18 ian. 2015 | 11:53

Cât de ușor te spionează NSA prin Internet și smartphone

FEATURE
Cât de ușor te spionează NSA prin Internet și smartphone

Informațiile pe care Edward Snowden le-a oferit lumii s-au dovedit aur pentru a înțelege cât de spionați suntem. Nu s-a terminat acest flux de date, iar cele mai noi arată că americanii și britanicii se descurcă atât de bine la a ne spiona, încât fac mișto de alte state că nu pot la fel.

Spionii americani de la NSA lucrează îndeaproape cu cei britanici de la GCHQ, iar noile informații care au apărut în publicația „Der Spiegel“ arată că sunt atât de siguri pe ceea ce pot afla, încât își permit și glume la adresa altor țări. Ceea ce oamenii acestor entități creează sunt adevărate arme digitale care să le ajute țările în războaiele cibernetice.

În noile documente se arată și că Alianţa Five Eyes, adică Marea Britanie, Canada, Australia, Statele Unite ale Americii şi Noua Zeelandă, este capabilă să exploateze metodele folosite de adversarii săi. Asta înseamnă că poate să le fure uneltele de atac cibernetic, tehnicile, le poate afla țintele și să atace înaintea lor. Unul dintre aceste cazuri e când NSA a reușit să intercepteze un atac asupra Departamentului de Apărare al SUA, i-a găsit sursa în China și a putut afla mai multe despre planurile chinezilor, inclusiv unul care presupunea infiltrarea în bazele de date ale Organizației Națiunilor Unite.

Cum te spionază NSA și GCHQ prin aplicațiile mobile

Dincolo de a folosi citate din filme pentru a face mișto de operațiunile altor țări – spre exemplu, I drink your milkshake din filmul „There Will Be Blood“ -, agenții GHHQ au un mare succes și în exploatarea aplicațiilor mobile printr-o unealtă denumită BADASS. Ei pot obține informații din metadatele schimbate între dispozitivele utilizatorilor și rețelele de publicitate sau companiile de analiză.

Un alt mod, conform The Verge, prin care spionii au acces la datele de pe un iPhone, spre exemplu, recunoscut pentru standardul mai ridicat de protecție în fața spionatului față de alte telefoane, este prin computerele la care îl conectezi. Datele acestea sunt din noiembrie 2010, iar Apple a oprit accesul aplicațiilor la UDID (n.r. – Unique Device Identifier) în mai 2013 tocmai pentru a proteja intimitatea utilizatorilor. Înainte de a face asta, GCHQ și NSA erau capabile să urmărească un dispozitiv după acel cod unic și să aibă acces apoi la datele sale printr-un computer pe care îl exploatau.

Într-unul dintre slide-urile prezentării apare și frazele: „Abusing BADASS for Fun and Profit“ (trad.: abuzăm de BADASS în interesul distracției și profitului) și „We know how bad you are at Angry Birds“ (trad.: Știm cât de prost te descurci la Angry Birds), conform The Verge.

Der Spiegel scrie că agenții se poartă, de cele mai multe ori, ca cei dintr-un film prost sau un thriller supraestimat. „E absurd: pe cât de ocupați sunt să spioneze, pe atât de spionați sunt spionii la rândul lor. Drept răspuns, ei sunt ocupați constant să își șteargă urmele sau să creeze unele false“, scrie publicația germană.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele