23 feb. 2023 | 10:59

Zonele din România în care pot fi alte cutremure. Anunțul surpriză al lui Gheorghe Mărmureanu

Social
Zonele din România în care pot fi alte cutremure. Anunțul surpriză al lui Gheorghe Mărmureanu
Unde s-ar putea extinde cutremurele din Oltenia

Mai mult de 800 de cutremure s-au produs în ultimele zile în Oltenia, în zona Gorjului, anunță oficialii Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Acum,specialiștii avertizează care sunt zonele din România în care pot fi alte cutremure.

Cutremurele din Oltenia se pot extinde și în alte zone din țară. Anunțul lui Gheorghe Mărmureanu

Gheorghe Mărmureanu a făcut un anunț care îi va speria pe cei mai mulți dintre români. Cutremurele din Gorj s-ar putea extinde în următoarea perioadă și în alte zone.

Deja românii din Oltenia sunt speriați la culme de cele peste 800 de cutremure care s-au înregistrat în ultimele 10 zile în zona Gorjului.

Unde s-ar putea produce noi cutremure

Zonele în care ar putea să migreze cutremurele sunt Hunedoara sau Sibiu. Decoamdată nu se cunoaște nimic sigur, însă experții urmăresc îndeaproape aceste fenomene noi pentru țara noastră.

 „Curbele de cutremur pot migra foarte ușor. Ele pot ajunge rapid în zona Hunedoarei unde în trecut, cam acum 100 de ani, au fost cutremure foarte puternice, cu biserici prăbușite și alte pagube destul de importante. Apoi, nu este exclus să migreze acest roi de cutremure spre dreapta, spre zona Vidraru și chiar spre Sibiu.

Și aici există un istoric al seismelor destul de important, care nu este de neglijat. E numai o chestiune de timp până vom afla cum evoluează acest sistem de cutremure din Oltenia”, a precizat profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director general al INCDFP, membru al Societății Române de Fizică și al American Society of Civil Engineers – Mechanical Divsion.

Când au avut loc cele mai puternice cutremure în Gorj

Cele mai puternice seisme din Gorj, cu magnitudini de 5,2 şi 5,7 pe scara Richter, s-au produs pe 13 şi 14 februarie, iar până acum s-au înregistrat peste 800 de replici. În principiu frecvenţa şi magnitudinea acestor replici sunt în scădere, potrivit Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

De altfel, INCDFP a publicat şi hărţi care arată detalii noi despre caracteristicile cutremurelor noi din Gorj. Ieri, în zonă au mai avut loc trei seisme dintre care unul cu magnitudinea 4,1.

Cutremurele mari au avut epicentru aproape unul de celălalt

Conform hărților INCDFP, cele două cutremure mari din 13 şi 14 februarie au avut epicentrele la mai puțin de 10 de kilometri unul de celălalt. Astfel, majoritatea replicilor s-au produs în aceeași zonă, la nord-vest de Târgu-Jiu.

De asemenea, o altă hartă publicată de INCDFP indică o comparație între cutremurele înregistrate în trecut în zona Gorjului și cele din ultima perioadă.

De când nu s-au mai produs cutremure în Oltenia

Conform acestei hărți, cutremurele din 13 și 14 februarie au fost cele mai puternice de când se fac măsurători, pentru zona Gorjului.

Un seism cu magnitudinea 5,2 s-a mai produs în 1943, iar cele mai puternice seisme de atunci și până avum au fost de 4,0, în 1962 și de 4,5, cu un an după.

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
Digi24
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o arteră de vis
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Capital.ro
Românii care pot primi bani de la primării. Sumele se ridică până la 3.000 de lei
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
INTERZIS în SÂMBĂTA MARE! Este cel mai mare PĂCAT
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro