Sony Vaio Duo 11 – Un ultrabook cu veleitati de tableta [REVIEW]
Un ultrabook compact si o tableta performanta – doua lucruri pe care Sony a incercat sa le integreze cu succes in Vaio Duo 11. Cu o configuratie impresionanta, o greutate de 1,3 kg si un display Full HD, noul slider cu Windows 8 nu este pentru toata lumea, dar s-ar putea sa-si justifice destul de bine pretul exclusivist.
Fara falsa modestie, Sony a incercat sa integreze tot ce a avut mai bun intr-un sistem pe cat de compact pe atat de capabil. Incercand sa creeze o gazda perfecta pentru sistemul de operare optimizat pentru touch al celor de la Microsoft, compania japoneza s-a incadrat in trendul sistemelor cu ecran sensibil la atingere prin crearea unui produs original. Desi slidere, tablete si ultrabook-uri de 11 inci am mai vazut, modul in care Vaio Duo 11 reuseste sa le puna pe toate impreuna iti confera un sentiment special. Pentru ca putine gadgeturi mai sunt perfecte in ziua de azi, ramane sa vedem daca micile imperfectiuni pot fi trecute usor cu vederea in cazul acestui ultrabook mai special de la Sony.
Constructie si Design
La 1,35 kilograme, noul Vaio Duo 11 este chiar greu pentru o tableta. Totusi, daca il privesti insa ca pe un ultrabook, sistemul celor de la Sony este in grafic. In definitiv este subtire, il poti tine usor intr-o mana, iar constructia produsului iti ofera cateva posibilitati pentru a nu-l scapa prea usor. Dupa o perioada de timp incepi sa-i simti greutatea, dar sa nu uitam ca vorbim totusi de un laptop.
Printr-un sistem glisant care aduce aminte de –EEEPad Slider celor de la ASUS descoperi o tastatura aerisita si imediat realizezi ca nu mai vorbim de un iPad mai mare sau un Microsoft Surface. Acesta este un ultrabook. Legat de sistemul de deschidere, acesta implica sa prindeti de marginea superioara, marcata cu logo-ul Sony si sa trageti in sus. S-ar putea sa nu fie cea mai intuitiva metoda insa prin prisma faptului ca sistemul functioneaza foarte usor, incepand cu a doua oara cand il desfaceti nu veti mai intampina nici un fel de probleme.
Din cauza acestui sistem pozitia panoului este fixa vizavi de tastatura. In principiu, as fi avut o problema cu asta, uitandu-ma totusi la ecranul IPS Full HD cu unghiuri de vizibilitate impecabile, pur si si simplu nu esti tentat sa-l misti. Legat de confortul psihologic pe care ti-l ofera sistemul de glisare ales de Sony, dupa cateva saptamani pot afirma ca il simt mai trainic acum decat ca am facut-o in primele cateva ore de utilizare. Datorita materialelor folosite, s-ar putea ca balamalele sa fie de cursa lunga si sa nu intampinati vreo problema nici dupa ani de utilizare. In plus, sistemul de operare optimizat pentru touch s-ar putea sa nu va stimuleze sa stati prea mult cu tastatura la vedere.
Prin natura constructiei lui Duo 11, ecranul este in permanenta la vedere. Chiar daca Sony a optat pentru un panou protejat cu Gorilla Glass, care va scapa de majoritatea zgarieturilor, asta nu inseamna nici pe departe ca trebuie sa nu aveti grija de el. Din punctul meu de vedere, daca as fi posesorul acestui sistem, as face o investitie suplimentara intr-o husa, daca nu cumva aveti deja una de la un netbook de acum cativa ani.
Conectica
Sony Vaio Duo 11 are 320 x 17,85 x 199 milimetri. Cu astfel de dimensiuni este mai mare decat majoritatea tabletelor insa ocupa mai putin pe birou decat majoritatea notebook-urilor. Apropo de ideea de laptop, conectivitatea generoasa era vitala pentru ca Vaio Duo 11 sa nu fie doar un moft iar Sony se pare ca a stiut acest lucru. Incepand cu cele doua porturi USB 3.0 si terminand cu porturile HDMI si VGA, nu veti simti nici o secunda ca ati facut un compromis in momentul in care ati renuntat la un notebook pentru a va orienta catre acest ultrabook.
Trebuie mentionat ca unul dintre cele doua porturi USB 3.0 vine cu un amperaj mai mare, pentru o incarcare rapida a unui smartphone sau a unei tablete. Pana si un port ethernet gigabit integrat pe spatele lui Vaio Duo 11, desi poate fi considerata cu usurinta superfluu, in practica reprezinta un avantaj pe care utilizatorii din mediul enterprise il vor aprecia. Daca vreti sa descarcati rapid niste poze, langa portul D-Sub, pe partea stanga a ecranului mai este prezent un cititor pentru SD-uri si carduri Memory Stick Duo. Tot pe aceasta parte este o mufa de casti. Locasul cablului de alimentare este pozitionat pe marginea din spate, langa mufa ethernet.
Butonul de pornire este amplasat pe partea dreapta a sistemului, in coltul din spate. Cu toate ca pare efectiv ascuns in carcasa, se apasa foarte usor si raspunde foarte bine la comenzi. In plus, dupa cateva utilizari poate fi gasit si cu ochii inchisi. In cazul in care veti folosi sistemul ca pe o tableta exista cateva butoane pe care trebuie sa le aveti in vedere, chiar si atunci cand tastatura este ascunsa. La baza ecranului este butonul Windows, marcat ca atare, care va afiseaza in orice moment ecranul de start. Pe marginea inferioara, la varful degetelor veti simti alte patru butoane integrate in carcasa. Este vorba de butoane separate pentru ajustarea volumului, un buton pentru Vaio Assist si un al patrulea buton pentru dezactivarea accelerometrului si implicit pentru oprirea rotirii automate a ecranului. Vaio Assist este o aplicatie ce agregheaza o colectie de utilitare menite sa va faciliteze remedierea rapida a diverselor probleme de natura hardware sau software pe care le-ati putea intampina.
Stylus inclus in pachet
Acest hibrid de la Sony functioneaza foarte bine cu un stylus inclus in pachet. Spre deosebire de alte stylusuri pe care le-am utilizat in ultimii ani, aceasta varianta raspunde foarte bine la comenzi. Indiferent cat de repede am scris nu au aparut intreruperi in liniile de pe ecran si nici deformari. Cu alte cuvinte, din multe puncte de vedere, precizia acestui stylus poate fi clasificata ca fiind la nivelul unei tablete grafice profesionale. Functioneaza cu o baterie AAA si vine in pachet cu varfuri interschimbabile pe care merita sa le testati. Asfel va veti da seama care se potriveste mai bine stilului vostru de desen sau redactare. Acelasi dispozitiv integreaza un senzor de presiune care, intr-o aplicatie compatibila, gen FreshPaint poate trasa o linie mai groasa sau mai subtire in functie de cat de tare apasati pe ecran.
Pe marginea stylusului sunt prezente doua butoane pentru click stanga si click dreapta. Aceasta functionalitate evidenta a butoanelor din fericire nu este batuta in cuie si in functie de aplicatia pe care o folositi, cele doua butoane pot avea alte roluri. Un alt avantaj mai putin evident al stylusului este realizarea unor capturi de ecran. Daca apropiati stylusul de ecran si faceti un dublu click pe butonul mai mic, veti putea defini o zona de pe desktop pe care sa o salvati intr-o poza.
Singura problema cu stylusul de mai jos este ca nu-si gaseste un locas pe margina lui Vaio Duo 11. Trebuie sa-i tineti grija. In functie de stilul vostru de viata sau cat de organizat sunteti, aceasta poate fi o problema destul de mare. Desigur, poate fi la fel de bine pus intr-o agenda sau langa celelalte pixuri din dotare. Gravitatea situatiei este relativa.
Touch vs Tastatura
Stylusul este perfect, insa nu va ajuta in sesiunile extinse de tehnoredactare. Acelasi lucru se poate spune si despre o tastatura virtuala. Trecand peste preconceptii, tastatura virtuala din Windows 8 este mai buna decat ma asteptam iar in combinatie cu un ecran multi-touch performant, precum cel folosit de Sony aici, nu ar trebui sa aveti probleme prea mari.
Sony a optat insa si pentru integrarea unei tastaturi fizice retro-iluminate in functie de mediul ambiant. Mie mi-au placut tot timpul tastaturile Sony din sistemele portabile de varf ale companiei si aceasta nu este o exceptie de la regula. Avand in vedere ca vorbim de un sistem de 11,6 inci, tastele sunt un pic mai mici decat esti obisnuit. Cu toate acestea, datorita spatiului dintre ele si al designului inteligent, perioada de adaptare este mica si in scurt timp veti putea face performanta la tehnoredactare.
Nu acelasi lucru se poate spune despre inlocuitorul touchpad-ului. Desi ai fi tentat sa crezi ca daca te-ai obisnuit cu TrackPoint-ul de la un Thinkpad vei fi la fel de eficient cu alternativa din Vaio Duo 11, realitatea este cu totul alta. TrackPoint-ul clasic il puteai misca un pic in stanga sau in dreapta, in sus sau in jos, si cursorul se deplasa pe ecran cu usurinta. La Duo 11, TrackPoint-ul este sensibil la atingere, este construit in jurul unui senzor optic. Din acest motiv, indiferent ce faci, pentru a misca cursorul dintr-o parte in alta a ecranului vor fi necesare 4 sau 5 atingeri ale respectivului tumburus.
Trackpoint-ul raspunde foarte bine la comenzi, din pacate nu iti permite sa fii foarte rapid. Fiind pozitionat in mijjlocul tastaturii exista riscul sa-l atingeti cand tastati. Personal nu am intampinat aceasta problema, dar in cazul persoanelor cu degete mai groase ar putea fi un inconvenient. Pentru click stanga si click dreapta exista niste butoane de dimensiuni generoase pozitionate sub tastatura. Intre ele este un al treilea buton, un pic mai mic, pe care, daca-l tineti apasat, prin atingere TrackPoint-ului puteti face scroll pe pagini de internet sau in documente.
In practica, cursorul poate fi inlocuit cu o atingere pe ecran, pe langa faptul ca, daca stergeti ecranul de sus in jos pe o pagina de internet, se creeaza o miscare accelerata care va permite sa faceti rapid scroll. Eram doar curios daca atingerea ecranului in utilizarea de zi cu zi, in cazul acestui sistem, poate fi optionala sau obligatorie iar din experienta mea inclin catre a doua varianta.
Configuratia Hardware
Ca de fiecare data la un Vaio, configuratiile hardware sunt ajustabile in functie de buget si implicit exista vreo doua variante. In cazul de fata am avut la test un Vaio Duo 11 cu Intel Core i5 Ivy Bridge 3317U cu 2 core-uri si 4 thread-uri tactat la 1,7 GHz ce are o frecventa max turbo egala cu 2,6 GHz. Procesorul grafic folosit este un Intel HD Graphics 4000 integrat in procesor. Dupa cum stiti, nici cea mai recenta generatie de IGP-uri nu este capabila de o performanta decenta intr-un joc precum ultimul Crysis. Daca sunteti insa fan World Of Warcraft, Dota sau Call Of Duty pe detalii mici, Intel HD 4000 ar trebui sa va fie suficient. Cantitatea de memorie RAM instalata a fost de 4GB DDR3 la 1600 MHz iar partea de stocare a fost asigurata de un SSD rapid de 128 GB.
Ecranul IPS folosit are diagonala de 11,6 inci/29,4 centimetri. Are o rezolutie nativa egala cu 1920 x 1080 si un raport de aspect de 16:9. Panoul sensibil la atingere este capacitiv iar calitatea imaginii afisate este imbunatatita printr-o tehnologie intitulata OptiContrast. In utilizarea de zi cu zi, acesta este impresionant. Luminozitatea este foarte puternica fara a deforma imaginile afisate, un avantaj mai ales in conditii de lumina naturala. Raportul de contrast este de asemenea foarte bun iar negrul afisat este profund. In cazul redarii de continut Full HD, cu ochii in ecran veti vedea niste detalii care tradeaza o investitie semnificativa din partea producatorului in acest aspect al produsului.
Urmatoarele elemente hardware apar de regula doar in tablete, prin urmare Sony nu a considerat prezenta unui touchscreen si ascunderea tastaturii suficiente pentru titlul de tableta. Vorbim aici de un accelerometru pentru rotirea automata a ecranului, un giroscop, o busola digitala, un senzor NFC, un modul GPS, conectivitate Bluetooth 4.0 si Wireless N. Duo 11 ascunde si doua camere web capabile de captura video Full HD, una pe partea din fata a ecranului si una pe spatele tabletei sau pe partea inferioara a laptopului, in functie de cum puneti problema. Cele doua camere au o rezolutie de 2,07 megapixeli si, pentru o captura rezonabila in conditii de iluminare redusa, vin cu tehnologia Exmor.
Pentru redarea de continut audio exista doua difuzoare amplasate pe marginea inferioara a laptopului. Fiind un sistem foarte subtire, era fizic imposibil sa fiu impresionat de puterea audio. Prin tehnologia proprietara xLOUD calitatea sunetului redat este totusi evidenta. Chiar si fara niste frecvente joase foarte profunde, ultrabook-ul Sony suna foarte bine. Nu-ti umple camera, insa te poti uita linistit la un film in pat cu prietena fara a simti ca faci un compromis. Daca vrei sa faci ambianta la o sueta, ultrabook-ul de fata este bun si pentru asta.
Performanta si Concluzii
Pentru testarea performantei lui Vaio Duo 11, pe langa un test de autonomie, am folosit PCMark 7, Crystal Disk Mark, Cinebench R11.5 si SiSoftware Sandra Lite 2013. In PCMark 7 scorul total a fost de 4838 de puncte defalcat in felul urmator pe diverse teste: Lightweight 3164 puncte, Productivity 2213 puncte, Creativity 9301 puncte, Entertainment 3402 puncte, Computation Score 16190 puncte si System Storage Score 5358 puncte. In Crystal Disk Mark, un test pentru performanta solutiilor de stocare, am obtinut 449,6 MB/s la citire si 216 MB/s la scriere. In Cinebench R11.5, in testul de OpenGl performanta a fost de 16,27 cadre pe secunda, in timp ce procesorul a obtinut 2,4 puncte. In SiSoftware Sandra Lite 2013 Scorul Total a fost de 4,23 kPT defalcat in teste pentru procesor, GPU, memorie si sistem de fisiere. Rezultatele defalcate au fost: Processor Arithmetic 35,45 GOPS, Processor Multimedia 86,17 MPix/s, Criptography 1.110 GB/s, .NET Arithmetic 10.02 GOPS, .NET Multimedia 11.54 MPix/s, Memory Bandwidth 18.77 GB/s, Cache And Memory Latency 28.5 ns, FIle System Bandwidth 421.668 MB/s, File System I/O 10536 IOPS, GP Processing 63.52 MPix/s, GP Cryptography 0,598 GB/s, GP Bandwidth 8.101 GB/s.
Pentru ca benchmark-urile solicita la maxim configuratia hardware a unui sistem am fost placut surprins sa vad ca Duo 11, desi s-a incalzit, temperaturile atinse pe intreaga sa suprafata a au fost rezonabile. Chiar si dupa cateva ore de teste, tastatura putea fi folosita fara nici un fel de disconfort iar ultrabook-ul putea fi tinut fara probleme in brate.
Timpul de pornire de la apasarea pe buton pana la ecranul de start a fost de 7,5 secunde, un beneficiu al SSD-ului. Testul de baterie l-am facut in modul power saving, cu luminozitatea ecranului la 30%, folosind o conexiune WiFi si ruland un script care incarca in mod repetat o pagina de internet complexa cu continut Flash si HTML5. Rezultatul obtinut a fost de 3 ore si 25 de minute. Desi la prima vedere ar putea sa nu para foarte mult, trebuie sa nu uitam ca vorbim de un sistem foarte compact care ruleaza Windows 8 si care reuseste sa se incadreze in 1,3 Kg. In plus, daca aveti nevoie de o autonomie dubla, exista posibilitatea achizitiei unei baterii tip placa subtire care se ataseaza sub tableta.
Per ansamblu, Vaio Duo 11 este un sistem performant, indiferent daca il considerati tableta sau ultrabook. Ecranul este exceptional, touch screen-ul raspunde foarte bine la comenzi iar configuratia hardware performanta asigura o utilizare fara timpi de asteptare. Stylusul este un adaos bine venit in ecuatie iar conectica cuprinzatoare va va ajuta sa va faceti treaba oricand si oriunde.
Mai ramane de discutat aspectul pretului. Ultrabook-ul cu veleitati de tableta in tara noastra poate fi achizitionat incepand cu 5500 lei. Pretul este unul premium si acest dispozitiv se adreseaza unui public exclusivist. Componentele folosite si calitatea constructiei confirma acest lucru. Din pacate, desi are cateva elemente care justifica un pret ridicat, as fi fost altfel tentat sa-l recomand ca un hibrid de succes daca avea un pret mai apropiat de 4000 decat de 6000 lei. Vorbim insa de un Sony iar trainicia sistemelor high-end ale companiei merita tot respectul. Totul este sa va ganditi daca punctele forte ale acestui slider cu Windows 8 complementeaza scenariile de utilizare pe care le aveti in minte.