11 iun. 2015 | 03:37

Cât de mult te ajută să ai un cloud personal în propria casă?

TUTORIALE
Cât de mult te ajută să ai un cloud personal în propria casă?

Când nu trece o săptămână fără ca un gigant cibernetic să fie atacat de hackeri, e mai important ca niciodată să înţelegeţi beneficiile unui cloud personal.

Nu este prima oară când tratez acest subiect şi cu siguranţă nu va fi nici ultima. Deşi m-am obişnuit de ceva timp să-mi fac un backup regulat la , pentru că îmi oferă un TB de spaţiu gratuit, între timp, acasă am propriul meu ,,norişor” pe care îmi salvez multe alte date private.

Magia adopţiei unei astfel de soluţii este că fişierele voastre pot fi accesate prin internet, fără să fie pe internet. Poate părea un nonsens la prima vedere, dar implementarea unui cloud personal, a câtorva TB de spaţiu pe care îi aveţi accesibili în reţeaua locală, vine la pachet cu nişte beneficii reale.

Care este diferenţa dintre un cloud personal şi Google Drive, iCloud, OneDrive etc.?

E incredibil de uşor să-ţi fac abonament la un serviciu de stocare în cloud în ziua de azi şi este foarte probabil să fiţi şi abonaţi la unul sau mai multe fără să vă daţi seama. Aveţi un iDevice cu cont iCloud, sunteţi utilizatori de iCloud Drive. Folosiţi Android şi aveţi o adresă de Gmail, în acelaşi timp profitaţi de 15GB gratuiţi pe Google Drive.

Aveţi o adresă de email @yahoo.com, datele de autentificare funcţionează la fel de bine pe . Acestea sunt doar câteva exemple, dar în practică există mult mai multe. Beneficiile unui astfel de serviciu constau într-o implementare facilă la scară largă, un preţ din ce în ce mai accesibil şi în flexibilitatea oferită de un număr semnificativ de aplicaţii pentru orice platformă.

Costurile pentru un cloud personal, NAS sau server de fişiere din reţeaua locală, nu vor fi niciodată la fel de mici. Veţi obţine în schimb confortul faptului că fişierele voastre importante şi personale nu sunt găzduite de Apple, Microsoft sau Google. Dacă aţi avut emoţii anul trecut când au început să apară pe internet imagini cu Jennifer Lawrence dezbrăcată pentru că i-au fost furate de pe iCloud, vă puteţi bucura pentru că veţi câştiga un pic de imunitate la astfel de evenimente printr-un cloud personal.

Orice dispozitiv conectat la internet este expus la o anumită doză de vulnerabilitate, dar măcar atunci când acel dispozitiv este la voi în sufragerie puteţi controla un pic mai bine verigile din ,,lanţul slăbiciunilor”. Majoritatea atacurilor hackerilor vizează giganţi din industrie, precum Google Drive, iCloud, OneDrive sau autorităţi gen FBI, NSA, Casa Albă şi altele. Interesul pentru micuţul vostru cloud cu poze din vacanţă este infim spre inexistent la nivel global.

Aţi fi tentaţi să credeţi că un NAS se configurează greu şi implică o procedură complexă de întreţinere. Nu este deloc aşa. În practică, modelele recente de medii de stocare menite pentru implementare în reţea sunt din ce în ce mai prietenoase. Mai mult decât atât, pot fi cu uşurinţă accesate de la distanţă şi suportă un upgrade incredibil de facil.

Aveţi mâine bani de un hard disk mai mare, puteţi foarte uşor să-l introduceţi în NAS. Este vorba de un hard disk extern? Îl puteţi ţine conectat la unul din porturile USB ale respectivului . Din câteva clickuri, toate documentele voastre sunt accesibile de către voi, într-un mod securizat, chiar prin VPN, din orice colţ al lumii. beneficii Cloud personal Install Firmware

Configurarea unui cloud personal mai uşoară ca niciodată – QNAP TS-431

Pentru acest articol am avut ocazia să lucrez cu un model de la cu numele de TS-431. Este un model cu un preţ de aproximativ 1300 de lei fără hard disk-uri, destinat utilizatorilor casnici şi firmelor de dimensiuni mici. Suportă managementul a până la 4 HDD-uri datorită celor patru Bay-uri accesibile cu uşurinţă. Când îl veţi integra în reţeaua din casă, dacă aveţi un router cu porturi LAN Gigabit, veţi putea obţine nişte rate de transfer impresionante datorită celor două porturi Gigabit de pe spatele creaţiei QNAP ce pot fi folosite simultan.

În ceea ce priveşte hard disk-urile, în funcţie de câte aveţi disponibile, le puteţi configura în mod JBOD, RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 10. Pentru ca interacţiunea cu noul vostru NAS să se desfăşoare fără evenimente neplăcute, partea de procesare din TS-431 este asigurată de un procesor Freescale ARM-Cortex A9 dual core şi de 512MB RAM.

qnap ts-431

În cazul în care nu înţelegeţi foarte bine cu ce se mănâncă toate detaliile de mai sus, veţi aprecia cu siguranţă cât de uşor puteţi configura acest NAS. Este suficient doar să puneţi mâna pe un telefon cu un cititor de coduri QR instalat şi să scanaţi codul inscripţionat pe lateralul cutiei metalice. În timp real, vi se va deschide o pagină web în care puteţi introduce un cod alfanumeric afişat pe acelaşi sticker.

În câteva secunde, dacă NAS-ul vostru nu a mai fost configurat anterior, veţi fi invitaţi să faceţi o instalare de firmware, imortalizată de mine mai sus prin intermediul unui iPhone. Apropo, puteţi realiza toată partea de configurare iniţială a dispozitivului folosind o aplicaţie de mobil. Alternativ, puteţi folosi browserul vostru preferat care rulează pe o tabletă, un smartphone, un Mac sau un PC.

beneficii Cloud personal NAS myqnapcloud

În principiu, multe dintre valorile implicite pe care le veţi găsi în pagina de configurare a dispozitivului le puteţi lăsa neschimbate. Aş insista totuşi pe două aspecte. Aveţi grijă să schimbaţi numele de utilizator şi parola de acces din valorile implicite, admin cu parola admin. Dacă nu vă încântă foarte mult ideea de backup-uri recursive şi vreţi să profitaţi la maxim de spaţiul de stocare al hard disk-urilor pe care le aveţi conectate la NAS, configuraţi-le pe acestea într-un singur volum RAID 0.

Din aceeaşi pagină web în care puteţi defini parametrii de mai sus, există un magazin de aplicaţii pe care le puteţi instala. Multe dintre ele vor fi inutile, iar cele utile sunt deja instalate. Există însă şi excepţii. Cea mai importantă, din punctul meu de vedere, este myQNAPcloud. Dacă nu vă pricepeţi foarte bine la configurat routere şi înaintat porturi, prin intermediul acestei aplicaţii vă puteţi accesa datele în mod securizat de oriunde din lume folosind orice browser şi dispozitiv. Puteţi descărca fişiere din această interfaţă web sau puteţi urca alte noi.

beneficii Cloud personal QNAP QSync

Sincronizaţi-vă datele de pe mai multe sisteme folosind Qsync

Dacă tot aţi făcut un efort financiar semnificativ şi aţi pus mâna pe un cloud personal, trebuie să faceţi tot ce vă stă în putinţă pentru a profita de cât mai multe dintre funcţiile sale avansate. Partea bună este că cei de la QNAP au creat aplicaţii separate pentru orice funcţie şi platformă. Ca urmare, nu ar trebui să vă fie foarte greu să implementaţi un proiect nou. Toate le puteţi descărca de aici, iar cele mai multe dintre ele funcţionează atât pe Windows, cât şi pe Mac.

Avantajul unor servicii precum Dropbox constă în realizarea automată a unei ,,oglinzi” pentru diverse locaţii din reţea sau de pe PC. Astfel, dacă aveţi Dropbox instalat pe 5 computere şi folosiţi pe toate acelaşi nume de utilizator şi parolă, orice modificare la un fişiere de pe unul dintre sisteme se va propaga în câteva secunde pe toate sistemele. Pentru asta există Qsync.

Interfaţa de configurare a utilitarului este identică cu cea de mai sus şi ar trebui să vă fie foarte uşor să alegeţi un director de pe PC pe care îl vreţi sincronizat cu un director ales de pe NAS. Tot procesul se va petrece în fundal şi toate fişierele de pe toate sistemele vor fi salvate atât pe PC-uri, cât şi pe cloud personal.

Printr-un click dreapta pe noua icoană din systray puteţi vedea în permanenţă cât spaţiu mai este pe QNAP TS-431 şi puteţi urgenta o operaţiune de sincronizare a datelor. Opţional, puteţi alege ca sincronizarea să se petreacă într-un singur sens. Astfel, dacă ştergeţi câteva fişiere din folderul Qsync de pe PC, acestea să nu fie şterse şi de pe NAS.

beneficii Cloud personal QNAP acces de la distanta 4G

Cum vă accesaţi fişierele din cloud-ul personal folosind un PC? Cum urcaţi altele noi?

În orice fereastră de interacţiune cu QNAP-ul din sufragerie, veţi vedea un IP. În cazul meu a fost 192.168.1.11. Dacă introduceţi respectivul IP într-o pagină web sau în My computer precedat de \\, îl puteţi accesa ca pe un director uzual. Din momentul în care îl aveţi în faţa ochilor în Windows Explorer, fiecare director de pe NAS poate fi montat ca o literă separată. Astfel, Home poate fi accesat rapid de pe sistemul vostru printr-u click pe X, Y sau Z. După acest moment, puteţi transfera fişiere într-o direcţie sau alta. Prin drag and drop, vor funcţiona cel mai rapid transferurile de cantităţi semnifiticative de date folosind conceptul vostru de cloud personal.

După ce vă montaţi locaţiile de pe reţea ca pe nişte litere, este foarte uşor să le accesaţi folosind orice file manager preferat de voi, inclusiv Total Commander. Din acest ecran, puteţi crea locaţii noi în reţea sau puteţi şterge unele directoare până la obţinerea schemei ideale de documente pe care o aveţi în minte. E ca şi cum aţi mai avea o partiţie în plus pe computer, pe lângă C:, D:, E:.

Apropo de aplicaţii, folosind MyQnapCloud Connect vă puteţi accesa de oriunde din lume toate informaţiile de pe NAS printr-o conexiune securizată de tip VPN configurată aproape automat, prin intermediul câtorva paşi simpli. Tot prin intermediul aceluiaşi utilitar vă puteţi accesa aplicaţiile şi serviciile terţe care rulează pe QNAP TS-431.

beneficii Cloud personal QNAP Partajare fisiere email

Cum vă accesaţi fişierele din cloud-ul personal folosind un smartphone sau o tabletă? Cum le partajaţi cu prietenii?

Indiferent dacă aveţi un iPad, un iPhone sau un Android, este foarte important să vă instalaţi din Google Play sau Apple AppStore majoritatea aplicaţiilor ce apar ca rezultate atunci când căutaţi termenul QNAP. Din experienţă, am ajuns la concluzia că cele mai utile sunt Qfile şi Qmanager. Prima este perfectă pentru accesarea şi partajarea fişierelor, în timp ce Qmanager vă permite să monitorizaţi activitatea NAS-ului şi să-i modificaţi rapid şi uşor parametrii de funcţionare.

Imortalizat mai sus este Qfile. Ideal ar fi ca prima oară când intraţi în aplicaţie să fiţi în aceeaşi reţea locală cu NAS-ul QNAP pentru a uşura partea de configurare, deoarece va fi recunoscut automat şi nu va fi necesar decât să introduceţi un nume de utilizator şi o parolă. Acestea pot fi cele implicite admin/admin sau unele configurate manual. După acest pas iniţial, aplicaţia îşi reconfigurează automat datele de conectare când vă aflaţi pe 3G/4G sau când sunteţi conectaţi la o reţea WiFi departe de casă. În orice caz, în permanenţă, vă puteţi accesa fişierele prin Qfile.

Rapiditatea cu care veţi naviga prin fişierele voastre prin la distanţă depinde de viteza de upload pe care o aveţi asociată contractului vostru cu operatorul de internet. Ca urmare, dacă aveţi o conexiune ADSL de la Telekom, trebuie să aveţi un pic mai multă răbdare decât în cazul unei conexiuni RDS.

beneficii Cloud personal QManager redare continut video

În ceea ce priveşte volumul de funcţionalitate ascuns în Qfile, ţin să spun că sunt foarte încântat de eforturile celor de la QNAP. Practic, folosind acest utilitar, puteţi deschide orice document, poză, melodie sau film de la distanţă. Multe dintre ele pot fi redate nativ, iar dacă acest gest nu e posibil, există în orice moment posibilitatea deschiderii unui fişier cu altă aplicaţie instalată pe a voastră tabletă sau smartphone.

În altă ordine de idei, orice fişier pe care îl vedeţi în faţa ochilor în Qfile poate fi partajat prin email sau alt mod de comunicaţii, la fel ca prin Dropbox, Google Drive sau OneDrive. Textul standard al unui email de partajare îl puteţi vedea în captura de mai sus. Dacă vreţi să salvaţi fişiere pentru acces offline, în Qfile există şi această variantă.

În ceea ce priveşte upload-ul de fişiere, prin această aplicaţie de mobil puteţi, din doar câţiva paşi, să activaţi urcarea automată a imaginilor din fluxul foto, exact cum aţi face-o prin Google Photos, doar că la voi acasă. Este suficient să intraţi în pagina de setări a programului, printr-un tap pe cele trei punctuleţe din dreapta jos şi un al doilea tap pe roata dinţată. La capătul listei ce va fi afişată, există un buton marcat Configurare acum. Pe acela trebuie să sa faceţi tap, să alegeţi directorul de destinaţie pentru fotografiile şi clipurile voastre realizate cu telefonul şi să aşteptaţi.

beneficii Cloud personal NAS Qmanager QNAP TS431

Download de fişiere torrent de la distanţă şi multe alte beneficii

Mai sus am făcut referire şi la aplicaţia Qmanager. Câteva capturi din acest program puteţi observa în colajul de mai sus. După cum se poate vedea, indiferent de unde vă conectaţi la cloud-ul vostru personal, puteţi vedea starea NAS-ului, cât de folosit este procesorul şi cât de utilizată e memoria RAM. Nu puteţi neapărat să deschideţi fişierele stocate pe QNAP TS-431, dar puteţi vedea o evidenţă clară a spaţiului ocupat de fiecare director şi numărul de fişiere din interior.

În plus, puteţi descărca rapid ceva de pe torrent. După ce vă daţi acordul că legalitatea acestei activităţi este îndoielnică, ajungeţi la un motor de căutare pentru fişiere torrent foarte eficient. De dragul acestui material, am căutat Românii au talent şi imediat mi-a fost afişată o colecţie stufoasă de titluri. Mai este necesar un singur tap pe butonul de descărcare din dreapta unui rezultat la căutare pentru iniţierea download-ului. În condiţiile în care puteţi realiza această acţiune când sunteţi în celalalt capăt al lumii sau la grătar la o oră distanţă de casă, nu pot insista suficient pe nivelul de confort derivat din utilizarea Qmanager.

Chiar merită investiţia?

Răspunsul la această întrebare ţine doar de voi. Dar în 2015, când foarte mulţi dintre noi folosesc tablete, smartphone-uri şi ultrabook-uri, aveţi nevoie de un sistem centralizat de stocare pe care să-l accesaţi rapid de oriunde.

Nimeni nu poate contesta eficienţa unui serviciu gen iCloud sau Google Drive, dar în acelaşi timp, niciodată nu veţi putea deschide în timp real o nuntă de 10GB în format Full HD de pe OneDrive. Un cloud personal este perfect pentru situaţiile în care vreţi să faceţi backup la tot ce aveţi important pe fiecare gadget al vostru, dar şi pentru descărcat conţinut de pe internet pe care să-l puteţi accesa ulterior de oriunde vă aflaţi.

Scenariile posibile sunt infinite, iar partea cea mai frumoasă este că nici măcar nu mai aveţi nevoie de cunoştinţe avansate de reţelistică pentru a le pune în aplicare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele