Zona unde ninsorile vor fi înlocuite de ploi. Alertă sumbră a cercetătorilor, cât ne va afecta

de: Anca Lupescu
02 12. 2021

Potrivit unui studiu, ploaia va înlocui zăpada, pe măsură ce criza climatică va încălzi calota glaciară nordică a planetei. În prezent, aici cade mai multă zăpadă decât ploaie. Însă, potrivit studiului, această situație se va inversa, urmând ca, până la sfârșitul secolului, toate terenurile și aproape toate mările din regiune să primească mai multă ploaie decât zăpadă, dacă lumea se încălzește cu 3C.

Previziuni sumbre ale experților. Ce ne așteaptă în câțiva ani

Promisiunile făcute de națiuni la recentul summit Cop26 ar putea menține creșterea temperaturii la un nivel încă dezastruos de 2,4C, dar numai dacă aceste promisiuni vor fi respectate.

Chiar și în cazul în care creșterea globală a temperaturii va fi menținută la 1,5C sau 2C, zonele din Groenlanda și Marea Norvegiei vor fi dominate de ploi. Oamenii de știință au fost șocați în luna august, când a plouat pe vârful uriașei calote de gheață din Groenlanda pentru prima dată.

Cercetarea a folosit cele mai recente modele climatice, care au arătat că trecerea de la zăpadă la ploaie în Arctica se va produce cu zeci de ani mai repede decât se estima anterior, toamna înregistrându-se cele mai dramatice schimbări sezoniere.

De exemplu, s-a constatat că, dacă nu se reduc emisiile de dioxid de carbon, în centrul Arcticii vor predomina ploile toamna până în 2060 sau 2070, în loc de 2090, așa cum prevedeau modelele anterioare.

Cercetătorii au declarat că implicațiile unei schimbări sunt „profunde”, de la accelerarea încălzirii globale și creșterea nivelului mării până la topirea permafrostului, scufundarea drumurilor și înfometarea în masă a renilor din regiune.

Ce spun oamenii de știință

Oamenii de știință cred că încălzirea rapidă din Arctica ar putea, de asemenea, să sporească fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile și valurile de căldură din Europa, Asia și America de Nord, prin modificarea curentului jet.

„Ceea ce se întâmplă în Arctica nu rămâne acolo”, a declarat Michelle McCrystall de la Universitatea Manitoba din Canada, care a condus noile cercetări.

„S-ar putea crede că Arctica este departe de viața ta de zi cu zi, dar, de fapt, temperaturile de acolo s-au încălzit atât de mult încât va avea un impact mai la sud.

„În centrul Arcticii centrale, unde ți-ai imagina că ar trebui să fie zăpadă în toată perioada de toamnă, de fapt, asistăm la o tranziție mai timpurie la precipitații.

Acest lucru va avea implicații uriașe. Faptul că în Arctica se înregistrează ninsori foarte puternice este foarte important pentru tot ceea ce se întâmplă în acea regiune și, de asemenea, pentru climatul global, deoarece reflectă foarte multă lumină solară.”

De ce este importantă zăpada

Profesorul James Screen de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, care a făcut parte din echipa de cercetare, a declarat: „Noile modele nu ar putea fi mai clare: dacă nu se oprește încălzirea globală, viitorul Arcticii va fi mai umed, mările odată înghețate vor fi ape libere, iar ploaia va înlocui zăpada.”

Oamenii de știință sunt deja de acord că precipitațiile vor crește semnificativ în Arctica în viitor, pe măsură ce se va evapora mai multă apă din mările din ce în ce mai calde și fără gheață.

Dar cercetarea, publicată în revista Nature Communications, a constatat că acestea vor fi dominate în mare măsură de ploi, care vor fi mai mult decât triplate în toamnă până în 2100 dacă nu se reduc emisiile, scrie TheGuardian.

„Se preconizează că tranziția de la un Arctic dominat de zăpadă la un Arctic dominat de ploi în timpul verii și toamnei va avea loc cu zeci de ani mai devreme și la un nivel mai scăzut de încălzire globală, potențial sub 1,5C, cu efecte climatice, ecosistemice și socio-economice profunde.”

Zăpada este importantă în producerea gheții marine în fiecare iarnă, astfel încât mai puțină zăpadă înseamnă mai puțină gheață și mai multă căldură absorbită de oceanele deschise.

Cercetarea arată că ploile sunt în creștere pe coasta sudică a Groenlandei. Acest lucru ar putea accelera și mai mult alunecarea ghețarilor în ocean și, în consecință, creșterea nivelului mării care amenință multe zone de coastă.