16 oct. 2015 | 15:55

Românii, anonimi pe Internet: de ce folosim serviciile de tip VPN

ACTUALITATE
Românii, anonimi pe Internet: de ce folosim serviciile de tip VPN

Interesul românilor pentru anonimitatea și securitatea lor online este în creștere, iar serviciile de VPN (virtual private network) câștigă popularitate printre ei, se arată într-un comunicat tigerVPN remis Playtech.ro. 

Deși tehnologia VPN există de 20 ani, ultimii ani i-au adus un val de popularitate în rândul diferitelor categorii de utilizatori. De la persoane care vor să-și ascundă identitatea online până la fani ai serialelor TV care vor să le acceseze fără restricții, la nivel global, numărul celor care folosesc VPN crește zilnic, fiind deja de ordinul milioanelor.

Dacă nu aţi mai auzit niciodată despre acest serviciu, merită să-l percepeţi ca pe o conexiune sigură realizată prin intermediul conexiunii voastre obişnuite la internet. E acelaşi sistem folosit de hackeri pentru a fi mai greu detectabili, prin prisma faptului că, înainte de a accesa o pagină web sau un anumit serviciu online, conexiunea este realizată folosind nişte noduri de legătură care au ca scop mascarea adresei IP originale. Astfel, IP-ul vostru de România se transformă într-un IP de Statele Unite ale Americii.

Cea mai semnificativă creștere a numărului de utilizatori a fost înregistrată în 2013, odată cu dezvăluirile din cazul Snowden – NSA, care au scos la lumină activitățile de spionaj ale guvernului SUA și nu numai.

Conform unui studiu realizat de tigerVPN, cei mai mulți români care folosesc tehnologia VPN (62% dintre participanții la studiu) susțin că abia acum au descoperit beneficiile acestui tip de serviciu, având abonamente de mai puțin de un an. 90% dintre ei se conectează la VPN în special pentru filesharing, dar și pentru a se asigura că activitatea nu le este monitorizată, fiind conștienți că majoritatea furnizorilor de internet (ISP) au rețeaua conectată cu cea a Serviciului Român de Informații.

Un procent mic, dar demn de menționat, îl reprezintă cei 7% dintre respondenții români la sondajul tigerVPN care au declarat că folosesc serviciul pentru a avea acces rapid la conținut online, descărcând jocuri video în ziua lansării inițiale sau folosind servicii precum Netflix sau Hulu. Aceste tipuri de conținut sunt adesea restricționate din punct de vedere geografic, astfel încât pentru a avea acces imediat este necesară conectarea la VPN.

Sondajul mai arată că doar 13% dintre utilizatorii de VPN din România se conectează atunci când călătoresc. Ei folosesc serviciul de VPN pentru a-și proteja confidențialitatea conversațiilor și a datelor în timpul călătoriei, având în vedere vulnerabilitatea crescută a rețelelor publice de Wi-Fi disponibile în locurile turistice.

În comparație cu anul 2013, numărul total de români care folosesc serviciile de VPN (atât cu abonament, cât și gratuite) s-a dublat, conform reprezentanților tigerVPN. Totuși, rata de penetrare a pieței din România este mult mai mică față de cea din Statele Unite sau Europa de Vest, țări în care preocuparea vizavi de anonimitatea online este mult mai mare, iar veniturile medii, la fel.