Brâncuși etern: țara unde e un zgârie-nori inspirat de Coloana Infinitului
Un zgârie-nori inspirat de Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuşi a fost inaungurat recent. Cum arată a doua Colană a Infinitului din lume?
Clădirea impunătoare din China, cu profil în zig-zag, are o suprafață totală de aproape 160.000 de metri pătrați și este prevăzută cu 38 de etaje birouri, magazine şi o grădină deschisă publicului pe acoperiş.
Construcția a fost poiectată de către arhitectul James von Klemperer de la biroul Kohn Pedersen Fox Associates (KPF), și „este inspirată de proporțiile celebrei sculpturi a artisului român Constantin Brancuși, cel care este considerat părintele sculpturii moderne”, se precizează într-un comunicat de presa al companiei.
Aproximativ cinci ani și 750 de milioane de dolari, a costat „a doua Coloană a Infinitului” din lume. Firma de arhitectură responsabilă de proiect este aceeaşi care a creat Tour Premier, cea mai înalt clădire din cartierul de afaceri al Parisului, La Défense. Numit Gubei Soho, clădirea zgâtie-nori aparține lui Soho China, dezvoltator imobiliar chinez.
„Shanghai este ințesat de clădiri înalte, însă puține dintre ele fac din simplitatea sculpturală o prioritate de top în asemenea măsură. Cu Soho, am întâlnit un client care împărtășește acest obiectiv. Împreună, am sentimentul ca i-am oferit orașului Shanghai o uriașă piesă de artă publică”, a declarat James von Klemperer, președintele KPF.
Proiectul mai include și o clădire mai mică, cu o suprafață de aproximativ 60.000 de metri pătrați, cu destinație comercială. Ambele clădiri au fost construite astfel încât lumina puternică a soarelui să nu deranjeze oamenii care se află în interiorul clădirii.
Aceasta este cea mai recentă lucrare de referință a multi-premiaților arhitecti de la KPF, printre creațiile carora se numară super zgârie-nori ca Tour First (Paris), Lotte World Tower (Seul), CITIC Tower (Beijing ) și Ping An Finance Centre (Shenzhen).
Coloana Infinitului, căreia i se mai spune și Coloana fără sfârșit, este unul dintre cele trei componente sculturale ale monumentului închinat de Constantin Brâncuși eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, alături de Masa tăcerii și Poarta sărutului, inaugurat în 1938 la Târgu Jiu.