18 aug. 2014 | 08:00

Cum să supraveghezi activitatea copiilor de la distanţă?

Proiecte speciale
Cum să supraveghezi activitatea copiilor de la distanţă?

Pentru a vă scăpa de stres, mai jos voi detalia cum puteţi monitoriza activitatea un copil pe PC şi cum îl puteţi localiza şi supraveghea, în casă sau în deplasare.

Solutii monitorizare supraveghere localizare copii

Într-o lume din ce în ce mai haotică, încărcată de tehnologie, siguranţa copilului a devenit o prioritate majoră. Este foarte uşor să simţi că-l ,,scapi din mână” când vezi că nu mai socializează cu tine şi toată ziua stă cu ochii lipiţi de un smartphone sau un laptop. Tehnologia modernă poate fi însă folosită şi în avantajul părinţilor. Chiar şi când vine vorba de bebeluşi, cu câteva gadgeturi şi soluţii software nu foarte scumpe puteţi fi mai liniştiţi. Indiferent dacă sunteţi în camera cealaltă sau dincolo de ocean, prin internet, puteţi urmări activitatea copilului şi puteţi fi notificat în timp real dacă s-a întâmplat ceva neprevăzut.

Pornind de la această premisă, mai jos voi detalia trei scenarii care s-ar putea să vă facă viaţa de părinte mult mai uşoară. În primul rând, mă voi adresa tinerilor părinţi, cu o combinaţie dintre o cameră IP şi o aplicaţie de smartphone care să vă ajute să vedeţi în permanenţă, indiferent unde v-aţi afla, dacă bebeluşul are un somn liniştit, dacă s-a trezit sau dacă plânge. Pentru copiii un pic mai mari, voi explica cum puteţi avea un traseu exact, pe ultimele şapte zile al tuturor deplasărilor sale. Având în vedere că foarte mulţi copii, indiferent de vârstă, petrec din ce în ce mai mult timp în faţa computerului, voi descrie în câţiva paşi simpli cum le puteţi , indiferent că este vorba de jocuri sau navigat pe internet. Siguranţa familiei este cea mai importantă, iar o supraveghere atentă de la o vârstă fragedă vă poate scăpa de foarte mult probleme mai târziu.

Baby Monitor for IP Camera

Monitorizaţi-vă bebeluşul cu o cameră IP

La ora actuală există foarte multe camere IP pe care le puteţi achiziţiona, cu diferite preţuri şi specificaţii, pentru a verifica de la distanţă dacă copilul vostru doarme liniştit. În primul rând, trebuie să vă uitaţi după o cameră infraroşu cu înregistrare audio, iar dacă bugetul vă permite şi aveţi o bandă de internet rapidă, puteţi lua un model cu filmare HD şi transmisiune audio în două sensuri. Ca recomandări, D-Link DCS-2132L este o cameră IP cu WiFi, infraroşu şi filmare HD pe care o puteţi cumpăra la aproximativ 650 de lei. DCS-932L, tot de la D-Link costă 300 de lei şi vine cu o funcţionalitatea similară cu modelul anterior, exceptând filmarea HD.

[related]

Pentru a accesa fluxul video de la o astfel de cameră, nu aveţi nevoie decât de un browser de internet şi adresa IP a camerei. Dacă aveţi acasă o conexiune la internet cu IP dinamic, va trebui să vă abonaţi la un serviciu online gen DynDNS pentru a asocia o domeniu respectivei adrese. Există însă şi soluţii mai simple. Cele mai multe modele din ultimi câţiva ani vin cu aplicaţii de iOS şi Android dedicate pe care le puteţi instala pentru a vă monitoriza copilul.

Dacă volumul de funcţii oferite de acestea nu vă este suficient, puteţi folosi o aplicaţie precum Baby Monitor for IP Camera de iOS. Pe lângă faptul că această aplicaţie este compatibilă cu o listă foarte mare de camere IP, vine cu un volum exhaustiv de opţiuni speciale. În primul rând, rulează în fundal şi vă notifică în cazul în care copilul începe să plângă sau în cameră s-a auzit un zgomot puternic. Dacă nu aţi intrat în aplicaţie pentru câteva ore, puteţi vedea un grafic de evoluţie al volumului de sunet din cameră, precum cel din captura de mai sus. Aceeaşi aplicaţie vă permite să comunicaţi cu copilul prin voce (push-to-talk) sau să-l înregistraţi.

GPS-Location-Tracker-App

Monitorizaţi un traseu cu deplasările copilului

Când copilul ajunge la şcoală şi este suficient de mare încât să intre în posesia unui telefon, recomandarea mea este să nu ezitaţi în a-i achiziţiona un smartphone. Un telefon inteligent este cel mai potrivit dispozitiv pentru a vă supraveghea copilul îndeaproape, fără ca această procedură să fie foarte evidentă. Nici măcar nu contează sistemul de operare pe care îl preferaţi. Ideal ar fi să luaţi ceva cât se poate de ieftin, dar să-i asiguraţi şi un abonament de internet. În 2014, din ce în ce mai mulţi operatori oferă trafic nelimitat de internet pe mobil la sume modice.

Pornind de la acest principiu, indiferent dacă mergeţi pe iOS, Android, BlackBerry sau Windows Phone, o aplicaţie precum GPS Location Tracker vă oferă o evidenţă foarte clară asupra întregului traseu pe care l-a parcursul copilul vostru pe parcursul zilei. Mai mult decât atât, spre deosebire de de exemplu, această aplicaţie cross-platform păstrează un istoric de şapte zile al întregului traseu urmat de fiul sau fiica voastră. După ce aţi descărcat-o de la aceste link-uri pentru iOS, Android, Blackberry, Kindle şi Windows Phone, gratuit sau contra sumei de patru dolari, v-aţi creat prin intermediul ei un cont pe care îl puteţi introduce pe un număr teoretic nelimitat de aparate. Din acel moment, este suficient să accesaţi www.FollowMee.com  folosind orice browser de internet, de PC sau mobil, pentru a accesa rapoartele generate de aplicaţie referitoare la toate dispozitivele care folosesc acelaşi nume de utilizator. De asemenea, aceeaşi aplicaţie este o unealtă software foarte bună pentru a vedea unde este un telefon pe care l-aţi pierdut sau v-a fost furat. Merită să aveţi în vedere şi faptul că accesul la acest serviciu nu necesită plata vreunui abonament sau a unei taxe lunare.

Există şi câteva funcţii suplimentare incluse în GPS Location Tracker ce s-ar putea să vă fie utile în diverse scenarii. Puteţi, de exemplu, să definiţi un perimetru virtual, gen curtea şcolii copilului, iar când persoana monitorizată depăşeşte acele graniţe veţi primi un email. Vizavi de consumul de resurse, acest program rulează în permanenţă în fundal fără a goli bateria, se reporneşte automat odată cu telefonul şi nu poate fi oprit decât decât prin intermediul parolei aferente contului folosit in-app. Dacă se întâmplă ca o persoana urmărită să nu mai aibă acces la internet, întregul istoric de locaţii este salvat pe telefon, într-un format criptat, urmând ca ulterior să fie urcat pe FollowMee.com.

Windows Live Siguranta Familiei

Monitorizaţi activitatea online a copiilor pe PC

Indiferent că este vorba de website-urile pe care le vizitează, aplicaţiile pe care le instalează sau jocurile pe care le joacă, atâta timp cât aceste activităţi se desfăşoară pe un PC cu Windows, puteţi primi un raport pentru ele. Partea cea interesantă este că acest serviciu este oferite gratuit de Microsoft, deşi nu este promovat foarte intens şi nu este cel mai intuitiv de configurat.

Poartă numele de Windows Live Family Safety şi implică două lucruri foarte importante: crearea unui cont Microsoft, pe care îl veţi folosi pentru accesarea rapoartelor şi instalarea suite de aplicaţii Windows Live de pe website-ul gigantului din Redmond. Prima parte se realizează foarte uşor, trebuie doar să accesaţi această adresă şi să completaţi un formular, similar cu procedura pe care aţi urmat-o atunci când v-aţi creat o adresă de email. Pachetul Windows Live Family Safety poate fi descărcat şi instalat de aici. Aceasta a fost partea mail dificilă.

Pentru ca întregul scenariu să funcţioneze cum trebuie, copilul vostru trebuie să aibă un cont de Windows de tip standard. Dacă nu are deja unul, intraţi în Control Panel la User Accounts, faceţi click pe Manager Another Account şi un al doilea click pe Create a new account, având grijă ca la tipul contului să fie ales standard. Tot din secţiunea Manage another account, după crearea contului respectiv, accesaţi ,,Set up Parental Controls.”Manage Accounts Microsoft Windows

Printr-un click pe unul dintre utilizatori din listă veţi activa controlul parental pentru acea persoană. De aici puteţi impune limite orare de utilizare a calculatorului sau, folosind un sistem universal de rating, puteţi alege ce jocuri are voie să-şi instaleze şi ce programe are voie să ruleze. Aceste funcţii merg şi fără să aveţi Windows Live Family Safety instalat. Dacă aveţi însă şi respectivul program, câştigaţi în plus rapoartele online. Pentru a le activa, din meniul Start, intraţi pe Windows Live şi accesaţi Windows Live Family Safety. Pe prima pagină veţi fi nevoiţi să introduceţi datele de autentificare pentru contul vostru Microsoft. După acea etapă, vă va fi afişată o listă cu toţii utilizatorii care au cont pe PC. Pe respectiva pagină, bifaţi Monitor Account din dreptul celui care vă interesează şi faceţi click pe next.

După câteva secunde de configurare, contul copilului va fi legat de contul vostru Microsoft. Asta a fost tot. Din acel moment, când veţi intra pe pagina web de Family Safety, de oriunde de pe glob, vă va fi afişat un raport detaliat, împărţit pe secţiuni, prin care veţi putea vedea cu ce s-a ocupat copilul vostru în ultima perioadă. Tot de pe acea pagină veţi putea bloca adrese web la care nu mai vreţi ca un utilizator să aibă acces. Având în vedere că există multe pagini cu nume dubioase care s-ar putea să servească reclame copiilor, încercaţi să nu vă speriaţi când veţi vedea o listă foarte stufoasă de adrese în respectivul raport. În mod normal, aproximativ 70% dintre ele au fost accesate direct sau prin intermediul unui link din Google şi 30% au apărut ca pop-up-uri. Dacă faceţi modificări de reguli pe această pagină, nu uitaţi niciodată să le salvaţi printr-un click pe Save în partea de jos a paginii web.Microsoft Family Safety Siguranta Familiei

Părţile rele ale monitorizării copilului

Avantajele practicilor descrise mai sus sunt evidente. Dormiţi mai liniştiţi noaptea şi sunteţi împăcaţi că ştiţi aproape în permanenţă cu ce se ocupă mezinul familiei. Există însă şi dezavantaje. Dacă al vostru copil nu ştie că-l urmăriţi şi află la prima ceartă, riscaţi să nu mai aibă niciodată încredere în voi şi să se îndepărteze. În plus, există riscul ca pe viitor să fie imposibil să mai dezvoltaţi o relaţie de prietenie cu el.

De preferat ar fi să-l atenţionaţi că-l urmăriţi şi să încercaţi, într-un mod cât se poate de detaliat, să-i explicaţi că este pentru binele lui. Mai mult decât atât, din momentul în care stă singur pe internet, comunicaţi-i câteva practici preventive de comportament online. este cât se poate de real, iar în ultimii ani, agresivitatea pe internet a atins cote alarmante. Chiar dacă astfel de cazuri nu sunt atât de mediatizate la noi, în Statele Unite s-au înregistrat multe victime ale fenomenului de cyberbullying.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele