Întâlnirea secretă între Google, Apple și serviciile secrete nu e o veste bună pentru Internet
În urmă cu câteva zile, oficiali din cadrul Google și Apple s-au întâlnit cu reprezentanți ai serviciilor secrete pentru a discuta chestiuni legate de confidențialitate.
Edward Snowden este un personaj pe cât de apreciat, pe atât de detestat. Indiferent de felul în care este privit, fostul angajat al NSA a reușit să schimbe complet peisajul. Înainte de el existau campanii de spionaj ample, după el lumea a început să vorbească din ce în ce mai mult despre transparență. Astfel, serviciilor secrete le este din ce în ce mai greu să obțină informații de la giganții din tech.
Pentru a stabili limita dintre confidențialitate și securitatea, reprezentanți ai serviciilor secrete din mai multe țări și oficiali din cadrul Google și Apple s-au reunit într-o vilă din Anglia pentru trei zile. Printre cele mai importante persoane prezente se numără șefii CIA și GCHQ, care nu ezită să adreseze o întrebare extrem de dificilă: ”Este inevitabilă spionarea prietenilor și a aliaților în cazul în care există o amenințare la adresa siguranței naționale?”. După cum probabil știți, unele dintre cele mai grave acte de spionaj la adresa cetățenilor de rând au fost comise în numele siguranței naționale.
Conform regulilor, niciunul dintre cei prezenți la întâlnire nu are voie să vorbească în public despre subiectele abordate pe parcursul celor trei zile. Întâlnirea a fost o ocazie și pentru șeful GCHQ Robert Hannigan de a restabili relațiile cordiale cu companiile tech americane, pe care în trecut le-a numit ”centre de comandă pentru teroriști și criminali”. Mai exact, acesta încearcă să se asigure că Apple, Google și ceilalți giganți din IT vor furniza mai ușor informații confidențiale în viitor. După cum scrie Android Authority, NSA ar putea chiar folosi Google Play și alte magazine online pentru a instala programe de tip malware pe dispozitivele suspecților.