20 mart. 2015 | 12:52

Tot ce trebuie să știi despre Vector Watch, ceasul inteligent conceput de români

FEATURE
Tot ce trebuie să știi despre Vector Watch, ceasul inteligent conceput de români

În ultimele luni s-a tot vorbit despre Vector Watch, ceasul inteligent românesc. A fost prezentat oficial pe 19 martie, iar acestea sunt detaliile relevante despre el atât cât știm de la producători, deoarece încă nu este disponibil pe piață. Cert este că ceasul e smart și are autonomie preconizată de 30 de zile.

Vector Watch a fost prezentat lumii în Elveția, iar marea noutate pe care o aduce pe o piață destul de plină este autonomia de aproape o lună. La dezvoltarea noului ceas inteligent au participat antreprenorii români Radu Georgescu şi Andrei Pitiş, iar directorul companiei este Joe Santana.

Ceasul Vector va fi disponibil în două forme: rotund de 43,5mm și dreptunghiular de 40,5mm, adică Luna, respectiv Meridian. Prețul pornește de la 200 de dolari pentru Meridian cu o curea din material textil. Aceeași curea, pusă pe versiunea Luna, va duce prețul la 350 de dolari. Alături de autonomie, compania se laudă că ceasul va putea fi folosi în tandem cu telefoane care rulează Android, iOS și Windows, ceea ce este o noutate în sine pentru o piață care se împarte între Android și iOS. Ceasurile sunt disponibile la precomandă pe site-ul companiei.

Joe Santana, directorul Vector Watch, a explicat pentru BBC de ce autonomia, mai ales cea îndelungată, este importantă din punctul său de vedere. „Sunt destul de stresat când vine vorba de autonomia unui smartphone, sunt paranoic că bateria o să se descarce, aşa că mereu port la mine mai multe baterii. Nu cred că oamenii vor să facă asta cu un ceas. Aici este avantajul nostru“, a spus acesta. Vector va avea autonomie de 30 de zile.

Ca să ajungă la o asemenea performanță, au fost făcute câteva compromisuri, cum ar fi folosirea unui sistem de operare mai simplu, iar ecranul este monocrom fără să fie tactil. Acționezi asupra notificărilor prin butoane fizice, poziționate pe marginile ceasurilor. Ai trei astfel de controale. Trebuie însă verificat dacă autonomia va ajunge măcar la o lună de zile, dar cu siguranță va fi mai mare decât a oricărui ceas de pe piață. Doar Pebble a reușit să mai ofere ceva comparabil, ajungând ca ceasul său să poată fi folosit aproximativ o săptămână fără reîncărcare.

Cine sunt românii care au contribuit la dezvoltarea Vector Watch? Pe lângă Andrei Pitiș și Radu Georgescu, cel din urmă a investit în 2014 aproximativ jumătate de milion de euro în proiect, mai sunt acţionari Dan Tudose şi Irina Alexandru. Joe Santana a fost recrutat apoi, iar el este fost director şi pre­şedinte al Timex, producător recunoscut pentru ceasurile clasice. De asemenea, echipa este completată de desig­nerul Steve Jarvis, care în trecut a lucrat pentru Nike (una dintre primele companii care a dezvoltat gadgeturi purtabile pentru fitness).

Cum arată concurența pentruVector Watch

„Este ori un lucru curajos ori pură naivitate pentru o companie necunoscută să concureze direct cu Apple și Google, dar Vector promite autonomie de 30 de zilei și aceasta e suficientă ca să facă un ceas inteligent interesant. De asemenea, nici funcționalitățile smart și designul atractiv din metal nu-i vor dăuna“, scrie Andrew Hoyle pentru CNET.

Cele mai cunoscute ceasuri în acest moment sunt Apple Watch, Motorola Moto 360, LG G Watch R și Urbane, și Samsung Gear S. Sunt ceasuri care s-au remarcat întâi prin producători, apoi prin design și funcționalități. Vector Watch spune „pas“ sistemelor de operare de la marile companii și promite autonomie mare. De asemenea, oferă compatibilitate cu cele mai importante trei platforme.

Prețul este bun, comparativ cu piața, dar niciun cuvânt de marketing și niciun inginer nu sunt suficient de bune, dacă ceasul nu este bun pentru utilizatori. Asta mai rămâne de văzut: contactul cu piața.

 

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele