Seagate promite harduri de 60 TB
Momentan, SSD-urile sunt upgrade-ul pe care toti il dorim, dar pe care putini ni-l si putem permite. Din cauza „crizei” de componente, pana si un banal mediu de stocare de 1 TB a ajuns destul de scump, asa ca, daca nu vrem sa investim prea multi bani in hard-uri, deocamdata suntem nevoiti sa ne descurcam cum putem. Dar ce te faci cand te trezesti ca nu mai ai loc in carcasa de harduri pe interfete diferite, de la cei mai ieftini producatori si cu viteze si capacitati modeste? Solutia pare sa vina de la Seagate, care se lauda cu o noua descoperire in domeniul stocarii de informatie.
Folosind o noua tehnologie: HAMR (heat-assisted magnetic recording), inginerii de la Seagate au reusit sa atinga bariera de 1TB de informatie stocata intr-un centimetru patrat.
Cu alte cuvinte, daca folosind tehnologia actuala, PMR (perpendicular magnetic recording), hardurile inregistreaza maxim 620 GB intr-un centimetru si ajung la capacitati de pana la 3TB, noua tehnologie va permite pentru inceput fabricarea unitatilor de cel putin 6 TB. Conform gizmag.com producatorul american sustine ca HAMR-ul permite o evolutie incredibila a mediilor magnetice de stocare si astfel in urmatorii 10 ani vom putea avea hard-disk-uri de pana la 60 TB.
Ramane sa vedem cum va implementa Seagate aceasta noua tehnologie, ce viteze de transfer va oferi si, mai ales, la ce costuri.
Chiar daca momentan SSD-urile sunt mici si scumpe, au toate sansele sa acapareze piata, pentru ca sunt mult mai rapide si ceva mai stabile decat hard disk-urile. Totusi, scenariul in care un SSD de 60 TB ajunge mai ieftin decat un hard de aceeasi capacitate pare mult prea ireal, chiar si pentru urmatorii 10 ani.