Un fost fotbalist de la Rapid s-a stins din viață, din cauza unei boli nemiloase. Andrei Matei avea doar 34 de ani și jucase la formația giuleșteană în sezonul 2012-2013, iar reprezentanții clubului au transmis un mesaj de condoleanțe.
Fotbalistul în vârstă de 34 de ani fusese diagnosticat în urmă cu trei ani cu SLA, scleroză laterală amiotrofică. Medicii i-au recomandat să facă un transplant de celule stem, care costă câteva zeci de mii de euro. Printre cei care au încercat să îl ajute se numără și Cristi Săpunaru, care a scos la licitație două tricouri originale de la FC Porto, pentru a-i dona bani.
”Sunt două tricouri din perioada în care eram la Porto. Mă despart de ele pentru că cineva are nevoie de ajutor. Nu mai contează ce înseamnă pentru mine tricoul atât timp cât poate să ajute pe cineva”, a declarat căpitanul Rapidului pentru Știrile Pro TV în urmă cu 2 ani.
Din păcate, fotbalistul a pierdut lupta cu boala, iar FC Rapid a transmis un mesaj pe rețelele de socializare.
”Cu mare tristețe, vă anunțăm că Andrei Matei, fostul jucător al Rapidului, a pierdut lupta cu o boală necruțătoare și s-a alăturat Galeriei din Ceruri, la numai 34 de ani! Andrei a fost crescut în pepiniera Rapidului și a jucat trei meciuri pentru prima echipă, în sezonul 2012/2013. Condoleanțe familiei și prietenilor!”, a fost anunțul făcut de clubul Rapid București.
Scleroza laterală amiotrofică (SLA), cunoscută și sub numele de boala Lou Gehrig, este o afecțiune neurologică gravă care afectează neuronii motori din creier și măduva spinării. Aceste celule sunt responsabile pentru controlul mișcărilor voluntare ale mușchilor, cum ar fi mersul, vorbitul, înghițitul și respirația. Pe măsură ce neuronii motori se deteriorează și mor, mușchii devin slăbiți și se atrofiază, ceea ce duce la pierderea funcțiilor motorii.
SLA progresează treptat și se manifestă printr-o serie de simptome ce se agravează în timp. Iată principalele semne și simptome:
SLA este o boală progresivă, ceea ce înseamnă că simptomele devin din ce în ce mai grave în timp. De obicei, boala progresează rapid, iar majoritatea pacienților supraviețuiesc între 3 și 5 ani de la debutul simptomelor. Totuși, există variații mari în rata de progresie, iar unii pacienți pot trăi mai mult, cum este cazul celebrului fizician Stephen Hawking, care a trăit cu SLA timp de mai multe decenii.