Șeful statului a participat, joi și vineri, la reuniunea Consiliului European. De la Bruxelles, Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații tranșante cu privire la situația actuală de pe frontul din Ucraina. Afirmațiile președintelui nu vor trece neobservate de regimul condus de Vladimir Putin. Ce a cerut Iohannis.
Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații tranșante cu privire la situația actuală din Ucraina, în contextul invaziei trupelor trimise de Moscova. Președintele a participat, joi și vineri, la reuniunea Consiliului European, ocazie cu care a transmis liderilor UE că România susține aplicarea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, după cele mai recente escaladări ale războiului.
„În cadrul reuniunii, Președintele Klaus Iohannis s-a referit și la recentele escaladări ale războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, prin atacuri asupra civililor și infrastructurii critice, anexarea ilegală a celor patru regiuni din Ucraina, decretarea mobilizării parțiale, arătând că acestea reprezintă dovezi suplimentare ale comportamentului iresponsabil al Federației Ruse, care a trecut la un alt nivel și care reclamă un răspuns comun, unit și puternic din partea Uniunii Europene și o coordonare transatlantică solidă”, se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.
De la Bruxelles, Iohannis a „reiterat susținerea țării noastre pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și a subliniat importanța de a menține sprijinul pentru Ucraina atât timp cât este nevoie, pe toate planurile”, o afirmație ce va stârni, cu siguranță, nemulțumirea regimului condus de Vladimir Putin.
Șeful statului român a mai vorbit despre menținerea presiunii asupra Rusiei „prin toate mijloacele posibile”, amintind pachetele de sancțiuni deja impuse și subliniind nevoia pentru unele noi, „cu scopul „de a eroda capacitatea și voința politică de a continua războiul”.
„Președintele Klaus Iohannis a reiterat că România este un susținător puternic al eforturilor la nivel internațional pentru asigurarea răspunderii pentru toate crimele grave comise în Ucraina.
Cu privire la Belarus, Președintele României a subliniat necesitatea transmiterii unui mesaj clar și coordonat privind răspunsul puternic care va fi formulat de Uniunea Europeană în cazul contribuției acestui stat la escaladarea agresiunii împotriva Ucrainei”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.