Hotspot Personal – Cum partajezi conexiunea la internet de pe iOS, Android şi Windows Phone?
În loc să folosim modemuri pe USB sau să alergăm după un WiFi public, putem crea propriul hotspot personal folosind telefonul cu iOS, Android sau Windows Phone.
Timp de foarte mulţi ani, în momentul în care îţi doreai să ai acces la internet pe laptop, în deplasări, erai limitat la utilizarea unui modem USB lent ce necesita instalarea unei anumite aplicaţii şi venea cu un trafic de date limitat. În 2015, situaţia s-a schimbat radical. Orice smartphone, indiferent de sistemul de operare, poate fi folosit ca hotspot personal. Orice tabletă cu o cartelă SIM de date în interior poate genera o reţea WiFi la care să vă conectaţi cu laptopul, o altă tabletă şi două sau trei telefoane. Procedura este incredibil de facilă şi nici măcar nu mai vine cu restricţii semnificative din parte operatorilor de telefonie.
Singurul lucru extrem de important pe care trebuie să-l aveţi în vedere ţine de traficul de internet disponibil. Foarte mulţi operatori autohtoni oferă trafic nelimitat pe smartphone sau tabletă, iar unii oferă o anumită cantitate de trafic la viteză mare, urmând ca după un anumit prag să nu plătiţi în plus, dar viteza conexiunii să fie semnificativ mai lentă. Nu este exclus însă nici să aveţi 500MB sau 1GB de trafic inclus în abonament. Într-o astfel de situaţie, costurile traficului generat suplimentar sunt, de cele mai multe ori, astronomice. Ca urmare, încercaţi să vă informaţi care este situaţia abonamentului vostru, înainte de a trece mai departe.
De asemenea, pe parcursul utilizării unui smartphone ca hotspot personal, bateria respectivului gadget se va consuma cu o viteză ameţitoare. Din acest motiv, dacă este este vorba de mai mult de câteva minute de tethering (activitatea de partajare a conexiunii la internet cu alte dispozitive), de preferat ar fi să vă ţineţi telefonul la încărcat, la priză sau PC.
Hotspot personal – partajarea conexiunii la internet a unui iPhone
Dacă vreţi să împărţiţi conexiunea la internet de pe un smartphone cu unul sau mai multe dispozitive, aproape de fiecare dată aveţi mai multe scenarii posibile, cu avantajele şi dezavantajele aferente. Dacă e vorba de un singur sistem, puteţi conecta telefonul prin USB la computer. Veţi obţine cea mai mare viteză de download/upload şi nici nu riscaţi să rămâneţi fără baterie, pentru că respectivul gadget se va încărca în timp ce profitaţi de conexiunea sa la internet. Tot în cazul unui singur dispozitiv, dar de această dată wireless, puteţi apela la partajarea traficului de internet prin Bluetooth. Marele avantaj al acestei metode ţine de consumul energetic infim. Cea mai comună metodă şi cea care vă permite să conectaţi până la 5 dispozitive la internet simultan, poartă numele de hotspot personal, dar în meniul anumitor aparate s-ar putea ascunde şi în spatele termenului de Tethering.
Pentru a vă ajuta să activaţi rapid un hotspot personal pe un smartphone, merită să nu uitaţi că realizatorii celor mai populare platforme de pe piaţă au inclus aceste funcţii la câteva atingeri de meniul principal al gadgetului vostru preferat. În această secţiune, vom detalia procedura de activare pe un iPhone, deşi funcţionează la fel de bine şi pe un iPad. Este suficient să accesaţi meniul Configurări / Settings al tabletei sau al telefonului şi pe prima pagină ar trebui să găsiţi secţiunea Hotspot personal. Dacă nu există, cel puţin prima dată, s-ar putea să fiţi nevoiţi să o accesaţi din meniul Cellular Data sau Conexiune Celulară. Instant vă veţi lovi de un ecran precum cel de mai sus. Pe această nouă pagină este suficientă o bifă în partea de sus e ecranului. Dacă simţiţi nevoia, puteţi schimba parola conexiunii WiFi pe care o creaţi.
La iDevice-uri, transformarea unui iPhone sau iPad în hotspot personal, se manifestă prin câteva simptome. Imediat după ce aţi trecut aparatul pe on, veţi vedea un WiFi cu numele telefonului şi/sau o conexiune Bluetooth. Dacă nu vi se conectează din prima tentativă computerul la internet printr-un cablu USB introdus într-un iDevice la capătul opus, asiguraţi-vă că aveţi iTunes instalat. Când va apărea primul client conectat la reţeaua proaspăt creată, în partea de sus a ecranului se va evidenţia o bară albastră pentru a vă avertiza că faceţi tethering.
În cazul în care aveţi un gadget cu iOS ce rulează o versiune recentă a sistemului de operare, respectivul aparat va figura în permanenţă ca un posibil hotspot WiFi în meniul altor iDevice-uri sau Mac-uri. În această situaţie particulară, nu este necesar să activaţi manual funcţia de hotspot personal, aceasta din urmă se va activa şi dezactiva automat.
Hotspot personal – partajarea conexiunii la internet a unui Android
Indiferent dacă aţi creat un WiFi cu un Android, iDevice sau Windows Phone, conectarea la respectiva reţea ar trebui să poată fi realizată fără nici un fel de dificultăţi. E ca şi cum aţi avea un router obişnuit în preajmă. De pe un sistem cu Windows sau Mac OS X, accesaţi meniul de reţelistică de lângă ceas, faceţi click pe reţeaua voastră personală şi introduceţi parola implicită sau cea definită de voi. După un click pe Connect, nu ar trebui să dureze decât câteva secunde până să puteţi naviga pe internet folosind browser-ul vostru favorit.
Pe Android, funcţia de hotspot personal sau hotspot portabil poate fi găsită în locaţii diferite ale meniului de configurare, în funcţie de versiunea sistemului de operare. În majoritatea cazurilor, ar trebui să fie un submeniu al secţiunii Wireless & Networks, similar cu captura de ecran de mai sus. Faceţi click pe Tethering & Portable Hotspot, definiţi numele reţelei pe care vreţi să o creaţi, tipul securităţii – preferabil WPA2 PSK şi parola. După această etapă, puteţi alege modul în care vreţi să împărtăşiţi conexiunea la internet de la operator cu alte aparate: USB Tethering, Portable WiFi Hotspot sau Bluetooth Tethering. Din momentul în care aţi activat Bluetooth Tethering, merită să ştiţi că vă puteţi conecta şi cu un notebook cu conectivitate Bluetooth la acea reţea proaspăt creată. Nu trebuie decât să vă adăugaţi smartphone-ul ca dispozitiv împerecheat cu PC-ul. Din momentul în care telefonul vostru va apărea în Control Panel, la Devices and Printers, puteţi face click dreapta pe el şi, din meniul contextual, puteţi alege Connect using Acces Point.
Hotspot personal – partajarea conexiunii la internet a unui Windows Phone
Atât pe Android cât şi pe Windows Phone, dacă nu puteţi crea un hotspot personal nativ din meniul telefonul, există aplicaţii terţe cu o funcţionalitate similară. Cele mai multe dintre ele sunt însă contra cost, PDANet+ sau Tether-X fiind doar două exemple.
În cazul unui gadget cu WP8 sau WP8.1, dacă nu sunteţi restricţionaţi de operatorul de telefonie, este suficient să intraţi în meniul Setări, la secţiunea intitulată foarte sugestiv Partajare Internet. Printr-un tap pe Wi-Fi puteţi alege să partajaţi conexiunea la Internet a telefonului prin Bluetooth sau Wireless IEEE 802.11 g/n. Dacă valorile implicite pentru numele reţelei create şi parola de conectare nu vă încântă, acestea pot fi modificate prin atingerea creionului de la baza ecranului. Etapa de partajare efectivă se declanşează printr-un tap pe switch-ul din partea de sus a ecranului Activat/Dezactivat.
E chiar atât de uşor?
Indiferent dacă plătiţi un abonament de date separat pentru o tabletă sau aveţi o cantitate generoasă de trafic inclusă în abonamentul de mobil, nu se mai justifică achiziţia unui modem 3G/4G. Gadgeturile voastre preferate fac o treabă foarte bună în a vă oferi internet şi la alte dispozitive. Nici măcar nu contează ce sistem de operare rulează. În permanenţă există soluţii intuitive pe care le puteţi urma în câţiva paşi.
În cazul în care nu aveţi un notebook, dar mergeţi în concediu şi vreţi să aveţi internet pe mai multe dispozitive, un hotspot personal este perfect. La Vodafone, de exemplu, puteţi plăti o taxă de 3 euro pe zi pentru a folosi traficul de internet, pe care îl aveţi inclus în abonament, într-un număr foarte mare de ţări. Astfel, dintr-un grup de 3-4 persoane, este suficient ca unul singur să plătească acea taxă, iar ceilalţi să profite de abonamentul său da date fără emoţia acumulării de costuri suplimentare. Este foarte probabil ca şi Orange, Telekom sau RCD & RDS să ofere o opţiune similară. Secretul este să vă interesaţi de toate avantajele şi limitările abonamentului vostru înainte de a cocheta cu activarea funcţiei de tethering.