Platformele Windows 10 fie cresc împreună, fie vor muri împreună
Windows 10 are acum un singur set de aplicații pentru toate dispozitivele. Dar va reuși Microsoft să convingă dezvoltatorii să treacă de partea sa?
Microsoft a făcut ceea ce mulți credeau că este imposibil. În urmă cu câteva luni, ideea ca Windows să ruleze pe mai multe dintre dispozitivele noastre nu era deloc atrăgătoare. Erau foarte puțini cei care ar fi renunțat la Android sau iOS pentru Windows Phone. Dar odată cu veștile de ieri, lucrurile s-au schimbat. Un viitor în care oamenii vor alege Windows pentru telefoane, tablete și PC-uri pare acum posibil. Și este în totalitate datorită muncii colosale depuse de cei de la Microsoft.
Dintre toate aceste anunțuri, probabil cel mai important pentru succesul Microsoft este că Windows va fi o platformă unificată. Windows 10 nu va fi doar pe desktopuri și tablete, așa cu a fost cazul cu Windows 8, ci și pe telefoane. Astfel, orice dispozitiv care are mai puțin de 8 inci va rula o variantă de Windows 10 care seamănă foarte mult cu actualul Windows Phone. Notificările de pe PC vă vor apărea și pe dispozitivul mobil, iar Skype, de exemplu, va fi integrat în aplicația de SMS. Acesta este de fapt, punctul cheie al întregului proces de unificare a platformelor.
Aplicațiile sunt vitale în ziua de azi, Google și Apple menținându-și pozițiile dominante în mare parte datorită magazinelor online uriașe pe care le dețin. Fiecare dintre acestea are cu mult peste un milion de aplicații. De cealaltă parte, pentru Windows Phone sunt disponibile aproximativ 340.000. Nu mai menționăm faptul că (din diverse motive care nu țin neapărat de Microsoft) nu există aplicație oficială YouTube, Instagram este încă în beta etc. Odată cu integrarea tuturor platformelor, Microsoft ar putea convinge numeroși dezvoltatori să își lanseze aplicații pentru Windows.
Nu a existat niciodată vreun stimulent serios pentru creare unei aplicații. Ca număr de utilizatori, Windows Phone a fost întotdeauna cu mult în spatele iOS și Android. Acesta, în sine, este un motiv suficient de bun pentru a ignora această platformă. Ceea ce am realizat abia acum este că Windows Phone nu a avut niciodată vreo șansă de supraviețuire. Acesta nu ar fi putut reprezenta niciodată o alternativă viabilă pe termen lung pentru Android și iOS.
Windows Phone nu ar fi trebuit să existe niciodată sub această formă, separată de Windows. Din fericire, această greșeală pare a fi fost reparată acum. Sunt multe moduri în care putem interpreta această mișcare. Unii o văd mai degrabă ca pe o evoluție a Windows Phone către PC, alții ca pe o transformare a Windows Phone în ceva mai bun. După părerea mea, decizia celor de la Microsoft anunța practic moartea Windows Phone și sosire Windows pe tabletă și PC. Astfel, ni se confirmă încă o dată că hardware-ul de pe telefoane a evoluat atât de mult, încât poate suporta acum un sistem de operare de pe PC.
Odată cu unificarea platformelor, Microsoft le pune la dispoziție developerilor milioane de clienți noi care vor avea acces la aplicațiile lor. Dintr-odată, aplicațiile nu mai sunt limitate la o platformă care pare a avea din ce în ce mai puțini utilizatori pe plan mondial.
Pentru a înțelege exact importanța realizării celor de la Microsoft, nu trebuie să ne uităm decât cu câțiva ani în urmă la lansarea Windows 8. Deși promovat de Microsoft drept un pas important în direcția potrivită, Windows 8 s-a dovedit în foarte scurt timp a fi un eșec. Dispariția butonului ”Start” a fost criticată vehement de unii, iar experiența generală de utilizare a fost una cu mult sub așteptări. Dar probabil că acest lucru ar fi fost rezolvat până la urmă dacă Microsoft ar fi fost capabilă să îi convingă pe dezvoltatori că Windows 8 merită atenția lor.
Nu au fost create destule aplicații pentru a convinge developerii să mizeze pe Windows.
Dar nu a reușit, iar în mare parte acest fapt se datorează incapacității Microsoft de a-și crea propriile aplicații care să ridice încrederea developerilor în Windows 8. Totul a durat în jur de un an, Microsoft făcând un pas înapoi, după aceea și realizând că poate a vrut să obțină prea mult în prea puțin timp. Așa a luat naștere Windows 8.1. Într-adevăr, acesta a adus unele îmbunătățiri, dar nu suficient de multe. Și mai grav, problema de bază a rămas aceeași: Microsoft nu a furnizat suficient de multe aplicații pentru a demonstra cu adevărat că mizează pe platforma Windows 8.
Odată cu Windows 10, lucrurile s-ar putea schimba și am putea asista la un aflux de aplicații. Dar Microsoft trebuie să încurajeze schimbare prin lansarea propriilor aplicații care valorifică potențialul sistemului de operare. Înainte de anunțurile de ieri, mulți se așteptau la o conferință în cadrul căreia Microsoft va prezenta câteva metode prin care va rezolva problemele vechilor sisteme de operare. În schimb, au asistat la prezentarea viziunii pentru viitor a companiei. Deși sunt multe întrebări la care nu avem răspuns încă, Microsoft pare a fi pe drumul cel bun; pentru moment.