24 oct. 2012 | 15:24

QNAP TS-469 Pro – NAS, sau chiar un server complet? [REVIEW]

REVIEW
QNAP TS-469 Pro - NAS, sau chiar un server complet? [REVIEW]

Review QNAP TS-469 Pro

NAS-ul este un acronim ce vine de la Network Attached Storage. Acest dispozitiv are ca principiu stocarea de date pe un suport magnetic, HDD, si posibilitatea de a accesa informatiile stocate de pe mai multe computere din retea, simultan, sau chiar si din alta locatie cu ajutorul internet-ului. NAS-ul este folosit cel mai des in companii, acolo unde aceste fisiere trebuie sa fie disponibile oricand si la o viteza mare. Sistemul este asemanator cu file sharing-ul de pe un computer. In cadrul evolutiei acestui dispozitiv, producatorii au inclus multiple functii pe acesta, precum servere de mail, sisteme de partajare a fisierelor sub forma unor media servere sau chiar servere de hosting, functii care au ajuns sa aiba cerinte hardware destul de mari, motiv pentru care configuratia acestora s-a schimbat de-a lungul timpului.

Ultimul dispozitiv de acest gen pe care l-am testat avea un procesor dedicat de 400 MHz si o multime de functii care mai de care mai greu de accesat sau de configurat. TS-469 Pro de la QNAP se doreste a fi un varf de gama si inglobeaza o configuratie mai mult decat potenta, si anume un procesor Atom Dual-Core la 2,13 GHz pe langa cei 1 GB de memorie RAM DDR3, upgradabila la 3 GB. Sa incepem insa cu inceputul, aruncand o privire la designul si functionalitatea acestui dispozitiv si la continutul cutiei.

Design si Constructie

Pachetul nu pare sa fie foarte impresionant, insa cutia este foarte bine construita produsul fiind in siguranta deplina inauntrul acesteia. Ca si accesorii nu putem numara foarte multe insa cele existente sunt critice pentru instalarea si configurarea acestuia. HDD-urile, 4 la numar se inchid cu ajutorul unor cheite speciale, care se regasesc in numar de 2 in cutia acestuia. Avem de asemenea doua cabluri Gigabit LAN, strictul necesar pentru conectarea lui la router, si un cablu de alimentare. Gasim in cutie si toate suruburile necesare prinderii celor 4 HDD-uri, CD-ul de instalare, si un cartonas ce indica locatia de unde poate fi downloadata versiunea cea mai noua de firmware, pe care, am instalat-o si noi inainte de a incepe testele.

QNAP TS-469 Pro Accesorii

QNAP TS-469 Pro Butoane FataDispozitivul in sine este construit foarte bine. Carcasa metalica, robusta, detine o fata din plastic cu acces rapid la unitatile de stocare, LED-uri de stare si un afisaj alfanumeric ce indica optiunile active si starea HDD-urilor. Pe partea din fata avem un buton de Power, in partea din stanga jos, langa care se afla un port USB 2.0 si un buton de Copy, ce are ca functie copierea fisierelor de pe un stick sau un dispozitiv de stocare extern, intr-un anumit folder predestinat. Functia este deosebit de utila atunci cand doriti sa faceti un backup sau pur si simplu doriti sa copiati informatiile de pe un stick USB fara a mai ajunge la un PC.

QNAP TS-469 Pro Butoane Fata SusIn partea de sus gasim doua butoane, Enter si Select, pozitionate chiar langa afisajul digital al dispozitivului. Acestea sunt practic cele doua butoane de control care sunt active pe toata perioada de functionare a NAS-ului. Optiunile disponibile prin intermediul afisajului sunt destul de bine calculate pentru a putea fi accesate doar din aceste doua butoane. In partea de jos a display-ului avem LED-urile de Status si care afiseaza ce conexiuni sunt active, LAN, USB sau SATA.

QNAP TS-469 Pro Conectori

In partea din spate se afla desigur conectorii, o multime de conectori pentru un astfel de dispozitiv. La baza TS-469 are 2 conectori eSATA urmati apoi de 4 conectori USB 2.0, si de 2 conectori Gigabit LAN. Deasupra acestora se afla inca 2 conectori USB 3.0 de data aceasta. Producatorii au inteles ca in ciuda faptului ca eSATA ofera o viteza destul de mare de transfer, putine companii sau persoane investesc in aceste tipuri de dispozitive externe si majoritatea folosesc USB-ul ca metoda de transfer. Asa ca au alocat o multime de porturi USB pe aceasta unitate. Deasupra conectorilor pentru transferul datelor se afla si doua mufe pentru semnal video, una este un VGA D-SUB iar cealalta este chiar un HDMI. Pentru ce am avea nevoie de conectori pentru monitor pe un NAS? Pentru ca, asa cum am spus mai sus, procesorul este un Intel Atom, si suporta si redare audio-video direct de pe mediul de stocare intern sau extern.

QNAP TS-469 Pro Conectori1Cele doua ventilatoare prezente pe spatele acestuia sunt pentru racirea sursei de alimentare, cel mic, si pentru racirea intreg sistemului, cel mare. Constructia interna a acestuia se aseamana foarte mult cu cea a unui sistem dedicat, cu o placa de baza mini ITX. Procesorul se afla in partea de jos, fiind acoperit cu un radiator comun cu chipset-ul. Acestea doua sunt racite de ventilatorul de dimensiuni mai mari de pe spatele sistemului. Mufele USB, LAN si eSATA sunt fixate direct pe placa de baza, si nu cum am vazut la alte modele prin prelungitoare cu cabluri, acest lucru asigura o rezistenta ceva mai buna la introducerile repetate ale conectorilor.

Interiorul dispozitivului nu prezinta prea multe elemente comune cu un PC obisnuit, singurul fiind modulul de upgrade al memoriei RAM. Pe interiorul placii se afla un modul de 1 GB DDR3, iar pe exterior un slot ce suporta un modul de 2 GB DDR3, la fel ca si un laptop. Este binevenit upgrade-ul de memorie avand in vedere multitudinea de functii suportate de acest dispozitiv. Stim cu totii ca indiferent de sistemul de operare rulat, cu cat pornesti mai multe aplicatii si servicii ai nevoie de mai multa memorie RAM.

QNAP TS-469 Pro Tavita HDD

QNAP TS-469 Pro Montare HDDPentru montarea HDD-urilor avem la dispozitie 4 locase de 3.5 inci, hot-swap, ce beneficiaza de o conexiune SATA 3, sau SATA 6 Gbps. Conectorii HDD-urilor SATA se afla bine pozitionati pe o placa de baza in spatele lacasului acestora. Am patit-o de multe ori la alte dispozitive de genul sa fiu nevoit sa introduc in pozitii mai ciudate HDD-ul pentru a face legatura cu conectorul SATA. Deblocarea acestora se face cu cheita din cutie si apoi actionand clapeta suportului. In momentul in care clapeta este ridicata HDD-ul este deconectat, chiar daca nu il scoatem imediat din suport.

In continuare va la sin compania galeriei de imagini cu interiorul si exteriorul produsului iar apoi vom trece la specificatii si teste.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/QNAP TS-469 Pro/”/]

Specificatii

[table id=150 /]

Ce gasiti in tabelul de mai sus este destul de sumar insa daca va intereseaza specificatiile complete le regasiti in linkul urmator. Sunt prea multe pentru a fi enumerate aici. Sistemul suporta o multime de servere gata preinstalate si foarte usor de configurat incat nu o am sa le mai enumar pe toate. Practic puteti face absolut orice cu el de la a tine pozele din vacanta pana la un hosting dedicat cu doua lini de internet conectate pentru backup. Se poate configura chiar ca si un server de imprimanta sau pentru camerele de supraveghere.

Interfata

QNAP TS-469 Pro Interfata

O poza spune cat o mie de cuvinte, asadar nu voi insista pe acest aspect, imaginea de mai sus fiind reprezntativa. NAS-ul se acceseaza direct prin retea iar acolo, la fel ca si la un router, gasim absolut toate optiunile de configurare. Cateva aspecte sunt diferite de modelele mai vechi, si as putea sa spun ca il situeaza pe acesta chiar in fata altor versiuni ale altor producatori. Meniul este simplu, si nu ai nevoie de cunostinte exhaustive pentru a il configura. De asemenea icoanele sunt ceva mai reprezntative decat la Synology de exemplu. Unii dintre utilizatori ar putea fi obisnuiti cu alte modele si cu interfata acestora, nici o problema, o pot invata si pea aceasta destul de usor. Nu este la fel de „atragator” ca ale altor dispozitive de genul insa aici este de preferat simplitatea informatiilor si cat de lizibil este acesta. Meniul este extrem de stufos si nu merita sa incepem sa il prezentam.

Performante

QNAP TS-469 Pro FataTestele facute de noi sunt destul de sumare si asta din cateva motive. Spre deosebire de un NAS simplu puterea acestuia de procesare este gandita sa suporte mai multe dispozitive simultan. Asadar am incercat sa recreem un mod de lucru cu cart mai multe echipamente diferite. Am instalat un server de mail pe acesta, am configurat un server WEB de Hosting pentru 3 site-uri de mici dimensiuni, mai mult de prezentare. Aditional am conectat o imprimanta USB, o camera IP si am instalat doua HDD-uri de 500 GB, SATA 3 pe care am stocat filme, imagini, poze si clipuri video. Vitezele de transfer intre cele doua HDD-uri si interfata externa depind destul de mult de modul de configurare al acestora, ma refer aici la matricea RAID aleasa. Noi am ales RAID 0 pentru viteza, insa un RAID 5 (mirroring+backup) este recomandat daca dispuneti de minim 3 HDD-uri.

Testul de fisiere cu toate echipamentele conectate si serverele pornite a rezultat intr-un transfer pe retea de 31 MB/s pentru fisiere de dimensiuni mici si aproap 60 MB/s pentru fisiere de dimensiuni mari. Transferul a fost facut pe portul Gigabit LAN care suporta un maxim teoretic de 100 MB/s. Viteza de transfer pe eSATA sau USB 3.0 se apropie sau depaseste viteza atinsa pe LAN in diverse cazuri. Din pacate chiar nu poate fi testat intr-un mod care sa fie relevant pentru ca in functie de setarile de securitate, Antivirus, Firewall sau alte optiuni deschise viteza de transfer variaza.

Chiar si cu o imprimanta si o camera IP conectate, camera IP inregistrand material video H.264 direct pe HDD-urile interne, viteza insa nu scade sub 50 MB/s pentru fisiere de dimensiuni mari.

Temperaturi

QNAP TS-469 Pro InteriorTemperatura de functionare este si ea relativa de mediul in care este asezat dispozitivul. Depinde foarte mult si de tipul de HDD-uri introduse in acesta si de activitatea acestora. Cele doua modele de 500 GB cu care am testat pot sa spun ca sunt destul de calde, asta luand in calcul si anul de productie al acestora, 2010, fiind niste discuri mai vechi. ventilatorul din spate isi face insa treaba foarte bine si raceste sistemul intern si HDD-urile incat nu veti avea nici o problema cu acesta.

Nu as putea sa il compar cu alte dispozitive din acest punct de vedere insa cu siguranta chiar daca va fi asezat intr-o pozitie mai ferita de ochii angajatilor se va raci foarte bine, atata vreme cat nu este obturata partea din spate. In alta ordine de idei, avand in vedere cate conexiuni detine, eu personal l-as tine pe langa mine pe cat posibil. Recunosc, mi-am incarcat telefonul o data sau de doua ori din portul USB, pentru cele de la laptop erau toate ocupate.

Consum

Consumul de curent este din nou relativ, si variaza in functie de consumul HDD-urilor si operatiunile care se fac pe acestea. Maximul de curent consumat a fost de 52 W, in momentul in care faceam transferul prin LAN, cu dispozitivele mentionate anterior conectate la acesta. In Idle, am observat un consum de curent de aproximativ 30-32 W. Tinem cont aici de cele cateva servere de hosting deschise, cel de mail, si serverul de imprimanta + camera IP. Zic ca e destul de bine in comparatie cu un server dedicat sau un PC care poate atinge cu usurinta 200 W. Singura diferenta este ca nu se poate lucra in mod obisnuit pe un NAS.

Concluzii

Concluzia este ca un astfel de dispozitiv este imperativ pentru o firma de mici dimensiuni sau o companie, indiferent ca domeniul actiunii este online sau nu. Acest mic device poate inlocui cu usurinta o multime de servere dedicate mai vechi, si poate juca un rol foarte bun si in securitatea informatiilor sau chiar a cladirii in care se desfasoara activitatea.

In plus, stocarea fisierelor se poate face pe acesta, ma refer la fisiere cu care se lucreaza in mod constant, iar acestea pot fi accesate oricand si de oriunde, tot ce aveti nevoie este o conexiune de internet si un browser. Personal l-am folosit si pentru stocarea filmarilor neprelucrate, accesandu-le la o viteza mai mare de pe NAS decat de pe un disc USB 2.0. Multi isi pun problema cum vor inregistra imaginile de pe o camera de supraveghere, vor trebui sa aiba un dispozitiv dedicat sau sa lasa PC-ul de captura pornit, TS-469 Pro poate face acest lucru foarte bine.

Pentru un utilizator individual sau pentru o familie nu l-as recomanda. Sunt prea multe functii care in mod sigur nu vor fi folosite si este pacat sa investesti atat de mult intr-un dispozitiv pe care nu il vei folosi decat probabil in proportie de 10 procente. Pentru o companie este un „must-have”. Chiar daca la inceput nu veti folosi decat functiile de baza, in mod sigur, pe viitor veti avea nevoie si de altele. In acest caz nu va mai fi nevoie sa angajati un profesionist si sa achizitionati servere dedicate. Un utilizator de PC putin mai avansat, cu putina rabdare si documentare va rezolva problema imediat.

Pretul… ei aici, este discutia finala. Pretul acestuia, fara HDD-uri este de aproximativ 3500-4000 Lei. Este mult pentru un utilizator de rand, insa privit in perspectiva, ca si o investitie va poate economisi mult mai multi bani in viitorul chiar apropiat.

QNAP TS-469 Pro Final