Vești bune pentru toți românii! Toți angajații vor avea parte de mai multe zile libere de la stat în 2024 decât în anii anteriori. Acestea vor veni după nişte sărbători importante, când se face punte. Află când vei sta acasă și vei fi plătit.
În anul 2024, majoritatea salariaților din România beneficiază de un total de 20 de zile libere acordate de către stat. Este important de menționat că această regulă nu se aplică în mod universal, însă chiar și în cazul celor care lucrează în zilele sărbătorilor legale, există compensații sub forma plăților suplimentare sau a posibilității de a-și lua zile de recuperare.
Este remarcabil faptul că munca suplimentară nu este întotdeauna recompensată în mod adecvat din punct de vedere financiar, deoarece mulți angajatori preferă să ofere zile libere în plus în locul unor compensații financiare directe.
Angajații din România care depun efort suplimentar, fie că este vorba de ore lucrate peste program sau în zilele de sărbători legale, se bucură de recompense sub forma plăților suplimentare sau a posibilității de a-și lua zile de recuperare. Cu toate că majoritatea românilor pot beneficia de cele 20 de zile libere acordate de stat în acest an, nu toți angajații sunt incluși în această regulă.
Conform prevederilor Codului Muncii, orele de muncă depășite dincolo de programul normal de lucru sunt compensate cu acordarea altor ore libere.
Această practică reflectă o abordare flexibilă în gestionarea timpului de muncă și în încurajarea echilibrului între viața profesională și cea personală. Cu toate acestea, este important de subliniat că beneficiile oferite pot varia în funcție de politica fiecărui angajator.
„Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia”, se arată în lege.
Astfel, pe lângă cele 20 de zile libere acordate de stat, angajații români au posibilitatea de a beneficia de alte compensații în cazul muncii depuse în afara programului obișnuit.
Guvernul a decis să stabilească numărul de mini-vacanțe pentru anul 2024 prin adăugarea a trei zile libere suplimentare, cu scopul de a extinde perioadele de odihnă pentru angajații din sectorul bugetar.
Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern discutat în cadrul unei ședințe a Executivului, bugetarii vor beneficia de trei minivacanțe în noul an, având liber în zilele de 1 Mai, Sfânta Maria și Crăciun. În plus, proiectul prevede că zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 vor fi declarate zile libere pentru personalul din sistemul bugetar.
Află și: Noi zile libere în 2024 pentru români. Ambele vor pica vineri
Alegerea acestor trei zile libere, care vor coincide cu zile de vineri, a fost strategica, formând astfel o „punte” ce oferă bugetarilor posibilitatea de a se bucura de minivacanțe prelungite. Această inițiativă permite angajaților să aibă două zile libere suplimentare în comparație cu un weekend obișnuit, ceea ce înseamnă minivacanțe de patru zile.
Cu toate acestea, proiectul de hotărâre de Guvern stipulează că pentru a compensa zilele de muncă stabilite ca zile libere, instituțiile și autoritățile publice vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 mai și 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025. Aceste prelungiri vor fi reglementate prin acte administrative emise de fiecare instituție publică în parte.
Conform prevederilor Codului Muncii, limitele stabilite pentru durata maximă de muncă zilnică sunt de 8 ore, în cazul unei norme de 40 de ore pe săptămână. În situația în care un angajat depășește această limită, lucrând încă 8 ore într-o zi în care ar fi trebuit să beneficieze de odihnă, acesta va fi compensat printr-o zi liberă suplimentară acordată în următoarele trei luni.
De asemenea, dacă un angajat a fost implicat în activități de muncă în zilele considerate sărbători legale în noiembrie și decembrie 2023, acesta are dreptul să-și programeze zilele libere corespunzătoare în primele 90 de zile de la momentul prestării muncii suplimentare.
Această măsură vine în sprijinul salariaților, oferindu-le posibilitatea de a recupera și de a beneficia de perioade de odihnă echitabile în urma efortului depus în circumstanțe excepționale.