Zilele în care se nu spală în Săptămâna Patimilor 2024. Când se face curățenia de Paște

de: Anca Lupescu
26 04. 2024

Săptămâna Mare este cea mai importantă din calendarul creștin ortodox, aceasta precedând marea sărbătoare a Învierii Domnului. Aceste zile sunt extrem de pline de încărcătură spirituală pentru credincioși, mulți alegând să țină post negru și să se pregătească pentru ziua de Paște. Tradițiile spun că există o anumită zi în care se face curățenie și una specială pentru a pregăti bunătățile de Paște. Dar care sunt zilele în care nu se spală în Săptămâna Patimilor 2024? Iată tot ce trebuie să știi despre aceste zile.

Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Sfântă

Lunea Mare, prima zi din Săptămâna Sfântă, este una dedicată curățeniei de Paște. În această zi, dis-de-dimineață, se scot textilele (plapuma, pături, perne, etc) la aerisit. 

Se spală și se calcă haine, se fac reparațiile necesare și se curăță și purifică toată casa. Toată casa se  curăță și se purifică, pregătind spațiul de marea sărbătoare a Învierii. 

Vezi și: Când începe Săptămâna Patimilor în 2024. Ce semnifică fiecare zi din Săptămâna Mare

În a doua zi din Săptămâna Sfântă se spală haine, se curăță geamurile și se mai fac restul de treburi casnice. Această zi se mai numește Marțea Seacă.

Apoi, a treia zi, Miercurea Mare,  se pregătește curtea: se sapă, se curăță pomii și se seamănă. Aceasta este ziua în care Iuda l-a trădat pe Iisus și l-a vândut fariseilor pentru 30 de arginți.

Cele trei zile sunt dedicată purificării și curățării locului în care stai. Următoarele trei zile sunt pentru curățarea și purificarea spirituală și mulți oameni aleg să țină post negru până la Înviere.

Zilele în care se nu spală în Săptămâna Patimilor 2024

În Miercurea Mare nu se spală haine sub nicio formă. Aceasta este ziua când oamenii se ocupă de curățenia grădinii și a spațiului din afara casei. 

Vezi și: Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Patimilor. Ce este interzis să faci începând cu Miercurea Mare

Joia Mare este ziua în care se vopsesc ouăle. Tradiția spune că cei care fac asta în Joia Sfântă sunt feriți de boli și necazuri. Totodată, se spune că ouăle înroșite în această zi vor fi bune pe tot parcursul anului. 

Nici în această zi nu se spală. Se spune că nu se spală dacă nu vrei ca în loc de pomană să împarți lături de rufe celor morți. În această zi se prăznuiește spălarea picioarelor ucenicilor de Către Mântuitorul, Cina cea de Taină și rugăciunea din Grădina Ghetsimani.

Vinerea Mare sau Vinerea Neagră ori Vinerea Patimilor este cea mai importantă și tristă dintre zilele pătimirii lui Iisus. În această zi, Hristos a murit răstignit pe cruce.

Vezi și: Ce fac catolicii cu crenguțele de salcie de Florii. Tradiția pe care o respectă cu sfințenie

De aceea, credincioșii țin post negru și nu spală, pentru că e mare păcat. Totodată, nu se face nicio sarcină casnică în această zi și nici nu se vopsesc ouă. Cei care nu au vopsit ouă Joia, mai pot să o facă în Sâmbăta Mare.

Sâmbătă Mare este ziua îngropării Mântuitorului și coborârea sufletului său în iad. În această noapte se oficiază slujba de Paște. Oamenii se îmbracă în haine noi, sau curate, de sărbătoare, mergând la biserică să ia Lumina Sfântă. 

Sub nicio formă nu se spală în această zi, dar nici în Duminica de Paște sau a doua zi de Paște, lunea de după Înviere. Sărbătoarea ar trebui să te prindă cu casa curată, hainele spălate, haine noi sau curate pentru Înviere și sufletul curat, după un post de 40 de zile. În ultimele două zile, Joi și Vineri, se ține post negru, adică se bea doar apă. 

Citește și: Săptămâna Mare: tradiții, obiceiuri și credințe. Marți, ultima zi în care creștinii mai pot face acest lucru până la Paște

Postul este rupt după slujba de Înviere, care se încheie mult după miezul nopții. Oamenii ajung acasă cu Lumina Sfânta și ciocnesc ouă roșii, rostind „Hristos a Înviat”, cu răspunsul „Adevărat a Înviat”. 

Acest salut continuă până de Înălțare, când este înlocuit cu „Hristos S-a Înălțat”, „Adevărat S-a Înălțat”. Înălțarea are loc la 40 de zile de la Înviere.