Astăzi 5 octombrie este sărbătorită Ziua Mondială a Educației. Mai multe țări au decis ca această zi să fie dedicată aprecierii tuturor profesorilor. Decizia de a sărbători această zi a fost luată de către UNESCO în anul 1994.
Conform site-ului en.unesco.org, Ziua Educației este marcată în acest an în context COVID-19, sub sloganl
„Profesorii: Conducerea în criză, reimaginarea viitorului”.
Cadrele didactice au adus contribuții oportune și esențiale, pentru:
În România, pe lângă Ziua Educației se mai sărbătorește separat și Ziua Învățătorului, care este sărbătorită an de an pe data de 5 iunie. Din anul 2013, această zi a fost inclusă în structura anului școlar 2013-2014. Această hotărâre a fost luată de către Remus Pricopie, care era la vremea aceea ministru al Educației Naționale și de liderii de sindicat ai învățământului preuniversitar:
„Art. 28 (1)(4) Sunt zile nelucrătoare:– zilele de repaus săptămânal;– 1 și 2 ianuarie;– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;– Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;– prima, a doua zi și a treia zi de Paști;– 1 Mai;– 1 lunie;– prima și a doua zi de Rusalii;Adormirea Maicii Domnului;– 5 Octombrie – Ziua Mondială a Educației;– 30 Noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României; – 1 Decembrie;– 25 și 26 decembrie;– două zile lucrătoare, pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestor culte.(5) În cazul în care, din motive justificate, salariații prestează activitate în zile nelucrătoare/zile de sărbătoare legală, aceștia beneficiază de 2 zile libere pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal/sărbătoare legală, acordate în următoarele 30 de zile”, după cum se prevede în articol.
În cadrul Ediția a IV-a a Galei MERITO, din 2019, la care a participat și Președintele României, alături de peste 250 de antreprenori și manageri de top din Romanian Business Leaders (RBL) au fost recunoscute bunele practici ale unor profesori-model din sistemul preuniversitar de învățământ. 10 dintre aceștia sunt următorii:
Alături de aceștia au mai fost apreciate :