Ziua Limbii Române este celebrată în fiecare an pe data de 31 august. Această zi este marcată de către autoritățile și instituțiile publice prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative.
Propunerea legislativă a fost inițiată la propunerea lui Viorel Badea, senator PNL, în anul 2011. Aceasta a fost semnată de către 166 de parlamentari, aparținând tuturor partidelor parlamentare din țara noastră.
„Importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”, a explicat Viorel Badea în expunerea de motive.
Propunerea legislativă a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2011, adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi pentru, cinci abțineri și două voturi împreună.
Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autorități, instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțe diplomatice și institutele culturale a României, precum și de alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor diferite programe și manifestări cultural-educative.
De Ziua Limbii Române va fi arborat drapelul României, va fi intonat imnul național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice. Propunerea legislativă a fost legiferată la inițiativa regretatului scriitor Corneliu Leu, căruia i s-a alăturat președintele Ligii Scriitorilor Români AI. Florin Țene și Ligya Diaconescu, director al revistei internaționale STARPRESS.
Ziua Limbii Române s-a sărbătorit pentru prima dată în Bucegi, lângă Babele. La eveniment au participat Corneliu Leu și Ligya Diaconescu. De atunci, revista STARPRESS a organizat Ziua Limbii Române în diferite orașe ale țării.
Una dintre zonele unde a fost sărbătorită Ziua Limbii Române pentru primele dăți a fost stațiunea Jupiter, acolo unde au răsunat poezii ale scriitorilor români din țară, cântece și jocuri populare.
Comunitatea românească din Italia și comunitatea cetățenilor din Republica Moldova din Italia vor sărbători Ziua Limbii Române printr-un eveniment comun, în cursul zilei de 31 august.
„Vino să sărbătorim împreună Ziua Limbii Române!
Comunitatea românească din Italia alături de comunitatea cetățenilor Rep.Moldova din Italia sărbătoresc miercuri, 31 august, de la ora 19.00, printr-un eveniment comun, #ZiuaLimbiiRomâne.
Vino alături de noi la sediul Ambasadei României de la Roma pentru a marca această zi specială, cu o însemnătate deosebită pentru vorbitorii de limbă română de pretutindeni, element central al identității noastre și liant al numeroșilor români din diaspora!
Evenimentul se va bucura de prezența scriitoarei Eugenia Bulat, autoare a volumului ”CĂLĂRAȘII ȘI RENAȘTEREA NAȚIONALĂ. Mărturii. Evocări. Imagini” care va realiza o incursiune în ceea ce a însemnat obținerea independenței Republicii Moldova, inclusiv revenirea la grafia latină.
Pentru a confirma participarea, transmiteți un e-mail la roma@mae.ro cu numele și prenumele dvs.
Organizatorii evenimentului: Ambasada României în Italia, Ambasada Republicii Moldova în Italia, Asociația Dacia, Cenaclul Literar Român de la Roma”, este mesajul postat pe contul de oficial de Facebook al Ambasadei României în Italia.
Iată 30 de întrebări care îți vor testa gramatica și cunoștințele de vocabular:
În viață poți avea succesuri sau succese?
El citește almanahe sau almanahuri?
Tu nu trebuia să fii/fi la muncă acum?
Care este sinonimul cuvântului „despot”?
Ați/a-ți mânca ceva astăzi?
Mergem diseară/deseară în oraș?
Vroiam/voiam ceva de la magazin.
Să știi/ști că ai întârziat.
Ce conține o prisacă?
Dute/du-te până la mașină repede.
Prin distilare se obține…
Ai văzut vreo/vre-o cheie pe jos?
Știi vreun/vre-un stomatolog bun?
Ce înseamnă curechi?
Citește și: Cuvinte noi în DOOM la final de 2021. „Remedial”, „selfie” şi ”prof”, acceptate de limba română