Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Patimilor, o perioadă foarte importantă pentru creștinii de pretutindeni. În fiecare an, creștinii sărbătoresc Învierea Domnului Iisus Hrist, iar în Săptămâna Mare, aceștia se pregătesc să primească lumina Învierii. Este o săptămână presărată cu cele mai frumoase tradiții și obiceiuri străvechi, respectate chiar și astăzi cu strictețe.
Săptămâna Mare mai este denumită și Săptămâna Patimilor, fiind ultima din postul Sfintelor Paște. De asemenea, Săptămâna Mare mai este cunoscută în popor și ca Săptămâna Deniilor. Toate aceste zile sunt considerate de la începutul creștinismului sfinte și mărețe.
Tradițiile și obiceiurile din această perioadă trebuie ținute din Duminica Floriilor, adică momentul intrării lui Iisus în Ierusalim, până la învierea Sa și în zilele de Paște. Este o săptămână sfântă, iar mulți creștini țin post negru.
În Săptămâna Mare se face curățenie prin gospodărie, se mătură curțile, se repară gardurile, iar casele trebuie să strălucească de curățenie. O tradiție veche spun că în prima zi din Săptămâna Mare trebuie să scoatem hainele la aerisit.
Muncile pe câmp sunt permise până miercuri, iar toți membrii familiei trebuie să se ajute între ei la trebuiri. Potrivit tradiției, până în această zi femeile trebuie să termine torsul din furcă, de frică să nu fie pedepsite de Joimăriță. Uneltele de tortură ale Joimăriței erau căldura, oala cu jăratec sau cârligul pentru foc.
Citește și: Ce fac catolicii cu crenguțele de salcie de Florii. Tradiția pe care o respectă cu sfințenie
Vinerea Mare este ziua de pomenire a înfricoșătoarelor Patimi ale Mântuitorului. Patimile Domnului sunt considerate sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare. „Sfinte” deoarece Cel ce suferă este Fiul lui Dumnezeu, „mântuitoare” pentru că șterg păcatele tuturor, iar „înfricoșătoare” din cauza coordonatelor naturii, care s-au schimbat la răstignirea lui Hristos.
În Vinerea Mare nu se săvârșește Liturghia. Seara se săvârșește Denia Prohodului Domnului, care este ultima treaptă a tânguirii pentru Iisus, înainte de Învierea Lui. Biserica se înconjoară de trei ori cu Sfântul Epitaf, un semn al celor trei zile petrecute în mormânt.
În această zi, tradiția spune că oamenii trebuie să meargă la tuns. Cei care vor face acest lucru, nu vor avea nevoie să meargă la stomatolog pe parcursul întregului an. Tăierea părului în Vinerea Mare are puterea de a-l feri pe om de dureri de dinți.
În Vinerea Mare, toate gospodinele vopsesc ouăle. Se spune că ouăle roșii au puteri miraculoase și că pot fi păstrate mult timp fără să se strice. O tradiție spune că fetele trebuie să se spele pe față cu apa în care pun cojile de la ouăle roșii ciocnite în ziua de Paște, pentru a avea ten luminos și curat tot anul.
Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu Pătimirile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător.
Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potrivnicul m-a adăpat. Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Duhul Tău, pe care l-ai încredințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin harul Tău.
Nu am inimă plină de durere ca să Te caut. Nu am pocăința, nici umilința care întorc pe fii la moștenirea lor. Nu am lacrimi mângâietoare, Stăpâne. S-a întunecat mintea mea cu cele lumești, și nu poate să caute spre Tine cu durere. S-a răcit inima mea de atâtea ispite și nu poate să se înfierbânte cu lacrimile dragostei celei pentru Tine. Ci Tu, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule, Vistierul bunătăților, dăruiește-mi pocăință neștirbită și inimă îndurerată, ca să pornesc cu tot sufletul în căutarea Ta; căci fără de Tine mă voi înstrăina de tot binele. Dă-mi, așadar, Bunule, harul Tău. Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci, să înnoiască în mine închipuirea icoanei Tale.
Te-am părăsit, Doamne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhovnicească. Numără-mă între oile turmei Tale preaalese. Hrănește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine. Căci inima lor curată este sălașul Tău și se vede într-însa strălucirea descoperirilor Tale. Strălucirea Ta este mângâierea și odihna celor care s-au ostenit pentru Tine în necazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin.