31 aug. 2024 | 10:53

Ziua Limbii Române, sărbătorită azi, 31 august, în România și în Republica Moldova

News
Ziua Limbii Române, sărbătorită azi, 31 august, în România și în Republica Moldova
Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române este celebrată anual pe 31 august, marcând un moment de reflecție asupra valorii culturale și identitare a limbii române, atât în România, cât și în Republica Moldova. Evenimentele dedicate acestei sărbători se desfășoară pe ambele maluri ale Prutului, subliniind legătura puternică dintre cele două țări prin limba comună.

Evenimente dedicate Zilei Limbii Române

În acest an, președintele României, Klaus Iohannis, efectuează o vizită oficială la Chișinău pentru a participa la manifestările din Republica Moldova. Cu această ocazie, el va transmite un mesaj de sprijin pentru autoritățile moldovene, încurajând continuarea eforturilor de reformă și apropierea de valorile europene.

„Președintele va transmite un mesaj ferm de sprijin pentru cetățenii și autoritățile din Republica Moldova în eforturile lor de democratizare și de securizare a parcursului european”, a declarat Administrația Prezidențială.

În timpul vizitei, Iohannis va depune flori la bustul lui Mihai Eminescu din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Tot la Chișinău, Primăria organizează o serie de evenimente cultural-artistice, printre care se numără depunerea de flori la monumentul lui Mihai Eminescu și spectacole literar-muzicale. De asemenea, strada pietonală „Eugen Doga” va găzdui activități creative dedicate copiilor și adulților.

În București, Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește o dezbatere despre Dicționarul Tezaur al limbii române, la care participă academicieni și profesori universitari. Studenți de la Universitatea Hyperion vor recita poezii ale unor autori români celebrați în acest an, precum Anton Pan și Alexandru Macedonski.

Sărbătoarea se extinde și în alte orașe ale țării. La Ploiești, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova găzduiește cea de-a XII-a ediție a evenimentului dedicat limbii române, iar la Muzeul „Ion Luca Caragiale” poate fi vizitată o expoziție specială de ceasuri cu inscripții în limba română. În Iași, Academia Militară și Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” organizează manifestări culturale în Grădina Botanică „Anastasie Fătu”.

Ziua Limbii Române, sărbătorită la nivel internațional

Evenimentele dedicate Zilei Limbii Române depășesc granițele țării, fiind marcate și în străinătate, la institutele culturale românești din Madrid și Varșovia. În Polonia, Institutul Cultural Român colaborează cu Școala „Calitate” din Cracovia pentru a aduce laolaltă cursanți de limbă română și studenți de la universități precum Jagiellonă, unde limba română se predă încă din 1957.

Instituirea Zilei Limbii Române a fost oficializată în România în 2013, dar inițiativa a fost lansată în 2011, când parlamentarii au propus această sărbătoare printr-un proiect de lege. În Republica Moldova, Ziua Limbii Române este celebrată încă din 1990, consolidând astfel legăturile culturale și identitare dintre cele două țări.

Această sărbătoare este un prilej de a reflecta asupra rolului limbii române în construirea și păstrarea identității naționale, dar și de a aduce un omagiu bogatei tradiții culturale a limbii noastre.

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Cine era ȘOFERUL MORT în accidentul de TRAMVAI! RĂSTURNARE ȘOCANTĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro