Vector Watch conceput de români e un ceas inteligent, nu un telefon la încheietură [FOTO]

FEATURE
Vector Watch conceput de români e un ceas inteligent, nu un telefon la încheietură [FOTO]
07 apr. 2015 | 12:09

În martie, a fost prezentat în Elveția smartwatch-ul Vector Watch sub poate cea mai grea frază de promovare: ceasul cu autonomie de o lună. Nu l-am avut vreme de o lună, dar am aflat mai multe despre acesta de la Dan Tudose, unul dintre cofondatorii companiei și omul responsabil de hardware, dar și după ce am folosit scurtă vreme gadgetul.

 

Posted by playtech.ro on Tuesday, April 7, 2015

Știi deja despre Android Wear, cu dispozitive de la Samsung, LG sau Motorola, și despre Apple Watch, cel care a atras cea mai mare rație din atenție. Apoi, este Vector Watch, un ceas care ne promite în primul rând autonomie. Să fim înțeleși de la început, inteligență au avut toate (și încă au), dar autonomia e un subiect atât de sensibil, încât Apple abia amintește că al său ține doar o zi.

De la o zi (sau chiar o săptămână, în cazul Pebble) la o lună e cale lungă, dar inginerii români care lucrează la acest ceas Vector par să fi descoperit Sfântul Graal al bateriilor. Graalul este, în fapt, o abordare nouă și o separare de trendul general al industriei ceasurilor smart. Au spus „pas“ platformelor altora și au început de la zero.

Sub titlul „Va fi Vector Watch următorul unicorn?“, Radu Georgescu, antreprenorul care a investit jumătate de milion de euro în acest proiect, vorbește cu entuziasm despre ecosistemul software. „Sistem de operare nou, de la zero. (…) Nu pornind de la Linux, nu pornind de la RTOS (n.red.: real time operating system), nu de la Android, ci de la zero. Știți voi… «void main ()»“, spune acesta.

Vector Watch, ceasul inteligent creat de români FOTO Răzvan Băltărețu - Playtech (4)

Vector Watch va avea și magazin cu aplicații, e deja implementat, cu API pentru dezvoltatorii care doresc să creeze aplicații pentru acesta, iar ei se vor putea folosi de cloud pentru a-și rula produsele. De asemenea, compania a creat câteva aplicații, iar elementul central a fost gestionarea eficientă a timpului. Urmează monitorizarea sănătății, a activității fizice și a condițiilor meteo. În fapt, în acest moment, Vector Watch este similar unei cepe, foiță cu foiță se mai așază un element.

Ce are special Vector Watch?

Pe scurt, autonomie are special. Și ajunge la cea de o lună renunțând la două elemente care „seacă“ bateria: ecranul color și tactil, înlocuind acțiunile pe care le poți face cu butoane fizice. Apoi, cum am zis mai sus, are grijă de software. Deocamdată, e clar ce vrem de la un ceas inteligent (dacă îl vrem): autonomie, sistem de afișare a notificărilor și informațiilor de interes pentru noi (știri, starea vremii etc.), monitorizarea activității fizice și, evident, a timpului.

Vector Watch, ceasul inteligent creat de români FOTO Răzvan Băltărețu - Playtech (14)

Vector Watch se achită de acestea și promite că o face de-a lungul a 30 de zile. De 30 de ori mai bine decât Apple Watch, dacă vrei o comparație.

IDC estimează că în 2015 vom cumpăra aproximativ 45 de milioane de gadgeturi purtabile. Până în 2019 cifra va crește la peste 125 de milioane. Sunt cifre impresionante, chiar dacă nu la fel de mari ca cele din industria smartphone-urilor, iar Vector se poate afirma încă de la început. „(Brățările de fitness ne-au dus la actualele dispozitive purtabile) Prețul acelor brățări însă a scăzut foarte mult în multe piețe, iar acum producătorii de telefoane le livrează la pachet cu acestea. Mulți utilizatori au nevoie de un motiv bun pentru a înlocui un accesoriu sau un ceas tradițional cu un așa dispozitiv“, estimează Ryan Reith, unul dintre directori IDC.

Vector Watch, ceasul inteligent creat de români FOTO Răzvan Băltărețu - Playtech (12)

După sistemul de operare, Vector Watch și-a proiectat designul de la zero, cu două modele disponibile la precomandă pe site. Luna are ecran rotund, iar Meridian are unul dreptunghiular și este cel mai ieftin, pornind de la 200 de dolari. Toate modelele funcționează cu toate platformele software importante: Android, iOS și Windows.

În prezent, Vector Watch abia a fost anunțat. Există și are o formă, știm cum va funcționa și ce ne oferă. Încă nu l-am avut pentru un review, doar pentru scurt timp ca să vedem ce vor să aducă pe piață românii, împreună cu străini cu experiență în design și ceasuri, de la Vector Watch.

Realitatea este că Vector îți oferă strictul necesar, fără să îți faci griji că se descarcă până ajungi acasă. După cum spune și Georgescu, îți vei administra mai bine timpul și nu e chiar un lucru rău. Vei interacționa puțin cu ceasul, când e nevoie. Elementul central de gestiune a lui este aplicația pentru smartphone, unde vezi câteva detalii despre activitatea ta, poți schimba animația ceasului afișat și ai magazinul cu aplicații. Nu este Android Wear sau iOS și nici nu trebuie.

Vector Watch, ceasul inteligent creat de români FOTO Răzvan Băltărețu - Playtech (11)

Vector Watch nu va înregistra cifre colosale de vânzări, nu are istoria și banii pentru marketing pe care îi are Apple, dar are un produs eficient, util, dacă ai în primul rând nevoie de așa ceva. Este mai mult un ceas inteligent decât un smartphone mic la încheietură și aceasta trebuia să fie atitudinea tuturor producătorilor. Eu nu vreau un alt telefon la încheietură, ci doar un gadget mai mic, care nu face totul, dar face ceea ce aș dori.

Totuși, nu pot recomanda achiziția unui Vector Watch, asta ține de fiecare. Dar pot recomanda să urmărești această companie, pentru că are un produs care se poate remarca pe piață.

 

Posted by playtech.ro on Monday, April 6, 2015

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele