Asus VivoTab RT – Deschizator de drumuri pentru Windows RT [REVIEW]
Intr-o piata impartita intre tablete Android si cele cateva variante de iPad, acum, la sfarsitul acestui an, si-au facut aparitia si noile dispozitive cu Windows 8. Poate ca multi dintre dumneavoastra se intreaba ce ar putea aduce nou sau in plus acestea si marturisesc sincer ca intr-o mare populata cu tablete de diferite brand-uri, dimensiuni, forme, modele, parca astepti din cand in cand si cate un produs care sa iasa din tipare si eventual sa te uimesca in vreun fel.
Dar despre ce vorbim aici? Discutam despre noua tableta Asus VivoTab RT, abia lansata in Romania si practic prima tableta care ruleaza Windows RT. Pret de o saptamana am butonat de zor VivoTab-ul, iar in cele ce urmeaza veti afla in ce masura a reusit sa ma impresioneze.
Design si calitatea materialelor/asamblarii
Inca de la primul contact cu produsul iti poti da seama ca ai de-a face cu un gadget premium, in constructia caruia nu s-a facut rabat la calitatea materialelor sau a finisajelor.
Design-ul este destul de simplu si se inscrie oarecum in linia impusa de Asus. Fata este dominata de cei 10,1 inci de display, inconjurati de o rama neagra pe care se pot observa: camera frontala si logo-urile Asus si Windows 8 (care joaca rol de buton tactil). Spatele este realizat dintr-un aluminiu eloxat, acoperit in partea de sus cu o textura din plastic cauciucat, care ofera un suport sporit in timpul utilizarii. Tot pe spate regasim senzorul si led-ul camerei de 8 megapixeli (amplasata central) si un al doilea logo Asus ceva mai mare si mai impunator.
Tableta da impresia unui device robust, bine inchegat care nu scartaie si nu tremura la fiecare atingere. Faptul ca cei de la Asus au lucrat serios la dezvoltarea VivoTab reiese si din forma compacta, dimensiuni de doar 263 x 171 x 8.3mm, la o greutate de 525g. De asemenea, dock-ul tastatura a cunoscut si el usoare imbunatatiri fata de modelele anterioare, prin design-ul balamalei si reducerea grosimii.
Mai mult ca sigur, o buna parte a formei a fost inspirata din experienta si calitatea regasite in seria de computere Zenbook.
Display si camera
Noua tableta Asus vine in dotare cu un display 16:9, Super IPS+ de 10,1 inci la 1366 x 768 pixeli, cu tehnologie capacitiva multi-touch in 5 puncte, care ofera imagini la o calitate impresionanta. Pe langa culorile naturale si unghiurile de vizualizare peste medie, ecranul se lauda si cu o luminozitate de pana la 600 candele, ceea ce ajuta la utilizarea fara probleme in lumina directa a soarelui. Cu toate acestea, in teste nu am simtit nevoia sa utilizam luminozitatea la maxim, pentru ca mai mult ca sigur ne-am fi trezit cu usoare dureri de cap.
Dupa cum spuneam, ecranul tactil citeste maxim 5 atingeri simultane, insa o face cat se poate de corect si de repede, fara sa se lase asteptat atunci cand trebuie sa raspunda la comenzi. Avand in vedere dimensiunea ecranului si prezenta tastaturii, ne vine destul de greu sa credem ca exista aplicatii care sa aiba nevoie de mai mult de 5 comenzi touch in acelasi timp.
Camera foto/video cu al sau senzor CMOS de 8 Megapixeli si posibilitatea de a filma Full HD se situeaza undeva peste media tabletelor cand vorbim despre calitatea instantaneelor. Totusi, ne-ar fi placut sa avem acces la ceva mai multe functii, ambele aplicatii atat Camera Microsoft cat si Asus Camera, lasa de dorit la capitolul functionalitate si optiuni. Mai jos aveti cateva exemple foto/video.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/ASUS VIVOtab poze/”/]
Specificatii & Multimedia
Dupa cum sugereaza si specificatiile, noua tableta Asus VivoTab RT poate fi un puternic inamic al timpilor morti, fie ca vorbim de vizionarea de continut multimedia, navigarea pe internet, joaca sau chiar munca de tip office.
[table id=155 /]
Problema este ca sistemul Windows RT permite doar instalarea aplicatiilor din Store-ul Microsoft, care sunt FOARTE putine si momentan nu extrem de utile. Indiferent de cat de puternica ar fi tableta, nu veti beneficia de avantajele platformei hardware pentru ca nu exista ceva care sa sa ii dea batai de cap.
Mai exact, „minunatul” Windows RT nu vine nici macar cu un player audio/video preinstalat. Pentru a putea rula astfel de fisiere trebuie sa intrati fie in Xbox Music fie in Xbox Video, de unde sa incercati deschiderea fisierelor pe care le aveti copiate sau stocate pe un suport extern, stick USB sau hard disk. Pe langa faptul ca aceste operatiuni sunt extrem de anevoioase, cele doua aplicatii nu reusesc sa descifreze foarte multe formatele multimedia. Ne putem uita mult si bine la performante si la conexiunea micro-HDMI, pentru ca nu putem putea rula un banal MKV nici macar pe tableta, nu mai vorbesc de afisarea lui pe un monitor extern sau eventual de subtitrari cu diacritice.
Din fericire, puteti viziona videoclipuri Full HD de pe tot ce inseamna platforma online, incepand cu binecunoscutul YouTube.
Sunetul SonicMaster care iese din cele doua difuzoare stereo este uimitor de clar si reproduce o plaja extinsa de frecvente, atat inalte, cat si joase. In casti, lucrurile stau la fel de bine, dar depinde foarte mult si de calitatea acestora. Ne-ar fi placut totusi ca puterea sunetului sa fie ceva mai mare, dar probabil ca odata cu aceasta ar fi aparut si distorsiuni.
Meniuri, conectivitate, memorie si baterie
VivoTab RT, dupa cum indica si numele ruleaza Windows RT, adica o varianta speciala a lui Windows 8, destinata exclusiv platformelor hardware cu procesoare pe arhitectura ARM. Acestea sunt intalnite mai ales in piata device-urilor mobile (telefoane si tablete), intrucat pentru computerele clasice se opteaza pentru arhitectura x86, promovata atat de Intel cat si de AMD. Intr-un cuvant, aplicatiile realizate pana in prezent pe Windows nu vor functiona si pe Windows RT decat daca vor fi modificate de dezvoltatori si publicate pe Store.
Indiferent cat de intuitiv, rapid, minunat si incredibil ar parea noul sistem de operare, pana cand nu vom avea o baza solida de aplicatii in Windows Store nu prea avem ce face pe un astfel de sistem.
Nu vreau sa fiu inteles gresit, noua interfata Windows 8 se misca impecabil si aduce un aer proaspat in experienta de utilizare a dispozitivelor, mai ales in cazul tabletelor unde beneficiem si de interactiunea cu ajutorul touchscreen-ului.
Daca totusi interfata „Modern” va da usoare dureri de cap, puteti oricand sa reveniti in modul „Desktop” care seamana foarte mult cu Windows 7. Am fost placut impresionat de faptul ca pot accesa majoritatea functiilor tabletei intr-un mod foarte similar cu cel de pe laptop sau PC. In timp ce device-urile cu iOS sau Android se chinuie sa aduca interactiunea cu utilizatorul la un nivel cat mai apropiat de cel de pe PC, Windows RT reuseste perfect acest lucru.
La capitolul conectivitate tableta ofera toate standardele de care ai putea avea nevoie, fie ca esti un user obisnuit, sau chiar un pretentios power user. Asadar, vorbim despre: mico-HDMI, jack pentru casti, NFC, Wi-Fi 802.11 b/g/n cu Wi-Fi Direct, modul GPS, Bluetooth 4.0 si mufa o proprietara de conectare la PC/incarcare. Conform producatorului, exista si variante 3G si chiar LTE, dar modelul testat de noi nu avea cititorul de SIM incorporat.
Daca achizitionati si dock-ul tastatura atunci veti beneficia si de un conector USB plus un adaptor de la mufa proprietara tot catre USB. Pusa in dock, tableta se transforma intr-un mini-laptop veritabil, care permite accesarea si modificarea fisierelor de pe orice suport extern compatibil USB.
Memoria interna este de 32 GB, dintre care doar 14 GB sunt disponibili utilizatorului. De aici am tras concluzia ca Windows RT ocupa destul de mult spatiu. In orice caz, puteti oricand sa suplimentati cei 14 GB cu ajutorul cardurilor microSD sau microSD XC.
Bateria este un subiect delicat atunci cand vorbim de tablete, dar nu si in cazul celor de la ASUS, care au reusit de cele mai multe ori sa ne impresioneze cu cifrele legate de autonomie. Nici VivoTab RT nu dezamageste, acumulatorul intern fiind suficient pentru o utilizare destul de intensa pentru o zi intreaga. Daca adaugam si dock-ul cu tastatura care vine cu o baterie suplimetara, atunci discutam de aproape doua zile de autonomie. Tineti cont de faptul ca noi am supus tableta la un regim de utilizare barbar: cu Wi-Fi-ul, GPS-ul, NFC-ul si Bluetooth-ul deschise, display-ul cu luminozitatea aproape de maxim, download-uri si instalari repetate de aplicatii, rularea fisierelor de pe un hard extern de 1TB si experimentatul diferitelor jocuri/meniuri/optiuni ore in sir.
Navigare Web si Navigatia GPS
Avand in vedere rezolutia si calitatea display-ului, navigarea pe internet este de cele mai multe ori o placere. Internet Explorer 10 se misca destul de bine si raspunde rapid la cerintele legate de browsing, download si rulare de continut multimedia Full HD online. Pentru cei care au „alergie” la browser-ul Microsoft nu am vesti prea bune: in Store nu am reusit sa identific nici o alta aplicatie demna sa il inlocuiasca. Chrome, Opera sau Mozilla nu sunt momentan compatibile cu platforma Windows RT.
Cat despre Navigatia GPS, luand in calcul pretul si calitatea tabletei, ar fi fost si pacat sa nu putem beneficia de un modul GPS alaturi de o aplicatie de harti compatibila. Localizarea este realizata extrem de repede chiar si in interior, mai ales atunci cand avem si o conexiune de date activa. Aplicatia Bing Maps isi face destul de bine treaba, reusind sa te indrume catre punctele de interes si majoritatea adreselor cautate. Exista si o alternativa destul de cunoscuta, Google Maps, disponibila in Store, care functioneaza impecabil. Singura problema a celor doua aplicatii este ca au nevoie in permanenta de o conexiune activa la internet. Probabil pe masura ce magazinul de aplicatii va evolua, vor aparea si alte aplicatii ceva mai elaborate si care sa permita utilizarea in modul offline.
Aplicaţii si Performanta
Dupa cum am notat si mai sus, Store-ul din Windows RT nu este tocmai un punct forte al platformei. Tableta vine cu o serie de aplicatii preinstalate, menite sa ofere un minim necesar de functionalitate odata cu scoaterea din pachet.
Printre programele instalate regasim:
– Microsoft Office 2013 Preview care include:Word, Excel, PowerPoint si OneNote
– Client de e-mail
– Suita de aplicatii Bing: Harti, Finaciar, Vreme, Stiri, Motorul de cautare, Calatorii
– Aplicatia de socializare People
– Aplicatie pentru mesagerie: Messaging
– Servicii Xbox: Muzica, Video, Jocuri
– Aplicatii pentru citit/notite: MyLibrary, MyDictionay, SuperNote, Kindle
– Internet Explorer 10
– Stocare in cloud: SkyDrive, Asus WebStorage
In cazul in care simtiti lipsa unor anumite aplicatii/functii va puteti orienta catre Windows Store dar nu va asteptati la prea multe, pentru ca dezvoltatorii inca lucreaza la cresterea numarului de aplicatii suportate de Windows RT. Momentan avem de ales dintre: 1089 de jocuri, 151 de aplicatii de socializare, 142 de aplicatii de Muzica si Film si lista continua in acest mod. Vorbim de aproximativ 20 de sectiuni din Store populate destul de precar si nu cu cele mai cunoscute variante ale programelor.
Dupa parerea mea, magazinul este bine organizat si exista un potential clar de crestere. Din pacate, va dura mult timp pana cand platforma RT se va putea compara cu Android sau iOS.
Cat despre performanta noului Asus VivoTab RT, se vede clar ca platforma hardware este oarecum tinuta pe loc doar de „tineretea” sistemului de operare. SoC-ul quad-core NVIDIA Tegra 3 T30 la 1,3 GHz impreuna cu cei 2GB DDRL fac fata oricaror cerinte ale momentului fie ca vorbim de entertainment multimedia sau aplicatii office.
Tableta s-a comportat bine indiferent cate programe am deschis simultan, iar task manager-ul din Windows ajuta la imbunatatirea si controlul eficient atat al resurselor. Daca pe partea de Android sau iOS avem o baza solida de benchmark-uri disponibile pentru download, nu acelasi lucru il putem spune si despre testele sintetice pe noul Windows RT. Mai jos aveti totusi cateva capturi cu performantele masurate online.
Concluzii
Bine, bine. Toate sunt bune si frumoase, dar pana la urma a reusit noul ASUS VivoTab RT sa ma impresioneze? Fara indoiala, noua jucarie ASUS este o tableta cat se poate de reusita, cu o serie de dotari si functii interesante. Pe langa specificatii, tableta iese in evidenta datorita felului in care se simte in timpul utilizarii. Dupa cum afirmam si pe parcursul testelor, pentru prima data ai senzatia ca utilizezi mai mult un computer portabil decat un accesoriu pentru navigarea pe internet. Odata conectata la tastatura, VivoTab RT ofera atat o autonomie de invidiat, cat si o multitudine de posibilitati de utilizare, majoritatea foarte asemanatoare cu cele ale unui laptop veritabil.
De departe cel mai neplacut aspect consta in lipsa de maturitate a sistemului de operare Windows RT. Este perfect adevarat ca seamana destul de mult cu Windows 7 si 8 si ofera o multime de functii utile, dar pe de alta parte este extrem de suparatoare absenta unui numar important de aplicatii. Probabil ca odata cu trecerea timpului, dezvoltatorii vor aloca bani si resurse pentru cresterea Windows Store-ului si vom asista la o adevarata explozie pe piata a dispozitivelor care ruleaza Windows RT. Momentan, orice tableta cu Windows RT va suferi de pe urma handicapului in fata competitorilor Android si iOS, clientii avand motive sa se fereasca de un ecosistem incomplet, care nu le poate garanta satisfacerea nevoilor in utilizarea de zi cu zi.
Cu toate acestea, noua tableta Asus VivoTab RT este o jucarie cat se poate de reusita, care isi face bine treaba, fara sa dezamageasca sau sa surprinda neplacut utilizatorul pe parcursul utilizarii. Cum era si de asteptat, calitatea vine la pachet cu un pret pe masura, astfel incat Asus VivoTab RT este disponibila la noi pe piata la 2900 de lei in varianta de 64GB fara docking si 3350 de lei pentru modelul 3G. Urmeaza ca in viitorul apropiat sa soseasca si variantele de 32 si 64GB impreuna cu tastatura.
In ce masura merita investitia? Daca iti doresti o tableta premium, esti fan Windows RT si banii nu reprezinta o problema, atunci poti sa nu mai stai pe ganduri. Cei care prefera Android vor evita probabil un asemenea pret, iar sustinatorii Apple se vor orienta catre o varianta din ecosistemul iOS.