Încă din primele zile ale noului an, România a fost zgâlțâită de cutremure. De intensitate mică, ce-i drept, dar mult mai frecvente decât de obicei. Contactat de Playtech Știri, seismologul Gheorghe Mărmureanu ne-a spus, în exclusivitate, când crede că sunt așteptate cutremure mari.
Ce cartiere din București sunt vulnerabile în fața unui cutremur major, potrivit lui Gheorghe Mărmureanu. Seismologul i-a transmis, cu acest prilej, un mesaj Sofiei Vicoveanca, solista care locuiește într-un bloc cu bulină roșie în Suceava.
De la sfârșitul anului trecut, în România se înregistrează aproape zilnic activitate seismică, cutremure cu magnitudine de 2, 3 și 4 grade pe scara Richter. Pe 31 decembrie 2023, la ora 03:10:39 (ora locală a României), s-a produs în Vrancea, Buzău, un cutremur cu magnitudinea ml 2.4, la adâncimea de 97.8 km, potrivit anunțului INFP.
Au mai avut loc și altele, pe 2, 10, 11, 14, 15 și pe 16 ianuarie 2024. Ce urmează să se întâmple, în România, după aparent nesfârșitul șir de cutremure? Gheorghe Mărmureanu, vestit seismolog, cu studii de specialitate și în America, susține că, momentan, nu este cazul să ne îngrijorăm:
”Nu este cazul să ne speriem, stați liniștiți! Încă vreo cinci ani de acum înainte nu vor fi cutremure de intensitate mare, care să pună în pericol România, chiar dacă în lume au loc și unele mai mari. Nici din Turcia, puternică zonă seismică, nu e niciun pericol.
Niciun cutremur din partea turcească nu a trecut Marea Neagră. Gerul nu are nicio legătură cu seismele, cum se crede. Cutremurele puternice sunt la adâncimi foarte mari, de peste 90 de kilometri, așa cum a fost și cel în 1977, cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, și care a făcut peste 1.500 de victime”.
Recent, Sofia Vicoveanca a declarat că locuiește într-un bloc vechi, din Suceava, cu risc seismic major, dar că nu se sperie foarte tare. Este convinsă că nu va păți nimic, mai ales că este o fire credincioasă. Totuși, s-a interesat care ar fi locurile din casă care îi pot salva viața, de obicei fiind sub tocul ușii.
Însă, atenție!, acest lucru nu este valabil pentru orice locuință. Profesorul Gheorghe Mărmureanu are un sfat prețios pentru Sofia Vicoveanca, precum și pentru toți cei care locuiesc în clădiri cu bulină roșie.
”Nu este de joacă, nu e de glumit cu aceste blocuri cu bulină roșie! Au rămas puține în toată țara, o mare parte dintre locatari au părăsit aceste imobile, mai ales în zona Lipscani. Un astfel de bloc trebuie consolidat serios.
Mai sunt cam cinci ani în care în România nu se vor înregistra cutremure mari, conform unor statistici, dar și aceste calcule sunt uneori incerte. Ce mai e sigur în lumea asta?! Totuși, ar mai fi timp pentru consolidări și pentru verificarea structurii”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, în exclusivitate pentru Playtech Știri.
Profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului, și cercetător științific, a dorit să menționeze și care cartiere din București sunt mai sigure, în caz de cutremur major, precum și care anume sunt cele care ne pot da emoții:
”Cartierul Pantelimon mi se pare cel mai nesigur, mai ales că aici s-au construit și blocuri foarte înalte, chiar și de 14 etaje. Terenul nu e foarte bun pentru imobile atât de înalte. Iar zona dintre Piața Romană și Unirii, cu tot cu Lipscani, este clar cea mai expusă.
Aici sunt clădiri foarte vechi, unele au fost, ce-i drept, consolidate. Dar o clădire veche, care trece prin mai multe cutremure mari, cum a fost cel din 1940, apoi cel din 1977, apoi prin altele mici, dar numeroase, nu mai poate fi atât de sigură. Experții trebuie să verifice din nou.
Cele mai sigure și care nu cred că vor ridica probleme sunt cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor. Aici s-a construit mai serios, plus că sunt și multe blocuri cu 4 etaje. Într-unul dintre ele stau și eu”.
Cel mai puternic cutremur din 2024 s-a înregistrat în Japonia, cu magnitudinea de 7, 5 grade pe scara Richter, pe 1 data de ianuarie. În urma seismului de proporții au fost înregistrate peste 200 de victime.
”În lume au loc mereu cutremure, unele sunt foarte mari, ca acesta, din Japonia, din prima zi a anului. Din păcate, nici japonezii și nici americanii, care sunt cei mai buni în seismologie, nu au găsit nici acum o modalitate de a afla când urmează un cutremur.
Unii oameni susțin că pot prevesti cutremurele, că au această capacitate paranormală, dar eu personal nu cred că este adevărat. Nici eu nu am această putere. Alții însă, care au trecut prin necazuri la cutremure mari pot rămâne pe viață cu această sperietură. E ca o boală”, a mai explicat Gheorghe Mărmureanu, în exclusivitate pentru Playtech Știri.