28 iul. 2014 | 15:05

Samsung Galaxy Tab S – Imaginea este cheia succesului [REVIEW]

ACTUALITATE
Samsung Galaxy Tab S - Imaginea este cheia succesului [REVIEW]

Samsung Galaxy Tab S review (30)

Cheia succesului pentru Samsung este desigur imaginea, imaginea pe care și-a creat-o de-a lungul a câțiva ani de existență pe o piață care acum 6-7 ani nici nu exista. Este motivul pentru care compania are un succes atât de mare acum. Samsung a început să lucreze la această imagine odată cu lansarea unui dispozitiv pe nume Galaxy S, primul smartphone la vremea respectivă, care a deschis ușa către o serie întreagă cu același nume. Un alt element pe care s-a bazat Samsung a fost desigur afinitatea utilizatorilor pentru un brand, și pentru o iterație de dispozitive care au primit un update de performanță și de design, însă au respectat politica de brand.

Galaxy Tab S este mai mult sau mai puțin un produs de imagine. Atât din punct de vedere vizual, și aici vorbesc despre ecranul acestei tablete, cât și de imagine a companiei. Trebuie să arate că pot mai mult, trebuie să ridice ștacheta atât de mult, încât orice utilizator să își dorească acest produs, însă dacă nu și-l permite, să se mulțumească cu unul al aceluiași brand. Această regulă este respectată cu sfințenie de către toți producătorii de electronice de succes, fie că vorbim de smartphone-uri sau de plăci de bază.

Această regulă i-a motivat pe cei de la Samsung să lanseze nu mai puțin de 11 tablete de la începutul anului 2014. Desigur, nu toate sunt disponibile la noi pe piață, însă totuși se află în portofoliul lor. Bănuiesc că e destul de dificil și pentru managerul de produs să țină minte diferențele minuscule dintre ele. Totuși, decizia de a inunda piața cu o mulțime de modele, cu diferențe minime între ele, nu știu dacă este un plan atât de bun. Pe de altă parte, chiar și importatorii de la noi fac același lucru. Allview și E-Boda au lansat probabil mai multe dispozitive decât am eu degete la ambele mâini, în aceeași perioadă de timp.

Ecran

Samsung Galaxy Tab S review (14)

Galaxy Tab S este însă cu siguranță cel mai performant produs din portofoliul Samsung, și acesta vine, chiar de la lansare, în două variante, de 8.4 inci și de 10.5 inci. Ambele dețin un ecran absolut impresionant ce folosește tehnologie AMOLED, și da știu, este un ecran pe care mulți nu îl agrează pentru cât de ”vibrante” sunt culorile, însă vă recomand să aruncați o privire asupra lui, doar una, și va fi suficient să vă îndoiți de credința voastră.

Samsung Galaxy Tab S review (16)

Tehnologia AMOLED are avantajele ei bine definite. Pentru că nu are nevoie de iluminare dedicată, fiecare pixel are iluminare proprie, dispozitivele pot fi mai subțiri, mai ușoare, și consumă mai puțină energie. Producătorul insistă desigur pe faptul că este cel mai bun ecran. E și normal, sunt singurii care îl produc la scară largă. Pe de altă parte au și dreptate, este mult mai vizibil la exterior, iar reproducerea spectrului de culoare este mult mai bun.

Display-ul de pe Galaxy Tab S este cu adevărat superb. Sigur, culorile par puțin prea saturate pentru preferințele unora, poate chiar și ale mele, însă producătorul a mai coborât o treaptă față de display-urile mai vechi. Software-ul care analizează condițiile de lucru în funcție de aplicațiile folosite și ajustează luminozitatea și contrastul automat ajută și el destul de mult, chiar dacă nu funcționează decât cu anumite aplicații.

Design și Materiale

Samsung Galaxy Tab S review (12)

Folosirea display-ului Super AMOLED este și motivul pentru care tableta este atât de subțire și de ușoară. Având în vedere faptul că Samsung este unul dintre puținii producători de dispozitive Android care se compară cu Apple, fiecare din aceste două modele de Galaxy Tab S este mai ușoară și mai subțire decât iPad-ul Mini și cel obișnuit. Spatele tabletei are același finisaj de pe Galaxy S5, este practic o variantă mai mare a smartphone-ului, cu mici diferențe la marginea metalică a acesteia, care, indiferent de culoarea modelului, este aurie.

Samsung Galaxy Tab S review (6)

Tuturor companiilor coreene le place auriul, însă la acest produs, trebuie să spun că arată destul de bine. Legat de similaritățile cu Galaxy S5, aici intră și existența senzorului de amprentă pe butonul de home, singurul buton fizic de pe tabletă. Aici trebuie să recunosc, nu mai are nimeni o tabletă cu senzor de amprentă. Smartphone da, tabletă nu.

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Samsung Galaxy Tab S/”/]

Specificații

[table id=240 /] În termeni de performanță nu avem nevoie să rulăm nici un fel de test pe aceasta. Vine cu suficientă putere și memorie RAM încât Android 4.4 nu a fost niciodată mai fericit. Ce tabletă de 8.4 inci mai are la ora actuală 3 GB memorie RAM și cel mai performant procesor Quad-Core la 2.3 GHz de pe piață?

Samsung Galaxy Tab S review (5)

Din punct de vedere conectivitate, Tab S ajunge și aici să impresioneze. Există desigur două versiuni, una doar cu WiFi și una cu WiFi și LTE 150 Mbps. Avem variantă de 16 GB și de respectiv 32 GB pentru cea cu slot de SIM. Ambele modele au desigur și un slot de card microSDXC compatibil cu un card de până la 128 GB.

Acest tip de configurație este valabil atât pentru modelul de 8.4 inci care este în mâinile noastre, cât și pentru cel de 10.5 inci. Referitor la restul de elemente de conectivitate, are cam tot ce îi trebuie sau există pe piață, și anume WiFi 802.11n, ac Bluetooth 4.0, port infraroșu (pentru a putea fi folosită ca telecomandă pentru televizor) port microUSB compatibil MHL, ba chiar și modul GPS și cititor de amprentă.

Software

Samsung Galaxy Tab S review (22)

Software-ul, punctul mai puțin forte al lui Samsung. Ca și utilizator de Android nativ, desigur că am o mică reticență în ceea ce privește software-ul dedicat al unui producător. Interfața proprietară TouchWiz UI își regăsește desigur locul și pe acest model. A mai fost finisată pe ici pe colo, însă tot mi se pare destul de aglomerată și puțin negândită. Dacă Samsung ar lucra mai mult la acest aspect, probabil că ar deține complet supremația asupra acestui segment. Până la acel moment însă, software-ul și meniurile sunt elementul care îl trag în joc. Dacă e să comparăm software-ul cu tabletele Apple, și asta vine din partea unuia care nu utilizează deloc produsele companiei respective, aș spune că mai are de învățat.

Samsung Galaxy Tab S review (27)

Interfața este totuși utilă. Recunosc că mi se pare foarte productiv să ai două aplicații pe ecran, în același timp, iar hardware-ul face față cu brio și acestui test. Mai există un sertar cu aplicații, pe partea dreaptă a ecranului, unde se pot configura cele mai utilizate aplicații, și cele la care vrei să ajungi mai repede.

Unul din elementele software pe care îl menționează producătorul pentru acest model este SideSync, care poate face mirroring-ul unui Galaxy S5 pe ecranul tabletei, pentru a putea controla telefonul direct de pe aceasta. Este de asemenea una din funcțiile pe care insistă și LG în prezent pentru produsele sale. Operațiunea este totuși puțin greoaie și nu știu dacă va folosi cineva această funcție prea mult.

Samsung Galaxy Tab S review (24)

Multă lume îi spune crapware, sau spam software, sau bloatware. Este vorba de softul cu care vin anumite produse, versiuni demo ale unor aplicații preinstalate, pe care apoi trebuie să le plătești peste câteva luni. Galaxy Tab S nu duce lipsă de acestea. Totuși contul de Dropbox de 50 GB trebuie să vă facă cu ochiul. La fel și abonamentul pe un an la revista Photographia, revistă românească de calitate.

Pe lângă acestea avem și demo-uri sau promoții care vin special pentru tabletă, și includ o multitudine de reviste glossy de calitate, precum și acces la baza de date Marvel la un preț promoțional. Nu le-aș considera chiar crapware, având în vedere cantitatea considerabilă de material de citit.

Concluzie

Samsung Galaxy Tab S review (33)

Simt că e nevoie de o concluzie la acest articol. Cel mai important lucru la o tabletă sau la un smartphone este ecranul, iar aici Samsung  și-a depășit și așteptările proprii, ca să nu mai vorbim de ale noastre. Ecranul este incredibil. Punct. Și de la capăt.

Ca să revenim la subiect, dacă ecranul unei tablete este ”slab” atunci experiența este pe măsură. Dacă este bun, sau foarte bun cum e cazul lui Galaxy Tab S, atunci experiența este exemplară. Dar, ca orice alt produs, mai există și alte elemente care contează. în cazul de față acumulatorul de 4900 mAh face față destul de bine. Nu foarte bine, ci destul de bine. Aș fi preferat totuși un acumulator mai mare. Design-ul nu lasă deloc de dorit, este specific unui Galaxy S5, model după care a fost creată. Totuși, dacă a fost inspirată de Galaxy S5, de ce nu are USB 3.0? Ar fi fost util cred, nu? Probabil pentru că orice card microSD ai folosi, tot nu poți depăși cei 25-30 MB/s la copiere.

Despre preț nu sunt prea multe de spus, este scumpă, însă își merită banii. Pentru variante de 8.4 inci, ar trebui să scoatem din buzunar 1900 de Lei pentru modelul cu WiFi și 16 GB și respectiv 2300 Lei pentru cea cu LTE și 32 GB. Modelul de 10.5 inci e desigur mai scump, 2300 Lei pentru varianta simplă cu WiFi și 16 GB, și respectiv 2700 Lei pentru 32 GB și LTE.

Dar totuși, ecranul este incredibil…