de victime. Totuși, dacă vreți să vă protejați datele mai bine și să reacționați rapid în cazul unui atac, aveți o soluție foarte bună la dispoziție. Este vorba, mai exact, despre aplicația ”Hacked?” pentru Windows 10.

[related]

După cum scrie și site-ul Neowin, acesta vă informează dacă oricare dintre conturile voastre a fost compromis, folosindu-se de API-ul ”Have I been pwned?”. Pentru mai multă transparență, aplicația vă informează inițial chiar și în legătură cu modul în care sunt folosite datele pe care le furnizați. Mai exact, acestea sunt transmise exclusiv către serviciul ”Have I been pwned?”. Odată ce datele au fost introduse, aplicația menționează orice atac online în care acestea ar fi fost implicate.

Mai mult decât atât, aplicația poate monitoriza totul în timp real. Astfel, ”Hacked?” verifică odată la 12 ore dacă au avut loc noi atacuri online și dacă adresele de mail ale utilizatorului au fost implicate. Prin urmare, nu va fi nevoie ca acesta din urmă să îți facă griji în legătură cu hackerii. În cazul în care există un pericol, vor fi trimise notificări imediat.

În cazul în care vreți să descărcați aplicația, aceasta este disponibilă pe Windows Store. În urmă cu aproximativ patru ani de zile, rețeaua socială LinkedIn era afectată de un atac online extrem de grav. Atunci, în 2012, informațiile a nu mai puțin de 6,5 milioane de conturi erau publicate de către un hacker rus în mediul online. Între timp, situația a devenit și mai gravă.

Astfel, acum nu mai avem de-a face cu 6,5 milioane de conturi compromise, ci cu nu mai puțin de 117 milioane. Și mai interesant este faptul că hackerul responsabil de acest lucru, care folosește pseudonimul Peace, a declarat pentru publicația Motherboard că informațiile au fost obținute în urma operațiunii din 2012.