23 feb. 2015 | 09:44

Aplicații care te apără de spionajul NSA și GCHQ

FEATURE
Aplicații care te apără de spionajul NSA și GCHQ

Noi dezvăluiri legate de spionajul americanilor de la NSA și al britanicilor de GCHQ arată că cele două agenții de securitate au reușit să compromită cel mai mare producător de cartele SIM din lume. 

Gemalto, compania care produce anual aproximativ două miliarde de cartele SIM, a fost compromisă de spionii americani și britanici. Aceștia au reușit să fure cheile de criptare necesare pentru a accesa datele de pe telefoane.

Acestea le permit agenților să intercepteze orice apel, orice SMS și orice trafic de date care se efectuează de pe (și către) un smartphone care funcționează cu una dintre cartelele afectate fără a mai necesita un mandat.

Printre operatorii care folosesc SIM-uri produse de Gemalto se numără și Deutsche Telekom, Orange și Vodafone și este posibil ca și SIM-urile românilor să fi fost prinse la mijloc, cu toate că românii nu sunt ținte ale spionajului american și britanic.

Din fericire, dacă criptarea apelurilor, SMS-urilor și datelor dintre terminal și operator a fost compromisă, există câteva aplicații antispionaj care adaugă un strat suplimentar de securitate.

aplicatii antispionaj

Aplicații antispionaj pentru SMS-uri

TextSecure Private Messenger este o aplicație care promite confidențialitate totală pentru mesajele de tip text. Folosește un sistem de criptare de tip end-to-end, adică cheile de criptare sunt stocate local, în smartphone-ul fiecărui utilizator în parte, iar oricine ar intercepta mesajele, nu le-ar putea înțelege. TextSecure Private Messenger are opțiuni și de chat în grup și se folosește de conexiunea de internet pentru a trimite mesaje, la fel ca WhatsApp. Este pentru Android, gratuită și o puteți descărca de aici. 

Silent Text este o aplicație ceva mai evoluată decât TextSecure, însă folosește același sistem de criptare, adică end-to-end. Aplicația este disponibilă contra-cost, pe baza unui abonament anual, și este aceeași aplicație găsită și pe cel mai sigur smartphone din lume, adică Blackphone. O puteți descărca de aici.

aplicatii antispionaj

Aplicații antispionaj pentru apeluri

RedPhone este un serviciu gratuit de criptare a apelurilor. Utilizatorii folosesc numărul de telefon obișnuit și pot da telefoane fără grija de a fi ascultați. Criptarea este tot de tipul end-to-end, iar utilizatorii folosesc rețeaua WiFi sau cea de date pentru a primi sau a iniția apeluri. Aplicația este gratuită și o puteți descărca de aici, pentru Android și este compatibilă cu aplicația Signal pentru iPhone.

Silent Phone este serviciul pentru apeluri de la Silent Circle, producătorii Silent Text de care vă ziceam mai sus. Din păcate, este tot un serviciu plătit, dar este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai sigure la ora actuală. Puteți descărca aplicația de aici, pentru Android.