07 feb. 2023 | 20:14

Zone seismice din Europa. Țările în care se produc cele mai puternice cutremure

Știri generale
Zone seismice din Europa. Țările în care se produc cele mai puternice cutremure
Zone seismice din Europa

Există mai multe țări în Europa care au regiuni seismice foarte active. Printre aceste țări se numără și România. Pe primele locuri se află țări precum Italia, Grecia sau Turcia. Iată alte zone seismice din Europa și cât de periculoase sunt, conform specialiștilor.

Zone seismice din Europa cu cel mai ridicat risc de cutremure

Cu puțin timp în urmă, un cutremur puternic a lovit Turcia și Siria, unde, din păcate, și-au pierdut viața mii de oameni. Specialiștii ne avertizează că în următorii 50 de ani s-ar putea produce două sau chiar trei cutremure majore și în România.

La nivelul întregului teritoriu al Europei, în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a riscurilor inerente schimbărilor climatice și a riscului de producere a dezastrelor.

Potrivit experților, dezastrele naturale din regiune au cauzat pierderi economice de peste 500 de miliarde de euro și peste 91.000 de victime, doar în ultimele patru decenii. Italia, Grecia și Turcia sunt țările din Europa cu cel mai ridicat risc seismic. Aici, cutremurele au provocat dezastre imense în ultimul secol.

Harta seismică a Europei

Harta seismică a Europei

Cele mai puternice cutremure din Italia, Turcia și Grecia

În Italia s-au produs până acum 9 cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade Richter în ultimul secol. Cel mai devastator a avut loc în anul 1915, care a avut 7 grade pe scara Richter și a făcut peste 30.000 de victime.

Cel mai recent cutremur din Italia a avut loc în anul 2009. Atunci, din cauza unui cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade, peste 300 de persoane și-au pierdut viața în regiunea Abruzzo.

Grecia este, de asemenea, o zonă foarte periculoasă din punct de vedere seismic. Aici au avut loc mai multe cutremure decât în Italia. În ultimii 100 de ani s-au produs 15 cutremure de 6 și 7 grade pe scara Richter, cel mai puternic având loc în anul 1956.

Acesta a avut o magnitudine de 7,7 grade și a ucis 56 de oameni. Cu toate acestea, cele mai multe victime a făcut cutremurul care a avut loc în anul 1999, din Atena.

Citește și: Institutul pentru Fizica Pământului, declaraţie care panichează românii: Seismul din Turcia poate declanşa cutremure chiar şi în România

Cea mai periculoasă zonă seismică din Europa este Turcia. În ultimul secol au avut loc 43 de cutremure de 6 și 7 grade pe scara Richter. Unul dintre cele mai puternice a avut loc în anul 1939, atunci când și-au pierdut viața peste 32.000 de oameni. Cel mai recent a avut loc în februarie 2023, anul acesta.

România, o țară foarte expusă în fața unui cutremur de proporții

În țara noastră au fost înregistrate 13 cutremure majore, afectând peste 400.000 de oameni, iar peste 2.000 de oameni și-au pierdut viața. Cel mai puternic a avut loc în anul 1977, lăsând fără adăpost 35.000 de români, una dintre cele mai dureroase amintiri din istoria țării, iar peste 1.500 de oameni au murit.

De asemenea, cutremurul din anul 1977 a provocat daune materiale de aproape 2 miliarde de euro. Probabil că știți deja care este zona seismică de maximă intensitate din țara noastră: Vrancea.

Totodată, cel mai puternic cutremur înregistrat în România în ultimii 25 de ani s-a produs în anul 2004, având o magnitudine de 6 grade pe scara Richter.

Citește și: Ce s-ar întâmpla în Capitală în cazul unui cutremur asemănător celui din Turcia? „Avem 20.000 de clădiri, estimare a Băncii Mondiale, ca fiind vulnerabile”

În urma unui studiu efectuat în 13 state, la care au participat 50 de cercetători, în România s-ar putea produce două sau chiar trei cutremure majore în următorii 50 de ani, de magnitudini de circa 7 grade pe scara Richter. Atunci când vorbim despre zonele cu cel mai mare risc seismic din Europa, țara noastră se situează pe locul 4.

PlaySport
Îl atacă dur pe Columbeanu și face o comparație cu Becali: „Șmecheri de mucava. Cheltuia banii cu gagici”
Ego.ro
INCREDIBIL cum arată Andra FĂRĂ haine! A renunțat și la lenjeria intimă, doar Măruță o vede așa
Digi24
SUA avertizează: China ajută Rusia să câștige războiul cu Ucraina. Îi trimite echipamente și imagini de pe front
Cancan.ro
Mesajul neașteptat trimis de Cristina Ciobănașu la nunta cuplului Vlad Gherman – Oana Moșneagu. “Fosta” nu și-a uitat marea iubire nici în ziua cununiei civile
GSP.ro
Nu a ținut pasul. O artistă faimoasa a dat detalii picante din dormitor: „Am făcut sex de peste 10 ori în vacanță. Se putea și mai bine”
Stirile PROTV
Atac terorist! Cel puțin șapte copii au fost uciși
Romania TV
Reghecampf, ÎNŞELAT de Anamaria în timpul CĂSNICIEI! Unde se iubea impresara cu AMANTUL
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de apartamente. Chiriașii au INTERZIS
EVZ.ro
Eclipsa totală de soare. Experiment în premieră pe cer
Adevarul
Tânărul care a aplicat la 1.700 de locuri de muncă și a primit o singură ofertă: „Ce naiba e în neregulă cu mine?“ VIDEO
BZI.ro
Simona Halep a făcut o schimbare radicală de look! Fanii nu au știut inițial cine este – FOTO
Spynews.ro
Andreea Sasu a confirmat că urmează să aibă un copil cu Philipp Plein! Românca a recunoscut tot ce s-a zvonit: ”Suntem împreună de un an de zile”
Libertatea.ro
Cum a ajuns „brancardierul morții” să ucidă oameni ai străzii. „Dacă era respins sau întrerupt, Bota reacţiona violent”
Sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Schimb de replici între Vlad Gherman și Cristina Ciobănașu, imediat după cununia civilă! Oana Moșneagu nu a mai suportat și a intervenit: ”Ăștia suntem noi!”
Redactia.ro
Gigi Becali: ”Plâng! Am fost om nemernic”. Dezvăluirea patronului de la FCSB: ”În doi ani e gata”
Digisport.ro
Prodanca îl face praf pe Reghecampf, după ce a acuzat-o de amantlâc: „Să treci pe la noi să-ți dăm 2000 de euro că nu te mai vezi de mizerie”
Click.ro
De necrezut! Cum arată acum casa Alexandrei Bodi. "Regina TikTok-ului" cere donații pentru a-și pune dantura: "Să văd cât mă costă, vă dau răspunsul..."
Viva.ro
Un mare actor, iubit de public, a ajuns de nerecunoscut! Imaginile au emoționat mii de oameni
Unica.ro
Pârjoale de cartofi, rețeta de post. Uiți de carne
EVZ.ro
CRBL și Elena, soția lui, vor divorța! Cei doi au ales să se separare, după 16 ani de căsnicie: „Cu inimile împovărate de tristețe...” / FOTO
Spynews
Obligatoriu pentru TOATE mașinile noi din 1 iulie. S-a dat ordin de la UE
Capital.ro
Maioneză de post, rețetă rapidă. Este delicioasă și se prepară în doar cinci minute
Antena 3
Antonia, noi imagini devenite virale în timp record. Fanii au fost luați prin surprindere
TV Mania
Încă o despărțire în showbiz! Păreau extrem de îndrăgostiți, dar și-au spus „Adio”, iar motivul este total neașteptat. S-a aflat totul acum: „Nu a vrut...”
Avantaje
ANUNȚUL HIDROELECTRICA privind FACTURILE! Jumătate de milion de români, vizați
Mediaflux
Andreea Sasu a confirmat că urmează să aibă un copil cu Philipp Plein! Românca a recunoscut tot ce s-a zvonit: ”Suntem împreună de un an de zile”
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Îți amintești de Nicolas Alex, băiatul „Super-Super” care făcea furori cu videoclipurile sale de la bâlci în 2017? Cum arată acum
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro