Ziua în care să pui varza la murat. Așa nu se va mai fleșcăi, va fi delicioasă toată iarna

de: Ștefan R. Apostol
02 10. 2022

Luna octombrie este a doua lună de toamnă. Cu alte cuvinte este acel moment din an când putem să ne pregătim conservele pentru iarnă. În același timp, dacă nu știai, este luna propice pentru a pune varza la murat. Mai mult de-atât, în această lună, există ziua în care să pui varza la murat. Dacă ții cont de această zi, așa nu se vor mai fleșcăi, vor fi delicioase toată iarna. Cu alte cuvinte, dacă vrei varză murată delicioasă ține cont de aceste sfaturi.

Varza murată estecel mai bun aliment

Majoritatea gospodinelor optează pentru varza murată în saramură. Nu necesită foarte multă muncă, iar procesul de fermentare naturală, prin adăugarea saramurii, fac varza delicioasă. Dacă vă place mai tare, puteți adăuga și puțin hrean, se spune că hreanul ajută la acest lucru.

Așa cum vă spuneam într-un alt articol, pentru saramură nu ai nevoie decât de sare și apă, care se dozează adăugând 25 g de sare per 1 litru de apă. Aceasta este formula pe care gospodinele, în general, o folosesc când pun varză murată. Oricum, dacă cumva va fi prea sărată, poate fi oricând desărată în apa rece, înainte de utilizare. Pentru a avea la iarnă cea mai bună varză murată, la conservă de exemplu, aveți nevoie de câteva elemente, în afară de varză, bineînțeles, după cum urmează:

Varză murată la conservă Ingrediente

  • varză, roșie sau albă
  • 2 sferturi (8 căni) de oțet de vin roșu (5% aciditate)
  • 1/2 cană de sare de conservă sau de murături
  • 1 cană de zahăr brun
  • 2 bețe de scorțișoară
  • 1/2 cană de semințe de muștar
  • 1/4 cană de cuișoare întregi – aproximativ 1 pachet mic de la magazinul alimentar
  • 1/4 cană de macis
  • 1/4 cană de condimente întregi
  • 1/4 ceașcă de boabe de piper întregi
  • 1/4 cană de semințe de țelină

Restul, dacă sunteți deja familiarizați cu procedeele, e simplu de făcut, dar să nu uitați de borcanele cu capac ermetic.

Ziua în care să pui varza la murat

Deși, aparent, am putea pune varză murată în orice perioadă a anului, asta ținând cont și de perioada în care este coaptă, nu este chiar așa. Tradiția românească spune că cel mai bun moment al anului când putem pune varză murată este între 26 octombrie și finalul lunii noiembrie.

Adică între Sfântul Dumitru, care este prăznuit pe 26 octombrie, și Sfântul Apostol Andrei, care este prăznuit pe 30 noiembrie. Acum că aveți și o rețetă, și când este cel mai bine să murați varza, nu mai aveți decât să vă apucați de treabă. Nu de alta, mai e puțin și se termină și luna noiembrie.

Beneficiile unei verze

Toți mâncăm varză, fie gătită, fie murată. Important este că această legumă are o sumedenie de beneficii care ne vor ajuta să ne meținem o sănătate bună

„Conţine foarte multe fibre şi de aceea ajută tranzitul intestinal. Consumul regulat de zeamă de varză murată poate ajuta la normalizarea digestiei, dar şi la prevenirea constipaţiei. Recomand pacienţilor care doresc să scadă în greutate să consume varză şi zeamă de varză murată, pentru că stimulează arderea grasimilor şi normalizează apetitul.

Sărurile minerale, fermenţii şi enzimele apărute din procesul de fermentaţie, precum şi vitamina U, vitamina antiulceroasă, care se distruge prin fierbere, transformă această zeamă într-un adjuvant nutriţional în tratarea bolilor ulceroase.”, recomandă nutriționiștii.

În cele ce urmează îți prezentăm valorile nutriționale pentru varză murată

  • Calorii (kcal) 18
  • Lipide totale 0,1 g
  • Lipide saturate 0 g
  • Colesterol 0 mg
  • Sodiu 661 mg
  • Potasiu 170 mg
  • Carbohidrați 4,3 g
  • Fibre alimentare 2,9 g
  • Zahăr 1,8 g
  • Proteine 0,9 g
  • Vitamina C 14,7 mg
  • Calciu 30 mg
  • Fier 1,5 mg
  • Vitamina D 0 IU
  • Vitamina B6 0,1 mg
  • Vitamina B-12 0 µg
  • Magneziu 13 mg

Concluzie

Mai mult ca sigur că știai toate aceste informații, poate cele legate de ziua în care să pui varza la murat nu-ți erau mai clare. Acum știi ce ai de făcut, nu de alta, dar se apropie ziua de 26 octombrie.