Sâmbătă, 14 august, Forţele Navale Române organizează „Ziua Porţilor Deschise” în portul militar Constanţa. Ce pot vedea vizitatorii

Sâmbătă, 14 august, Forţele Navale Române organizează
Sâmbătă, 14 august, Forţele Navale Române organizează "Ziua Porţilor Deschise" în portul militar Constanţa. Ce pot vedea vizitatorii

În cursul zilei de sâmbătă, Forțele Navale Române organizează „Ziua Porților Deschise”, între orele 09:00 – 17:00, în portul militar Constanța.

Ziua Porților Deschise în portul militar Constanța

Accesul este gratuit, iar persoanele cu vârstă minimă de 12 ani, care doresc să participe la activitățile organizate în portul militar Constanța, vor fi nevoiți să prezinte anumite documente, în format electronic sau pe hârtie.

Aceștia vor avea nevoie de un rezultat negativ al unui test PCR sau antigen pentru infecția cu virusul COVID-19, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte, un document eliberat de un laborator autorizat sau un certificat medicale prin care se atestă faptul că persoana în cauză a fost diagnosticată cu coronavirus, cu 30 – 180 de zile anterior datei de 14 august.

De asemenea, mai există varianta în care se poate prezenta dovada vaccinării, cu un vaccin autorizat împotriva SARS-CoV-2, însă doar cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică.

În contextul Zilei Marinei, publicul va putea vizita fregata „Regele Ferdinand”, un elicopter Puma Naval, dragorul maritim „Sublocotenent Alexandru Axente” (DM-30), vedetele blindate fluviale „Posada”(179) şi „Rovine”(180), nava maritimă hidrografică „Alexandru Cătuneanu”, un dispozitiv mobil de lansare, expoziţii de torpile şi mine antisubmarin, mijloace terestre de luptă specifice infanteriei marine, expoziţii de tehnică, aparatură optică de observare şi orientare, precum şi standuri interactive cu armament uşor de infanterie, prezentate de către scafandri militari şi puşcaşi marini, se precizează pe pagina de Facebook a Forţelor Navale Române.

Program complet al evenimentelor

Săptămâna Spiritualității Marinărești a început de pe 9 august, atunci a fost lansată noua carte de vizită a Forțelor Navale Române. De asemenea, la VIVO Mall Constanța a fost prezentată o expoziție de pictură și de fotografie tematică marină.

Marți, 10 august, au fost lansate două noi proiecte de responsabilitate socială, în care sunt implicați marinarii militari. Pe 13 august, vineri, patru nave militare românești și o navă militară turcească vor ocupa dispozitivul fix din fața clădirii Comandamentului Flotei.

Pe 14 august va fi marcată Ziua Recunoștinței. Atunci vor fi organizate ceremonii de depuneri coroane de flori la Constanța, Brăila, Mangalia și Tulcea, în cinstea eroilor marinari. În portul militar din Constanța se va organiza o festivitate de organizare a unor embleme și medalii personalului militar și civil

Pe 15 august, duminică, cu prilejul sărbătoririi Zilei Marine Române, va fi organizată o ceremonie, în intervalul orar 10:00 – 11:00, în portul militar Constanța. În cadrul acestuia, va fi citit ordinul comuni al miniștrilor apărării naționale. Apoi, vor fi acordate drapelele de luptă a Flotilei 56 regate „Contraamiral Horia Macellariu” şi Direcţiei Hidrografice Maritime.