06 oct. 2016 | 16:12

Această aplicație românească îi face pe elevi să chiulească mai puțin

ACTUALITATE
Această aplicație românească îi face pe elevi să chiulească mai puțin

O platformă digitală a reușit să reducă absenteismul și să crească performanța elevilor

Smartphone-urile și tabletele au devenit din ce în ce mai populare în România, iar odată cu ea au fost dezvoltate și soluții pentru învățământ. Una dintre ele este platforma Adservio. Aceasta conectează elevii, profesorii, părinţii şi instituţiile educaţionale printr-un sistem digital de management şcolar și, pe termen lung, îi ajută pe copii să obţină rezultate mai bune la învăţătură şi reduce absenteismul.

Platforma a fost creată în 2008 și implementată, între timp, în peste 35 unităţi școlare din Romȃnia, pentru a le organiza și pentru a îmbunătăți rezultatele la învăţătură ale elevilor.

„Ideea unei platforme destinate școlilor a plecat de la dorinţa de a îmbunătăţi comunicarea dintre profesori, elevi și părinţi. În acest fel, niciunul dintre participanţii la actul didactic nu va mai putea spune: «nu am știut, aflu abia acum». Tocmai de aceea am și construit mai multe module în platformă: pentru părinţi, profesori și elevi, unul pentru directori și secretariat, şi unul dedicat nevoilor Inspectoratului Şcolar Judeţean și Ministerului Educaţiei Naţionale. Un sistem, implicit și cel educațional, trebuie să dispună de o soluție la toate nivelurile și suntem mândri să putem susține generațiile viitoare prin platforma noastră“, a declarat Alexandru Holicov, founder & CEO Adservio.

În prezent, ponderea între învăţămȃntul clasic și cel digital în Romȃnia este de 95% în favoarea celui clasic. Totuși, reprezentaţii Adservio estimează că în următorii doi-trei ani această formă de completare a învățământului va crește tot mai mult.

 

În cei șapte ani de când este folosită, platforma Adservio i-a ajutat pe elevi să ajungă la o medie pe unitate şcolară mai mare cu un punct, iar numărul absenţelor ar fi scăzut cu 63%, în comparaţie cu şcolile unde nu a fost folosită. De asemenea, rezultatele obţinute la testările naţionale de elevii acestor unităţi şcolare au fost mai bune decât ale celor care nu beneficiază de Adservio.

Pentru început, este necesară crearea unui cont pe platformă. Astfel, fiecare elev dobândește accesul la o bibliotecă virtuală, de unde poate descărca diferite cărți, îşi poate face teste IQ personalizate şi poate afla inclusiv care este profilul său şi ce meserie i s-ar potrivit pe viitor. La finalul acestor teste, elevul primește o listă cu profesiile recomandate, conform profilului său, şi cu facultăţile din România pe care le poate urma pentru a-şi începe cariera dorită.

Platforma oferă elevilor și un instrument prin care pot afla care este probabilitatea să fie testați la o anumită materie. Acesta e construit pe baza unui algoritm inteligent, care calculează situațiile probabile. În plus, elevii pot vedea în fiecare săptămână care este performanţa lor şi dacă au evoluat sau nu faţă de perioada anterioară. La rândul lor, părinţii sunt informaţi în timp real la situaţia şcolară a copiilor şi pot comunica direct, rapid şi securizat cu orice profesor, cu dirigintele sau chiar cu directorul şcolii.

Adservio oferă multe beneficii şi pentru profesori. Platforma are încorporat un catalog digital, care funcţionează într-un mod similar celui clasic. În acest fel, profesorii vor putea lucra mult mai eficient şi vor păstra mai uşor legătura cu elevii şi părinţii. Pot introduce rapid notele şi motiva absenţele, calculează automat mediile şi pot semnala foarte uşor care sunt elevii cu probleme, care riscă să fie exmatriculaţi sau să rămână corigenţi. În paralel, platforma generează automat statistici despre performanţa clasei şi poate transmite rapoarte către conducerea şcolii.