Zona de poveste din România care a intrat într-un top mondial. Toți oamenii sunt uimiți

Unul din cele mai frumoase ținuturi din România se află în județul Neamț. Ţinutul Zimbrului din Neamţ a intrat și în 2021 într-un Top 100 al celor mai frumoase destinații sustenabile. Topul include majoritatea rezervațiilor naturale din lume.

Ţinutul Zimbrului din Neamţ, un loc de vis

Parcul Natural Vânători-Neamț, „Ținutul Zimbrului”, este una dintre cele mai renumite și frumoase destinații verzi din lume. Anul 2005 este anul în care Centrul de Management al Parcului Natural Vânători Neamţ a înregistrat mărcile „Ţinutul Zimbrului” şi „Tărâmul Bizon” la OSIM.

Astfel s-a introdus pentru prima dată conceptul de dezvoltare durabilă a micro regiunilor de aici. Apoi, în 2009, destinației i s-a acordat certificarea europeană, cu ocazia includerii acesteia în Rețeaua European Destinations of Excellence (EDEN).

În 2016 Ţinutul Zimbrului a devenit a patra destinație ecoturistică a României și se bucură în prezent de recunoaștere globală. Este singura destinație turistică din România recunoscută ca atare pentru al cincilea an consecutiv.

Destinația ecoturistică Ţinutul Zimbrului cuprinde Parcul Natural Vânători-Neamț, orașul Târgu Neamț, comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani și Vânători-Neamț. Pentru dezvoltarea accelerată a zonei, Asociația „Ţinutul Zimbrului” și-a unit forțele cu Romsilva, autoritățile locale ale unităților administrative incluse în destinație, dar și parteneri locali pentru scopul comun de a construi o destinație turistică extrem de competitivă, de dezvoltare durabilă și de creștere a bunăstării comunităților locale.

Ultimii 5 ani au însemnat eforturi neobosite pentru dezvoltarea și promovarea zonei Târgu Neamț. Dezvoltarea turistică și economică a regiunii este favorizată și de colaborarea cu Asociația Ecoturistică din România. Este vorba rețeaua de destinații ecoturistice din țară și, nu în ultimul rând, sprijinul Fundației Româno-Americane și Fundației Parteneriatului în Miercurea Ciuc prin asistența financiară a Programului de Cooperare Elvețiano-Român.

În Top 100 pentru al cincilea an consecutiv

Pentru Ţinutul Zimbrului 2021 este al cincilea an consecutiv când microregiunea a fost inclusă în celebrele Top 100 Destinații Durabile. Merită menționat faptul că Ţinutul Zimbrului este singurul loc din România care primește o astfel de recunoaștere la nivel mondial pentru eforturile de conservare a biodiversității și încurajarea dezvoltării durabile.

Ţinutul Zimbrului este singurul loc din România care a fost inclus într-un top al destinațiilor durabile la nivel mondial, bucurându-se de un loc binemeritat într-o listă exclusivă, alături de Parcul Yellowstone (SUA), Insulele Skyros și Sifnos (Grecia), Regiunea Paphos (Cipru) , Regiunea Scania (Malmo, Suedia), și multe altele. Lista celor mai sustenabile Top 100 Destinații Sustenabile din 2021 a fost anunțată  pe 5 octombrie 2021 în cadrul evenimentului „Global Green Destinations Days 2021”.

Dintre toate aceste regiuni turistice celebre și foarte căutate din lume, Ţinutul Zimbrului din Neamț reprezintă România. Criteriile luate în considerare pentru clasarea destinațiilor au fost:

  • protecția mediului,
  • peisajele,
  • conservarea patrimoniului cultural,
  • gradul de implicare a locuitorilor în activități legate de turism,
  • promovarea produselor locale.

 

Nominalizările au fost evaluate strict de experți internaționali în turism și dezvoltare durabilă, reprezentanți ai Green Destinations, QualityCoast, TravelMole, Vision on Sustainable Tourism, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia și GLP Films. Pentru ediția din 2021 a concursului, evaluarea sa bazat în principal pe calitatea, eficiența și transparența bunelor practici promovate de concurenți, dar și pe coagularea comunității, biodiversitate, protecția mediului și dezvoltarea durabilă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI