Ziua în care să prepari cozonacul pentru Paște. Ce spun tradițiile din România
E deja Vinerea Mare. Sărbătoarea Învierii e chiar la ușă. Gospodinele fac acum ultimele pregătiri pentru eveniment. Tu știi care este ziua în care să prepari cozonacul pentru Paște? Află în rândurile de mai jos ce spun tradițiile din România.
Ce spun tradițiile de Paște din România
Paștele este una dintre cele mai importante sărbători pentru credincioșii ortodocși, inclusiv din România. În fiecare an, este marcat printr-o varietate de tradiții și obiceiuri. Unele dintre cele mai comune au legătură cu vopsirea ouălor, slujbele religioase, preparatele gătite pentru a fi servite la masă, dar nu numai.
Fiecare cultură are propriul său mod de a aborda sărbătorile pascale. În țara noastră, vopsirea ouălor este o necesitate în această perioadă a anului. Pentru început, ouăle sunt fierte, apoi, potrivit tradiției creștine, vopsite sau pictate în mod special în roșu. Oul este un simbol al învierii lui Iisus Hristos, iar roșul face trimitere la sângele scurs pentru iertarea păcatelor.
Mulți români participă la slujbe religioase de Paște, când se intonează imnuri și se aprind lumânări. În ziua învierii, credincioșii merg la biserică pentru a lua lumină. Nu se aruncă niciodată candela cu pricina, fiind reaprinsă pe parcursul anului de fiecare dată când oamenii se confruntă cu greutăți și au nevoie de intervenție divină în viața lor.
Dincolo de întâlnirile ce au loc în familiile largi și de devotamentul religios al românilor, există o tradiție ce a răzbătut numeroși ani și se practică și în prezent. Are legătură cu masa de Paște. Nu este o noutate faptul că gospodinele prepară foarte multe mâncăruri la astfel de ocazii.
Ziua în care să prepari cozonacul pentru Paște
Există câteva alimente care nu au voie să lipsească de pe mesele de Paște, potrivit tradiției. Unul dintre acestea este cozonacul, care se gătește de obicei cu ingrediente de sezon, cum ar fi ouăle și fructele uscate. În anumite religii, desertul este preparat cu o cruce sau alte simboluri religioase deasupra.
Este bine să se țină cont de un obicei important când vine vorba despre cozonac, anume ziua în care se gătește. Conform tradițiilor, preparatul trebuie să fie gătit în Joia Mare, nici mai devreme, nici mai târziu. Multe gospodine obișnuiesc să îl facă și în Sâmbăta Mare, pentru a-l duce la biserică în noaptea de Înviere.
Te-ar putea interesa și: Cum se făcea cozonacul în 1871. Ingredientul pe care gospodinele îl puneau pentru un gust deosebit
Cozonacul este, de regulă, servit alături de alte mâncăruri tradiționale. Dintre ele, le amintim pe cele pe bază de carne de miel. Mielul face trimitere la jertfa lui Iisus Hristos, motiv pentru care româncele îl gătesc sub formă de ciorbă sau friptură. Nelipsit de pe mese este și drobul, pasca și altele.