Ziua Marinei 2022. Ce evenimente vor avea loc la Constanța, București, Tulcea, Brăila sau Mangalia

Ziua Marinei 2022. Ce evenimente vor avea loc la Constanța, București, Tulcea, Brăila sau Mangalia
Ziua Marinei 2022. Cum este sărbătorită în diferite orașe?

Ziua Marinei 2022. Ce evenimente vor avea loc în marile orașe din România cu ocazia Zilei Marinei? Conform unui comunicat de presă transmis de Forțele Navale Române, Ziua Marinei Române 2022 va fi celebrată printr-o serie de evenimente care se vor desfășura în perioada 8-15 august. Iată care sunt acestea și unde vor avea loc.

Evenimente organizate de Ziua Marinei 2022

Ziua Marinei a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1902, pe 15 august, la bordul crucișătorului „Elisabeta”. Anul acesta a ajuns la cea de-a 120-a aniversare. Cu ocazia acestei zile, autoritățile din mai multe orașe organizează diferite evenimente.

În Constanța, de exemplu, celebrarea Zilei Marinei va începe cu o expoziție de fotografie semnată de Redacția Mass-Media a Forțelor Navale. Aceasta prezintă o serie de aspecte din timpul activităților de instrucție și misiunilor executate de marinarii militari. Expoziția poate fi admirată în hipermarket-urile Auchan, în perioada 8-15 august.

De asemenea, Formațiile muzicale ale Forțelor Navale Române și Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, vor susține mai multe concerte în Constanța. Un concert itinerat este programat pentru ziua de joi, 11 august, între orele 18:00 – 19:00. Acesta va avea loc în stațiunea Mamaia, între Piațeta Perla și Piațeta Cazino.

Sâmbătă, 13 august, concertul va avea loc între orele 12:00 – 13:00, în portul militar. Tot aici se desfășoară și Ziua Porților Deschise. Între orele 20:00 – 21:30, concertul este programat pe faleza Cazinoului, duminică, în zona grupului statuar „Pescarii”.

Ziua Porților Deschise are loc pe data de 13 august, în portul militar Constanța. Publicul este invitat între orele 09:00 – 17:00 pentru a vizita nave militare, expoziții de tehnică și armament, un elicopter Puma Naval și un spațiu special amenajat unde cei prezenți pot participa la bătălii navale virtuale.

Sâmbătă și luni, pe 13 și 15 august, Muzeul Național al Marinei Române poate fi vizitat gratuit, între orele 09:00 – 16:00.

Ziua Marinei la Galați. Ce evenimente vor avea loc?

La Galați, locuitorii municipiului sunt invitați, duminică, 14 august, la Ziua Porților Deschise. Aceștia sunt așteptați de marinarii militari între orele 10:00 – 13:00 pe faleza orașului, în zona Parcului „La elice”.

Aici, cei prezenți vor putea vizita o expoziție de armament și tehnică militară, dar și navele fluviale acostate. Mai mult de atât, gălățenii sunt invitați să participe la diferite jocuri marinărești.

În cursul zilei de luni, 15 august, între orele 18:00 – 20:00, va fi planificată o ceremonie militară și religioasă. În cadrul acesteia, va fi depusă o ancoră de flori în apele Dunării, în memoria eroilor marinari.

De asemenea, navele militare ale Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” vor prezenta un exercițiu demonstrativ. Întreaga activitate se va încheia cu defilarea navelor militare și parada navelor civile.

Ziua Marinei la Brăila, Tulcea și Mangalia

La Brăila, Ziua Marinei va debuta cu o expoziție de navomodele și lucrări de matelotaj, în perioada 9-15 august, la complexul comercial Brăila Mall. Tot aici, Muzica Militară a Garnizoanei Brăila va susține un concert, pe data de 12 august, între orele 18:00 – 19:00.

Pe 13 august, brăilenii vor putea vizita navele militare fluviale, care vor fi acostate în zona centrală a falezei, precum şi o expoziţie de tehnică militară şi armament.

Pe 14 august, militarii Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” din Brăila vor aduce un pios omagiu eroilor marinari şi vor depune o ancoră de flori în apele Dunării. Ceremonia va avea loc în portul militar, la orele 09:00.

În Tulcea, Portul militar va organiza Ziua Porților Deschise, pe data de 13 august, între orele 09:00 – 13:00. Pe data de 14 august, va avea loc o ceremonie militară și religioasă, între orele 09:00 – 10:00, prin care va fi adus un omagiu eroilor marinari. Aceasta va avea loc la Cimitirul Eroilor.

În Mangalia, un concert este programat pe data de 10 august, între orele 18:00 – 19:00, în Piața Revoluției, acolo unde Muzica Militară a Forţelor Navale şi formaţia muzicală a Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” va răsuna.

Ziua Marinei 2022 în București

Forțele Navale Române vor fi prezente în București în perioada 11-15 august, la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. Aici, publicul va putea vizita o expoziţie cu lucrări de pictură cu tematică marină, semnată de Alexandru Ghinea, machete de nave, uniforme de marină şi medalii aniversare realizate de R.A. Monetăria Statului.

Expoziția va avea loc între orele 16:00 – 21:00. De asemenea, cei care doresc, vor putea învăța cum să confecționeze noduri marinărești în cadrul unui atelier interactiv.