24 dec. 2012 | 13:08

Top 10 – Cele mai bune tablete in 2012

ACTUALITATE
Top 10 - Cele mai bune tablete in 2012

Anul 2012 a fost fara indoiala un an prielnic pentru industria dispozitivelor mobile. Atat telefoanele mobile, dar mai ales tabletele, s-au bucurat de o atentie sporita din partea utilizatorilor si au reusit sa inregistreze vanzari record.

Top 10 Cele mai bune tablete in 2012

Daca in urma cu ceva timp, tableta era privita ca un dispozitiv usor ciudat si fara prea mare utilitate, in prag de 2013 toata lumea isi doreste o astfel de “jucarie”. Indiferent de nevoia pe care vine sa o satisfaca, fie ca vorbim de: a citi carti, a rula jocuri si aplicatii, sau chiar munca, tableta a devenit un gadget extrem de popular si de ravnit.

Dar destul cu vorbaria si sa ne apucam de lucruri serioase. Mai exact, hai sa aflam care au fost cele mai “tari” tablete din 2012. Si cand zic tari ma refer la acele modele care au starnit cele mai multe pasiuni si controverse, ale caror prime loturi s-au epuizat destul de repede din stocuri si care au impresionat prin performante, dotari, functii de invidiat si un raport calitate pret cat mai bun.

10. Sony Xperia Tablet S

Vorbim de o jucarie cu un display LCD de 9,4 la 1280 x 800 pixeli (160 ppi), un procesor NVIDIA Tegra 3 quad core de 1,3GHz, 1GB RAM, procesor grafic GeForce ULP si o camera de 8 megapixela capabila sa inregistreze Full HD. Sony Xperia Tablet S ruleaza Android Ice Cream Sandwich, iar acumulatorul intern de 6000 mAh ar trebui sa fie suficient pentru o zi de utilizare.

Top 10 - Cele mai bune tablete Sony Xperia Tablet S

La o prima vedere, sunt tentat sa afirm ca specificatiile ar trebui sa ofere acestei tablete o pozitie ceva mai buna in topul nostru… De ce se afla insa abia pe locul 10? Inca de la prezentarea de anul acesta din cadrul IFA, Sony Xperia Tablet S arata destul de promitator si se contura drept un potential hit de vanzari a companiei japoneze.

Din pacate nu a fost deloc asa si la o luna din momentul lansarii, Sony rechema in fabrica tabletele pentru ca nu respectau standardul IPX4 (rezistenta la stropirea cu apa), asa cum producatorul anuntase initial. Pentru o buna bucata de timp vanzarile au fost sistate, iar concurenta a reusit sa arunce pe piata alte exemplare cu rezolutii si dotari superioare.

La ora actuala nimeni nu se mai inghesuie sa cumpere tableta celor de la Sony, desi ea este disponibila si pe piata din Romania pentru aproximativ 1800 de lei modelul simplu si 2400 de lei varianta 3G.

Problemele de fabricatie, densitatea redusa a pixelilor, absenta conectivitatii HDMI sau USB si pretul ridicat ne obliga sa plasam Sony Xperia Tablet S pe ultimul loc al topului nostru, in ciuda dotarilor hardware.

9. Kindle Fire HD 8,9 inci

De ce am ales acest model in top si nu fratele mai mic Kindle Fire HD de 7 inci? Foarte simplu, pentru ca acesta ofera o experienta superioara in utilizare si asta in principal datorita display-ului IPS ceva mai mare si cu o rezolutie net superioara (1920×1200). Jucaria celor de la Amazon are o densitate de 254 ppi, un chipset TI OMAP4470 format dintr-un procesor dual-core la 1,5 GHz, 1GB RAM si un procesor grafic SGX544, totul la aproximativ 1600 de lei sau chiar 2600 de lei pentru modelul 4G.

Top 10 - Cele mai bune tablete Kindle Fire HD 8,9

Cu toate acestea absenta unei camere principale, ecosistemul Amazon destul de strict si prea putin popular pe piata locata, multitudinea de modificari si reclame introduse care omoara experienta Android Ice Cream Sandwich, plaseaza Kindle Fire HD 8,9 pe locul 9 in topul nostru.

8. Microsoft Surface RT

Microsoft Surface a starnit o multime de controverse inca dinaintea lansarii si asta pentru ca reprezenta intrarea pe piata hardware a gigantului american, adica o concurenta directa tocmai cu partenerii care alegeau Windows-ul pentru device-urile lor. Odata cu Surface s-a lansat si primul sistem de operare Microsoft dedicat exclusiv device-urilor mobile dezvoltate pe hardware cu arhitectura ARM.

Top 10 - Cele mai bune tablete Microsoft Surface RT

Desi s-au bucurat de o promovare si o popularizare excesiva, Surface si al sau Windows RT, nu au reusit sa impresioneze utilizatorii, dovada fiind vanzarile slabe. De ce? Pai este simplu. Indiferent de capacitatile platformei hardware, faptul ca ruleaza doar aplicatii special proiectate pentru Windows RT nu incanta prea multi utilizatori. Momentan aplicatiile sunt putine si nu foarte utile in comparatie cu ecosistemul Android sau iOS.

Mai mult decat atat, nici pe partea hardware Surface nu reuseste sa ne impresioneze prea mult. Vorbim de o tableta cu display de 10,6 inci la 1366×768 pixeli (adica doar 147ppi), un chipset quad-core NVIDIA Tegra 3 cu 2GB RAM si doua camere de cate 1 megapixel, pachet care costa aproximativ 3400 de lei, cu mult mai mult decat concurenta din Android sau iOS.

7. Asus VivoTab RT

Pe locul sapte avem o tableta Asus cu alura de flagship, care a reusit sa ma impresioneze prin calitatea constructiei, atentia la detalii si dotarile hardware. Aceasta afiseaza culori incredibile datorita panoului Super IPS+, are viteza sporita data de procesorul quad-core Tegra 3, camera performanta de 8 megapixeli capabila sa filmeze Full HD si o autonomie impresionanta mai ales prin atasarea dock-ului tastatura.

Top 10 - Cele mai bune tablete Asus VivoTab RT TF600T

Pai si atunci de ce pe locul 7? Windows-ul RT nu ajuta deloc tableta. Sistemul de operare ocupa aproape jumatate din memoria interna, iar lipsa unor aplicatii serioase: player video cu suport MKV, un player audio potent sau jocuri si utilitare de ultima generatie, vor genera frustrari in randul utilizatorilor. Cum sa investesti peste 3000 de lei intr-o tableta si sa astepti cateva luni bune aparitia de aplicatii care sa-ti permita utilizarea la adevarata ei valoare?

6. Samsung Galaxy Note 10.1

Smartphone-ul Galaxy Note a impresionat prin versatilitate si a reusit sa convinga o multime de clienti sa il cumpere, in ciuda dimensiunilor atipice. Cu alte cuvinte, utilizatorii au nevoie de produse bine optimizate software in jurul unui dispozitiv avansat de scris, cum este S-Pen-ul. Samsung a venit in intampinarea acestei cereri prin lansarea tabletei Galaxy Note 10.1 care ofera mai multa putere si mai mult spatiu de lucru.

Top 10 - Cele mai bune tablete Samsung Galaxy Note 10.1

Toate artificiile software special gandite pentru o utilizare cat mai productiva si mai creativa regasite in Premium Suite vor ajunge odata cu update-ul la Android 4.1 Jelly Bean. Nu pot sa inteleg de ce Samsung a ales sa foloseasca un display ce are caracteristici sub asteptarile unui flagship, adica un TFT PLS de 10,1 inci la 1280×800 pixeli (la doar 149ppi). In rest platforma hardware suna destul de potent cu al sau Exynos 4412 – procesor quad-core Cortex A9 la 1,4 GHz, 2GB RAM, procesor grafic Mali 400MP si sa nu uitam conexiunea 3G.

Galaxy Note 10.1 poate fi achizitionata si la noi pe piata pentru aproximativ 2100 de lei varianta Wi-Fi si la 2700 de lei varianta cu 3G integrat.

5. Asus Transformer Pad Infinity 700

Desi a fost lansata in prima jumatate a acestui an, tableta celor de la Asus ramane in continuare un adevarat monstru cand vine vorba de specificatii, performante si experienta in utilizare. Ce iti poti dori mai mult de la o tableta decat un display Super IPS+ de 10,1 inci cu o rezolutie Full HD de 1920×1200 pixeli (224 ppi), chipset NVIDIA Tegra 3 quad-core la 1.6GHz sau Snapdragon S4 Krait Dual-core la 1.5Ghz (versiunea 3G)  si 1GB RAM? Nu mai vorbim de camera de 8 megapixeli, materialele folosite sau design-ul modern si nu in ultimul rand autonomia de 14 ore cu dock-ul atasat.

Asus Transformer Pad Infinity 700

Ceva mai mult RAM – 2GB, un update la Android 4.1.2 si un pret mai mic la pachetul care sa includa si tastatura, ar fi propulsat Asus Transformer Pad Infinity 700 intre primele trei tablete ale acestui an. Momentan gasiti Asus TF 700 pentru aproximativ 2600 lei sau 3000 de lei impreuna cu tastatura.

4. iPad Mini

iPad Mini este probabil cea mai asteptata tableta a anului si in acelasi timp gadget-ul care a starnit cele mai multe controverse si pasiuni mai ales printre fanii Apple. Mai mult ca sigur utilizatorii de Android nu vor fi de acord cu aceasta pozitie fruntasa pentru “un fel de iPad 2 inghesuit intr-o carcasa ceva mai dichisita”.

Top 10 - Cele mai bune tablete Apple iPad Mini

Versiunea pitica a unui iPad mai vechi, vine sa confirme faptul ca Apple se mentine pe val si reuseste sa vanda “fara numar” o tableta nu foarte performanta la un pret destul de ridicat. Pentru cei care nu stiu, iPad Mini vine cu un display de 7,9 inci la 1024×768 (162ppi), un chipset A5 format dintr-un procesor dual-core la 1GHz, 512MB RAM si un GPU PowerVR SGX543MP2.

Cu alte cuvinte, hardware-ul nu ne impresioneaza catusi de putin, dar nu acelasi lucru putem sa-l spunem despre constructie, design, dimensiuni si nu in ultimul rand autonomia de invidiat (peste 10 ore). Acest iPad pitic nu se adreseaza power userilor ci mai degraba celor care isi doresc o prima tableta cat mai compacta si cu acces la numarul impresionant de aplicatii din App Store.

Cea mai ieftina varianta de iPad Mini poate fi achizitionata la putin peste 1600 de lei (pret destul de ridicat pentru ce ofera) si peste 2200 de lei varianta de 16GB cu 4G.

3. Google Nexus 10

Desi nu este inca disponibila in mod oficial la noi pe piata, noua tableta a celor de la Google reuseste sa ocupe o pozitie fruntasa in topul nostru si asta in principal datorita specificatiilor impresionante raportate la un pret nu foarte mare.

Top 10 Cele mai bune tablete Google Nexus 10

Daca pana in aceasta toamna Apple detinea suprematia la capitolul rezolutie cu al sau iPad 3, se pare ca acest lucru s-a schimbat odata cu lansarea Nexus 10. Jucaria produsa de cei de la Samsung special pentru gigantul motor de cautare se lauda cu cel mai performant display din piata tabletelor: un LCD PLS de 10,1 inci la 2560×1600 pixeli (putin peste 300ppi) cu matrice RGB. Nu doar display-ul o recomanda pentru podium ci si hardware-ul avansat: chipset Exynos 5 Dual format dintr-un procesor dual-core ARM Cortex A15 la 1,7 GHz, 2GB RAM si cipul grafic Mali-T604, quad-core.

Trebuie sa avem in vedere faptul ca noua creatie Google vine cu Android 4.2 preinstalat si sunt sigur ca nu va duce lipsa de update-uri software care ii vor imbunatati performantele si utilitatea. Principalele aspecte neplacute ar fi capacitatea interna limitata fara suport pentru carduri de memorie si absenta unui modul 3G.

Asteptam sa o vedem disponibila si in Romania, in prima parte a lui 2013 pentru preturi cuprinse intre 2100 si 2600 de lei (preturi de precomanda momentan).

2. iPad 4

Poate ca multi dintre voi se intreaba unde este pozitionat iPad 3 in acest top. Ei bine am ales sa nu vorbesc despre aceasta tableta avand in vedere faptul ca nici nu se mai fabrica, ea fiind inlocuita de noul iPad 4. Cred ca este prima oara in istoria Apple cand pe parcursul unui an asistam la trei lansari de dispozitive din aceeasi categorie: iPad 3 (martie 2012), iPad Mini si iPad 4 (octombrie 2012). A treia generatie de iPad a fost inlocuita mai repede ca niciodata de cea de-a patra care a adus si un plus de performanta la aceiasi bani, lucru destul de dureros pentru posesorii de iPad 3.

Top 10 Cele mai bune tablete Apple iPad 4

Asa cum ne-am fi asteptat iPad 4 este o tableta premium cu o constructie, design si performante de invidiat. Avem de-a face cu acelasi Retina Display IPS de 9,7inci la 2048×1536 pixeli (264 ppi), un chipset nou A6X alcatuit dintr-un procesor dual-core la 1,4 GHz, 1GB RAM si o placa grafica quad-core PowerVR SGX554MP4.

Alte noutati introduse de noul iPad ar fi Wi-Fi-ul ceva mai puternic, un modul 4G mai versatil, compatibil cu mai multe retele din diferite parti ale lumii si nu in ultimul rand conectorul Lightning.

Plusul de viteza, constructia premium si baza impresionanta de aplicatii dezvoltate special pentru rezolutia ridicata i-au permis sa se claseze o pozitie mai sus fata de Nexus 10. Asta mai ales ca la noi pe piata avem toate sansele ca iPad 4 sa fie ceva mai ieftin decat ultima creatie a celor de la Google si asta pentru ca a intrat la vanzare mult mai devreme.

Doritorii isi pot achizitiona ultima tableta lansata de Apple la preturi care incep de la 2200 de lei si urca pana la 3500 pentru varianta de 64GB cu 4G.

1. Google Nexus 7

Am ajuns si la prima pozitie a acestui top. Poate multi dintre voi nu vor fi de acord cu plasarea unui exemplar de 7 inci in varful listei tabletelor anului 2012, dar trebuie sa recunoastem ca micutul Nexus 7 a facut destul de multa valva in jurul sau in acest an.

Top 10 Cele mai bune tablete Google Nexus 7 - Tableta anului 2012

Nu vorbim despre cea mai performanta tableta din 2012, dar aceasta este cu siguranta cea mai echilibrata, cu un raport specificatii/pret imbatabil. Ca o idee, Nexus 7 ofera o performanta peste iPad Mini la un pret aproape de doua ori mai mic.

Constructia si atentia la detalii, specifice producatorului Asus, alaturi de experienta Android-ului 4.2 pur (instalat de Google) si impreuna cu platforma hardware avansata, au transformat Nexus 7 intr-un adevarat hit de vanzari. O simpla privire asupra specificatiilor confirma acest lucru: display LCD IPS de 7 inci cu o rezolutie de 800×1280 pixeli (216 ppi), un chipset NVIDIA Tegra 3 cu procesor Cortex A9 quad-core la 1,2GHz, 1GB RAM si o placa grafica ULP GeForce.

Mai mult decat atat incepand din aceasta toamna Nexus 7 este disponibil si in varianta de 32GB si 32GB cu modul 3G.

Google Nexus 7

Chiar daca se bucura de confortul primei pozitii asta nu inseamna ca am intalnit perfectiunea intruchipata. Se simte lipsa suportului pentru carduri de memorie si a unei camere foto care sa ne permita capturarea de poze si videoclipuri.

In orice caz, pentru un pret de 1000 de lei sau 1400 lei (varianta 3G de 32GB) puteti cumpara o tableta ideala pentru utilizarea de zi cu zi, fie ca vorbim de citit, socializare online, rularea aplicatiilor si jocurilor din Google Play sau aprecierea capacitatilor de player multimedia.

Concluzii

Am pornit in realizarea topului tabletelor din 2012, hotarat sa identific cele mai „tari” modele lansate anul acesta si eu zic ca in mare parte am si reusit. Bineinteles ca exista o adevarata disputa intre utilizatorii de Android si cei de iOS, intre fanii anumitor brand-uri si comunitatea impresionanta a celor care prefera Apple. Cu alte cuvinte pentru fiecare dintre noi topul tabletelor preferate poate sa capete o multime de forme si variante, asa ca sunt cat se poate de deschis sugestiilor bine argumentate din sectiunea de comentarii sau pe Facebook.

Acestea fiind zise la ce ar trebui sa ne asteptam odata cu venirea noului an? In primul rand la performante sporite, display-uri cu rezolutii din ce in ce mai mari si o densitate a pixelilor care sa satisfaca si cele mai exigente dorinte. Odata cu afisarea de imagini complexe, vor trebui dezvoltate si platformele hardware asa ca nu m-as mira sa vad procesoare quad-core de peste 2GHz integrate in tabletele de anul viitor.

Top 10 Cele mai bune tablete ale anului 2012

Autonomia este si el un capitol ce a cunoscut imbunatatiri considerabile in ultimul timp ajungand la peste 10 ore de utilizare continua, pe o tableta si speram sa vedem baterii din ce in ce mai capabile integrate in exemplare de pana in 600 de grame.

Indiferent cat de mult va progresa partea tehnica, odata cu ea trebuie gasite metode de stimulare si atragere atat a comunitatilor de fani, dar mai ales a unui numar cat mai mare al dezvoltatorilor de aplicatii. iOS-ul si Android-ul au un avans considerabil in aceasta cursa. Ramane insa de vazut cum si in cat timp se va ridica Windows RT. De asemenea, va fi interesanta de urmarit evolutia celor de la BlackBerry. Sunt curios sa vad daca mai fac vreun pas catre tablete si in ce masura vor reusi sa iasa din impas prin introducerea propriului sistem de operare BlackBerry 10.

Sper sa avem un 2013 cel putin la fel de competitiv ca 2012, pe piata tabletelor, cu produse cat mai avansate hardware si software. Viitorul este al dispozitivelor mobile, iar o competitie cat mai acerba intre branduri si ecosisteme va duce atat la grabirea avansului tehnologic, dar mai ales la scaderea preturilor si ridicarea nivelului de adoptare a noilor tehnologii in randul utilizatorilor.