18 mai 2016 | 19:42

Un hacker a obținut zeci de milioane de conturi de LinkedIn

ACTUALITATE
Un hacker a obținut zeci de milioane de conturi de LinkedIn

LinkedIn a avut de suferit din nou de pe urma unui atac online.

În urmă cu aproximativ patru ani de zile, rețeaua socială LinkedIn era afectată de un atac online extrem de grav. Atunci, în 2012, informațiile a nu mai puțin de 6,5 milioane de conturi erau publicate de către un hacker rus în mediul online. Se zicea la acea vreme că unul dintre lucrurile care au făcut posibilă o operațiune de asemenea amploare a fost algoritmul de criptare, cunoscut pentru slăbiciunile de care a dat dovadă în trecut.

Nu știm ce măsuri au luat între timp cei de la LinkedIn, dar este clar că acestea nu au fost suficiente deoarece un atac mult mai grav s-ar fi petrecut de curând. Iar acum nu mai avem de-a face cu 6,5 milioane de conturi compromise, ci cu nu mai puțin de 117 milioane. Și mai interesant este faptul că hackerul responsabil de acest lucru, care folosește pseudonimul Peace, a declarat pentru publicația Motherboard că informațiile au fost obținute în urma operațiunii din 2012.

În ciuda faptului că majoritatea parolelor sunt criptate, în jur de 90% dintre ele se pare că deja au fost sparte. Unul dintre oficialii LinkedIn nu a putut oferi clarificări în legătură cu acest incident, declarând, însă, că divizia de securitate va analiza situația, pentru a verifica dacă informațiile oferite de hackeri sunt autentice. Pentru moment, se pare că infractorii nu au mințit. Aceștia ar fi furnizat o mostră de aproape un milion de conturi și parole celor de la Motherboard, iar publicația deja ar fi avut parte de o confirmare a autenticității din partea unor utilizatori.

În cazul în care vă numărați printre cei care dețin un cont LinkedIn în acest moment, este destul de clar ce trebuie să faceți: schimbați-vă parola cât mai repede posibil! Cu cât aveți o parolă mai dificilă, cu atât mai bine. Astfel, nu ezitați să apelați la semne de punctuație, cifre, litere mari și altele.