15 oct. 2014 | 12:00

Samsung Galaxy Alpha – metalul cu păcate [REVIEW]

REVIEW
Samsung Galaxy Alpha - metalul cu păcate [REVIEW]

Samsung Galaxy Alpha a fost lansat în România acum câteva săptămâni. E primul telefon al Samsung care încearcă să arate că sud-coreenii știu să producă din materiale de calitate. Ne-am întrebat dacă marginile de metal sunt de ajuns și am ajuns la câteva concluzii divergente. 

Fotografie Răzvan Băltărețu

Fotografie Răzvan Băltărețu

Dragă Samsung, 

Am înțeles că ai adus pe lume un telefon din metal. Știu, am mai văzut designul ăsta și nu trebuie să mă convingi că e original. E copiat după iPhone. Dar nu-i o problemă, Apple fură la fel de mult din software-ul Android. Ai vrut să îmi dai ceea ce strigam că nu am, dar ești fricos. Nu ai vrut să duci totul până la capăt. 

Dragă Samsung, 

Vreau să-mi dai culori mai frumoase. Dă afară orice om lucrează la caracteristicile ecranului. Culorile acelea sunt demne de 2010 și îți strică tot telefonul. Trebuia să le faci mai bune. 

Fotografie Răzvan Băltărețu

Fotografie Răzvan Băltărețu

Caracteristici tehnice Samsung Galaxy Alpha

Samsung Galaxy Alpha este un smartphone cu ecran de 4,7 inci și rezoluție HD. Automat, intră într-o categorie pe care Samsung nu a mai explorat-o: un telefon cu specificații tehnice medii, dar aspect premium.

Procesorul este unul produs chiar de sud-coreeni – un Exynos Octa 5430, cu opt nuclee, organizate patru și patru. Rulează Android 4.4 KitKat cu interfața TouchWiz și are o cameră foto de doar 12 megapixeli. Camera frontală are 2,1 megapixeli. Bateria are o capacitate de 1.860 de miliamperi/oră.

Capacitatea de stocare este de 32 de GB, fără slot de card și memoria RAM este de 2 GB. Prețul lui este de 2.800 de lei.

Fotografie Răzvan Băltărețu

Fotografie Răzvan Băltărețu

Samsung Galaxy Alpha – puncte pro

Design premium. Samsung a reușit să imite toate liniile de design reușite până acum, să folosească aluminiul și să scoată pe piață un terminal cu adevărat frumos. Mi-a plăcut faptul că telefonul se simte foarte bine în mână, că este rece atunci când îl iau dimineață, că este solid. Designul este reușit, cu toate că pe spate are un capat de plastic cu inserții tradiționale. Este cel mai frumos telefon făcut vreodată de Samsung.

Dimensiunea ecranului. Am apreciat că Samsung a lansat un telefon care nu se încadrează în dimensiunea tabletelor, ci se duce direct în categoria unde este și iPhone 6, adică 4,7 inci. Cred că 4,7 va fi dimensiunea minimă pentru telefoanele de top în momentul acesta, când piața a împins diagonala către cote mari. Telefonul arată bine, e compact, se potrivește ușor în buzunar și este elegant. Cred că este mai elegant așa, cu marginile de metal.

Fotografie Răzvan Băltărețu

Fotografie Răzvan Băltărețu

Viteză de procesare. Procesorul Exynos octa core nu are probleme de procesare pentru cele mai bune jocuri, pentru multitasking, browsing și alte activități specifice utilizatorilor dependenți de smartphone. Cred că e la nivelul high-end-urilor și ar putea să arate mai multe dacă ar avea și un ecran care să-i permită. Așa, e un telefon care nu va avea lag niciodată.

4G. E printre puținele telefoanele care are inclusiv 4G+, ceea ce-l duce la viteze mai mari. Noi l-am primit în teste de la operatorul Telekom, care-l are la ofertă la 1.400 de lei cu un abonament Nelimitat L.

Prețul. E convenabil la abonament. Fără abonament, la liber, 2.800 de lei mi se pare prea mult față de concurență din momentul acesta. Dar dacă îl luați cu un abonament și aveți și 4G, atunci e bun.

Fotografie Răzvan Băltărețu

Fotografie Răzvan Băltărețu

Samsung Galaxy Alpha – puncte minus

Cameră foto foarte lentă. Camera foto reușește să scoate imagini de calitate, așa cum veți vedea sub acest paragraf, dar este îngrozitor de lentă. Focalizarea se face greoi, mâna tremură ușor cât așteptăm să se facă o imagine. Modul Automat al camerei este slab și duce la rezultate proaste. De asemenea, e greu să prindem instantanee, din cauza lentorii. În rest, modurile pe care le are camera nu sunt originale

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Poze facute cu Samsung Galaxy Alpha/”/]

Ecranul dezamăgitor. Am zis-o. Rezoluția e HD, ceea ce nu ar fi o problemă, pentru că este destul. Dar culorile pe care le are sunt prea saturate, uneori prea diluate, albastrul nu este albastrul. Cel mai bun test pentru un Android la culori este aplicația de Facebook, pentru că pe un Full HD îi poți vedea culorile adevărate, alese de Zuckerberg. Dar pe Samsung Galaxy Alpha îmi aduce aminte de bleu. Am mai trăit impresia asta pe un Utok cu rezoluție qHD. Nu e problema calității ecranului, ci a culorilor alese. În plus, pe Android-ul ales de Samsung nu se poate modifica tema, pentru a desatura culorile.

Fotografie Răzvan Băltărețu

Fotografie Răzvan Băltărețu

Sistemul de operare modificat de Samsung. TouchWiz nu are niciun avantaj concret. Meniul de setări e mai complicat, iar interfața e proastă. Singurul lucru bun adus de către Samsung este posibilitatea de a economisi bateria cu ajutorul ecranului alb-negru sau al modului de supereconomisire, când avem acces doar la Facebook, SMS și Mail și telefonul poate rezista o zi cu 10%.

Fotografie Răzvan Băltărețu

Fotografie Răzvan Băltărețu

Concluzii Samsung Galaxy Alpha

E un telefon de cumpărat, dacă ne gândim că vrem ceva care să arate bine, să meargă excelent și să nu aibă un ecran foarte mare. Dar camera foto dezamăgește. Ecranul dezamăgește. Așa că mai bine ne uităm la un telefon chinezesc de tipul Xiaomi, Oppo sau OnePlus de pe un canal neoficial, decât la Alpha. Știți la ce nu vă va dezamăgi? La momentul când îl scoateți pe masă și veți fi întrebat ce e, puteți să vă mândriți cu un telefon bun.

E frumos. E un început bun pentru Samsung.  

Fotografie Răzvan Băltărețu

Fotografie Răzvan Băltărețu

Vlad Andriescu este Redactor-Șef, start-up.ro. Când nu e în căutarea următorului Steve Jobs, scrie despre trecut și viitor. vezi toate articolele