Zi specială pentru credincioșii din România. Arsenie Boca ar fi împlinit astăzi 109 ani!

Autor: Dana Cazacu - 07:05, 29 sept. 2019
109 ani ar fi împlinit Arsenie Boca - zi specială pentru credincioși

În ziua de 29 septembrie 1910 se năștea Arsenie Boca, un copil care avea să facă istorie în România, printre credincioșii din toată țara, și care acum este la un pas să devină sfânt! Mii de români se roagă efectiv la părintele Arsenie Boca, trecut în neființă de doar 30 de ani!

109 ani ar fi împlinit Arsenie Boca – zi specială pentru credincioși

S-a născut la Vața de Sus în comitatul Hunedoara, pe vremea aceea în Austro-Ungaria. A urmat Liceul național ortodox „Avram Iancu” din Brad, Hunedoara, pe care l-a terminat ca șef de promoție în 1929. În același an, Zian Boca, cel care avea să devină Părintele ieromonah Arsenie Boca, se înscrie la Academia Teologică din Sibiu, pe care o absolvă în 1933.

Primește o bursă pentru a urma cursurile Institutului de Arte Frumoase din București, dar frecventează și cursuri la Facultatea de medicină și prelegerile de Mistică creștină ale profesorului Nichifor Crainic de la Facultatea de Teologie din București.

Arsenie Boca torturat și condamnat la închisoare

În luna mai a anului 1948, părintele Arsenie Boca este acuzat că e legionar şi arestat pentru prima dată. După 15 zile de tortură, i se dă drumul şi este trimis la Mănăstirea Prislop (o mănăstire de maici), unde este duvovnic. În 1951, Boca este arestat din nou şi condamnat la nouă luni de temniţă. Revine apoi la Prislop, de unde, în următorii şapte ani, va fi luat, anchetat şi arestat de mai multe ori.

A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 km de București), precum și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București.

Din 1959 lui Arsenie Boca ia fost interzis să mai slujească în mănastire

Din 1959, lui Arsenie Boca i se interzice să mai slujească în mănăstire şi devine un simplu pictor. La vârsta de 58 de ani, e pensionat pe o sumă derizorie. Cu toate că avea o viaţă simplă, securiştii se temeau de influenţa pe care el o avea asupra oamenilor şi l-au urmărit până la sfârşitul vieţii.

Părintele Arsenie Boca a murit la 28 noiembrie 1989, la 79 de ani. Este înmormântat, după  cum şi-a dorit, la Prislop, acest loc devenind, aşa cum a proorocit, loc de pelerinaj. Mii de oameni vin la mormântul Părintelui Arsenie Boca pentru a se ruga, fiind convinşi că părintele face, şi după moarte, miracole.

Icoană cu Arsenie Boca.
În această zi specială Arsenie Boca ar fi împlinit 109 ani.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI