Inima este cel mai important mușchi din corp. Bate 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână și se relaxează puțin doar atunci când dormi. Ziua Națională a Inimi 2023 este un eveniment inițiat în România de către Academia de Științe Naționale și are ca scop creșterea gradului de conștientizare publică privind riscurile afecțiunilor cardiovasculare.
Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate la nivelul Europei și prima cauza de mortalitate în România. Pentru a creștere gradul de conștientizare privind riscurile afecțiunilor cardiovasculare, Institutul Național de Sănătate Publică coordonează diferite activități care au ca scop principal prevenirea bolilor cardiovasculare.
De asemenea, inițierea Zilei Naționale a Inimi urmărește reducerea diferențelor față de media europeană în ceea ce privește durata și calitatea vieții pacienților cu boli cardiovasculare, dar și ajutarea celor vulnerabili. Aici vorbim despre persoane cu un nivel de educație scăzut și un nivel socio-economic scăzut. De regulă, acestea beneficiază mai greu de serviciile necesare medicale.
În fiecare an, Ziua Națională a Inimii este sărbătorită pe data de 4 mai. Este un eveniment inițiat în România în anul 1966, de către Academia de Științe Medicale.
De asemenea, INSP realizează premizele necesare furnizării de servicii de screening pentru factorii de risc cardiovascular unui număr de 165.001 de persoane, dintre care jumătate aparțin grupurilor vulnerabile.
Citește și: 1 Aprilie, Ziua națională de cinstire a memoriei românilor: Masacrul de la Fântâna Albă
Proiectul se numește „Totul pentru inima ta – Program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular”. Alături de INSP, la proiect mai participă Asociația Română pentru Promovarea Sănătății, Societatea Română de Cardiologie, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.
Ziua Mondială a Inimii este celebrată anul pe 29 septembrie. Sărbătoarea internațională a fost stabilită de către Federația Mondială a Inimii în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății și are ca scop creșterea gradului de conștientizare a bolilor cardiovasculare și a modului de a le ține sub control, pentru a anula impactul lor global.
Bolile cardiovasculare sunt cea mai frecventă cauză de deces la nivel global, iar circa 17 milioane de oameni mor din cauza acestora în fiecare an. Cauzele majore ale acestor decese au fost bolile coronariene sau accidentele vasculare cerebrale.
O concepție greșită despre bolile cardiovasculare este faptul că afectează mai mult oamenii din țările dezvoltate, care duc un stil de viață sedentar sau depind de tehnologie. Cu toate acestea, potrivit experților, peste 80% dintre decese au loc în țările cu venituri medii și mici.
Principalele cauze ale bolilor cardiovasculare sunt factorii modificabili. Vorbim despre lipsa exercițiilor fizice, o dietă necorespunzătoare sau fumatul. Din fericire, putem controla aceste trei aspecte pentru o viață mai sănătoasă.
De asemenea, sistemele economice ale țărilor sunt afectate de bolile cardiovasculare, deoarece costul tratamentului este mare. Eșecul de a trata aceste boli grave în timp util duce la pierderea productivității.
Citește și: Ce nu știai despre Ziua Sfântului Patrick, marea sărbătoare irlandeză
Aproape 100 de țări sărbătoresc Ziua Mondială a Inimii. Un lucru important de știut, însă trist, este faptul că, în România, mortalitatea bolilor cardiovasculare este de 3 ori mai mare decât cea provocată de cancer. Chiar dacă populația a scăzut cu circa 15% în țara noastră, numărul total de decese din cauza bolilor cardiovasculare a scăzut cu doar 4%.