Experiență: am fotografiat cu un telefon care are doar 1,3 megapixeli
Poate tu crezi că mai mulți megapixeli îți vor livra poze mai bune din punct de vedere fotografic. Poți crede asta în continuare, dar e fals.
Doar potențialul de a le mări sau decupa este prezent, dar dacă nu surprinzi nimic bun în ele, per total nu sunt de înrămat și admirat. Așa că am ales un telefon cu doar 1,3 megapixeli ca să înțelegi de ce nu contează atât de mult megapixelii.
În prezent, ai camere de cel puțin 8 megapixeli pe toate telefoanele bune, unele au 8MP chiar și pe camera de selfie, iar Nokia a spart barierele cu Lumia 1020 pe care are un senzor de 41 de megapixeli. Ca să înțelegi ce face fiecare pixel, trebuie să înțelegi ce reprezintă.
Un pixel e un punct digital pentru acea imagine. Cu cât ai mai multe puncte, cu atât o poți mări mai mult sau poți tăia mai mult dintr-o poză fără să-i afectezi calitatea. Telefonul pe care l-am avut eu a fost un Samsung S3100 cu o cameră de 1,3 megapixeli. Acesta produce poze la o rezoluție de 1.280×1.024 pixeli.
Spre comparație, iPhone 6 și iPhone 6 Plus au camere de 8 megapixeli, adică rezoluție 4K. Aceasta, în pixeli pentru fotografii, înseamnă 3.264×2.448 pixeli.
Instagram este cea mai populară rețea socială dedicată fotografiilor. Acolo, rezoluția pozelor încărcate ajunge la aproximativ 0,4MP. Nu totul stă în rezoluție, dar o poză de 0,4MP va arăta oribil pe un ecran QuadHD, cum au LG G4, Galaxy S6 sau Note 4, cum tot prost se vor vedea tipărite la dimensiune de foaie A4.
Telefonul de 1,3 megapixeli și pozele realizate cu el
Pozele pe care le-am realizat eu au rezoluția de mai sus, dar le-am tăiat într-un format pătrat, deoarece mi-a plăcut mai mult această încadrare decât cea originală. Apoi, le-am îndreptat și le-am aplicat unul dintre filtrele pe care le folosesc pentru pozele pe care le fac cu alte telefoane sau camere foto. Postprocesarea s-a derulat în Lightroom.
Telefonul este foarte prost pentru fotografii după standardele actuale. Desigur, poți folosi imaginile pentru Instagram și să arate în continuare bine acolo, ascunse sub filtre foto, dar latitudinea de expunere (dynamic range – n.r.), reproducerea culorilor sau a detaliilor și sistemul de focalizare sunt ca întoarcerea la cal și căruță. În fapt, nici n-are sistem de focalizare, că nu poți controla acest aspect.
Poți însă controla expunerea, parțial și încadrarea, și alte câteva detalii care nu te ridică prea mult nivelul de calitate al imaginilor. De asemenea, spațiul de stocare intern este limitat la 15MB, astfel că fără un card microSD vei rămâne fără spațiu după circa 40-50 de poze.
Desigur că nu m-am așteptat ca acest telefon să facă poze foarte bune, ci voiam doar să vezi cât contează megapixelii și cât crezi tu că sunt de importanți. Dacă nu plănuiești să tai mult din poze sau să le printezi pentru afișe cât un bloc, zecile de megapixeli rămân doar text de marketing.
Cele mai importante caracteristici ale camerei de pe telefon
Bun, nu îți vei cumpăra în 2015 un Samsung S3100 ca să îl folosești pentru poze de Instagram (nici nu are aplicație), așa că vei alege un telefon dintre cele lansate în ultimul an.
În primul rând, ai grijă să aibă cel puțin 5 megapixeli. Asta pentru că din poze mai poți să tai, ca să scoți anumite elemente sau să te concentrezi doar pe ceva anume. Facebook, Instagram, Twitter și alte platforme sociale redimensionează pozele, așa că pentru ele nu vor fi o problemă cele mari.
Cel mai important aspect la care ar trebui să fii atent este reproducerea detaliilor. O poză fără detalii arată urât, pare făcută cu o piatră și îți va fi jenă de ea peste câțiva ani. LG G2, spre exemplu, se descurca foarte prost noaptea, având un algoritm de procesare a zgomotului de imagine destul de agresiv, care distrugea detaliile. În 2015, în condiții de luminozitate scăzută, HTC One M9 reproduce prost culorile, suprasaturându-le, iar modul HDR generează culori care te duc mai mult cu gândul la un curcubeu.
Apoi, un telefon ar trebui să-ți permită să controlezi ușor punctul de focalizare și să focalizeze repede. Campioni aici sunt Galaxy S6 și LG G4, urmate de iPhone, care îți oferă și un control rapid și intuitiv asupra blocării focalizării și controlului expunerii.
La fel de importantă ca viteza focalizării e viteza de pornire a aplicației pentru cameră. Pe Huawei P8 și LG G4 poți face poze rapide, în sub o secundă, fără să ai aplicația pornită, ci doar apăsând butonul de reducere a volumului. Desigur, încadrarea nu va fi perfectă, dar rapiditatea poate fi mai importantă.
În final, ar trebui să identifici acel telefon cu un mod HDR foarte bun. Aici, în ordine, cel mai bine se descurcă Galaxy S6 (are HDR în timp real), LG G4 și Huawei P8. Modul HDR te ajută să capturezi cât mai multe detalii, atât din zona întunecată a cadrului, cât și din cea supraexpusă, prin unirea mai multor imagini surprinse la epxuneri diferite.
[readmore]
Pentru sfaturi despre cum să faci poze mai bune din punct de vedere fotografic ai acest articol. Steve McCurry explică de ce este destul de ușor să surprinzi un cadru care să transmită un mesaj, ordonând rapid și atent informațiile din el într-o formă ușor de urmărit.
Toate fotografiile pe care le-am făcut cu un telefon cu 1,3 MP.