Zodiile ascunse în Cina cea de Taină a lui Da Vinci. Ce nativ este Iisus, de fapt

Zodiile ascunse în Cina cea de Taină a lui Da Vinci. Ce nativ este Iisus, de fapt
Ce zodie este Iisus în pictura lui Da Vinci

Una dintre cele mai cunoscute și valoroase lucrări de artă din lume este pictura murală a lui Da Vinci, cina cea de taină, aflată în biserica Santa Maria delle Grazie, din Milano. Pictura a fost interpretată în toate modurile posibile și mulți matematicieni sau amatori de mistere au descoperit mesaje ascunse pe chipul și în gesturile apostolilor. Însă, mai există și o altă interpretare, în care ultima masă a lui Iisus este asemuită cu zodiacul.

Zodiile ascunse în Cina cea de Taină a lui Da Vinci

Pe vremea lui Da Vinci, zodiacul și astrologia reprezentau repere importante nu doar pentru a măsura timpul și anii, ci și pentru a consulta viitorul și voința puterilor divine. Lunile anului erau 12, 12 este numărul apostolilor, dar și al zodiilor care se succed pe parcursul unui an, fiecare dintre ele reprezentând o etapă de viață.

În pictura lui Da Vinci, Iisus stă în mijloc, cu ambele brațe întinse deasupra mesei, într-un gest care vrea să îmbrățișeze întreaga scenă. Mântuitorul poate fi asemuit cu zodia Balanței, cea care caută să aducă echilibrul și pacea.

Zodiile în Cina cea de taină

Așadar, de la dreapta lui Iisus către stânga, fiecare apostol, prin atitudinea și gesturile lui reprezintă o zodie. Așadar, Simion reprezintă Berbecul, fiind pictat cu fruntea și mâinile îndreptate spre Mântuitor, spre Învățătorul pe care trebuie să îl urmeze toți. Lângă acesta, apostolul Tadeu este asemuit cu Taurul, având o mână îndreptată către piept într-un gest de posesiune, iar degetele amintind de coarnele Taurului.

Apostolul Matei reprezintă zodia Gemeni, ținând ambele mâini îndreptate către Iisus, însă, capul este îndreptat către apostolii din dreapta lui, arătând astfel capacitatea Gemenilor de a comunica în mai multe direcții. Apostolul Filip se află lângă Matei, cu brațele îndoite către piept, așa cum este simbolizată zodia Racului, cu cleștii întorși către trup.

Zodiile ascunse Cina cea de taină
Zodiile ascunse Cina cea de taină

Zodiacul și Cina cea de taină

În celebra pictură, la dreapta Mântuitorului, pare să fie o figură feminină, care, potrivit unora, ar fi Maria Magdalena. Pe de altă parte, alții susțin că este Sf. Ioan, îndrăgit de Iisus, și care ar putea reprezenta de asemenea Balanța, prin gestul de liniștire și împăcare pe care îl face cu mâna stângă. În fața ei este Iuda Iscarioteanul, care poate reprezenta Scorpionul, zodia banilor, dar și a morții, potrivit Libertateapentrufemei.ro.

În spatele lui Iuda, îndreptat spre Ioan, se află Petru, pescarul de suflete, asemuit cu Săgetătorul, cel care răspândește învățătura și cunoașterea. Săgetătorul guvernează viața spirituală, religia, filosofia și credința. Lângă acesta, se află Sf. Andrei, cu o figură gravă și înțeleaptă, care poate fi asemuit cu Capricornul, cea mai serioasă dintre zodii.

Zodiile ascunse în Cina cea de Taină a lui Da Vinci. Ce nativ este Iisus, de fapt
Zodiile ascunse în Cina cea de Taină a lui Da Vinci. Ce nativ este Iisus, de fapt

Ultimii doi apostoli din pictura Da Vinci, Sf. Iacob, cu un gest protector și prietenos față de Andrei, este asemuit cu Vărsătorul, deschis și sociabil, iar Sf. Bartolomeu, călătorul, este zodia Peștilor, captivat de discuția care se poartă la masa, fiind pregătit să învețe și să se dedice cauzelor nobile.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI