Ziua Armatei Române este sărbătorită astăzi în toată țara. Ce evenimente se vor desfășura

de: Ioana Bucur
25 10. 2022

25 octombrie 2022. Ziua Armatei Române este sărbătorită în întreaga țară . Marți, în mai multe orașe se organizează ceremonii religioase și militare. Ce evenimente sunt pregătite și ce mesaj a transmis președintele Klaus Iohannis: „În actualul context dificil, direcția noastră este clară: rămânem uniți și hotărâți”.

Ziua Armatei Române, sărbătorită în toată țara

România își celebrează eroii. Marți, 25 octombrie 2022, în mai multe locuri din țară se organizează ceremonii militare și religioase pentru a marca Ziua Armatei Române.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale, evenimentele se vor desfășura în principalele garnizoane de pe teritoriul României, în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români și în statele în care țara noastră are acreditaţi ataşaţi ai apărării și în capitalele statelor unde România are reprezentanțe permanente.

În București, manifestațiile au început de la ora 10:00, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I.

  • Ora 10.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I – ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane de flori, ceremonie de schimbare a gărzii și survol al unor aeronave ale Forțelor Aeriene Române.
  • Ora 12.00, la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare „Carol I”) – ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori.
  • Ora 13.00, la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” va fi vernisată expoziția temporară „Drumul către Încoronarea din anul 1922”, care marchează Centenarul acestui eveniment, ce a încheiat simbolic procesul de întregire a statului român după sfârșitul Primului Război Mondial și, prin care, suveranii Românei deveneau Regele și Regina tuturor românilor.
  • Ora 19.00, retragere cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional, Calea Victoriei, B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenţei,B-dul Eroilor Sanitari, Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, Şoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul General Paul Teodorescu, B-dul Timișoara, sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Evenimente dedicate Zilei Armatei Române se vor desfășura și la Satul Mare și Carei, precum și în garnizoanele din țară, monumentele eroilor, cimitire și la monumente ale ostașilor români din Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Federația Rusă, Polonia, Republica Moldova și Ungaria, au precizat reprezentanții MApN.

„În actualul context dificil, direcția noastră este clară: rămânem uniți și hotărâți”

În declarația publică de la Monumentul Ostașului Necunoscut, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pentru veteranii de război, exprimând recunoștința și prețuirea românilor pentru toate sacrificiile făcute.

„Acest loc evocă jertfa eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care, cu patriotism și devotament, și-au dat viața pentru reîntregirea neamului nostru. Ne onorează și ne bucură să îi avem astăzi alături de noi pe veteranii de război.

Ca punte de legătură între trecut și viitor, căliți de dificultățile vieții, ei ne transmit cu înțelepciune și căldură valorile fundamentale care ne definesc ca cetățeni și ca națiune. Pentru toate sacrificiile făcute, dragi veterani de război, aveți recunoștința și prețuirea noastră”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului a vorbit și despre contextul dificil în care a ajuns Europa.

„În actualul context dificil, direcția noastră este clară: rămânem uniți și hotărâți, ancorați în valorile și simbolurile care ne definesc și ne dau putere ca națiune, și întărim cooperarea cu aliații și partenerii noștri.

Armata a fost și va continua să fie simbolul tenacității și o componentă esențială în evoluția României, contribuind major la parcursul țării noastre către statutul de stat democratic, ireversibil atașat valorilor euro-atlantice”, a mai spus Iohannis.