Ziua Jandarmeriei Române. Câți ani împlinește, de fapt, astăzi structura din cadrul MAI

Ziua Jandarmeriei Române. Câți ani împlinește, de fapt, astăzi structura din cadrul MAI
3 Aprilie - Ziua Jandarmeriei Române.

În fiecare an pe 3 aprilie se sărbătorește Ziua Jandarmeriei. Cu această ocazie se organizează diverse manifestări dedicate acestei sărbători. Câți ani se împlinesc anul acesta de la înființarea Jandarmeriei Române?

3 Aprilie – Ziua Jandarmeriei Române

3 aprilie 1850 este momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române. Atunci domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului Obștesc. El a semnat „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, adică înființarea Jandarmeriei. În urmă cu 170 ani s-au stabilit principiile de organizare și funcționare a Jandarmeriei. Misiunile jandarmilor erau următoarele:

 • privegherea siguranţei publice
 • ţinerea unei bune orânduieli
 • ducerea la îndeplinire a legilor.

Încă de la apariţia sa, Jandarmeria Română a constituit principala instituţie destinată gestionării ordinii publice, în slujba şi mereu aproape de cetăţean.

Jandarmeria Română astăzi

Jandarmeria Română a trecut prin mai multe procese de modernizare de-a lungul anilor. Astăzi este subordonată Ministerului Afacerilor Interne și funcționează potrivit legii 550/29 noiembrie 2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei. Printre atribuțiile Jandarmeriei Române se numără și:

 • menţinerea şi restabilirea ordinii şi liniştii publice
 • transportul şi pază valorilor, bunurilor şi materialelor periculoase
 • pază şi apărarea obiectivelor de importantă deosebită.
Jandarmi
3 Aprilie – Ziua Jandarmeriei Române.

 ”Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism”potrivit Agerpress.

Rolul Jandarmeriei Române

Jandarmeria Română și-a păstrat de la începuturile sale și până astăzi rolul său de forță de ordine sigură și stabilă. Misiunile pe care jandarmii le-au efectuat și-au adus aportul la instaurarea sentimentului de siguranță civică în societatea românească. Aceste sentiment este atât de important pentru colectivitate cât și pentru indivizi.

Misiunile pe care le desfășoară astăzi Jandarmeria Română sunt cele de asigurare și restabilire a ordinii publice, protecția unor instituții, paza unor obiective care au o importanță deosebită și nu în ultimul rând, acționează și cooperează în sprijinul altor instituții.

Manifestări dedicate acestei sărbători

Pntru a sărbători cum se cuvine această zi importantă se organizează manifeste specifice, care au programe special pregătite cum ar fi:

 • oficierea unui ceremonial militar
 • oficierea unui ceremonial religios
 • ședințe festive
 • exerciții demonstrative
 • standuri expoziționale cu armament și tehnică din dotare

Jandarmeria Română, instituţie cu responsabilitate în menţinerea şi restabilirea ordinii publice şi a siguranţei naţionale, are ca ocrotitori spirituali pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, serbaţi în fiecare an în data de 8 noiembrie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI