Zeci de mii de români riscă să ajungă la închisoare. Greşeala care îi poate costa scump, legea e clară
Zeci de mii de români riscă să ajungă la închisoare! Inspectorii ANAF sunt puși pe dat amenzi, și ami ales la cei care nu și-au plătit datoriile către stat. În principal este vorba de un număr de 62 de mii de persoane care nu ar fi plătit contribuțiile către ANAF. Cu alte cuvinte, este greşeala care îi poate costa scump. În acest, din păcate pentru ei, legea e clară.
ANAF spune că zeci de mii de români riscă să ajungă la închisoare
Conform datelor publicate de ANAF, este vorba de 62 de mii de români, oameni de afaceri, care nu ar fi plătit contribuțiile către stat, în calitate de angajator. Conform unui nou proiect legislativ, ANAF va putea trimite la închisoare angajatorii care nu fac plățile contribuțiilor.
Tot în baza aceluiași cadru legislativ, angajații ale căror contribuții nu sunt plătite, se pot adresa Parchetului. În urma acestor reclamații, procurorii pot demara anchete judiciare împotriva reclamaților. ANAF spune că prin acest nou cadru legal, cei găsiți vinovați sunt acuzați de evaziune fiscală, și pasibili de închisoare între 1 și 5 ani.
Greşeala care îi poate costa scump, legea e clară
Conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor, lipsa acestor plăți către stat, a adus pierderi la bugetul de stat de aproximativ 12 miliarde de lei anual. A fost nevoie de aceste modificări legislative, pentru a-i putea determina pe cei rău platnici să plătească.
Alte date, oferite de ANAF, spun că sunt aproximativ 61.918 angajatori care nu și-au plătit datoriile către stat. Toți acești rău platnici ar fi fost deja raportați către organele în drept.
În acest context, ANAF și Ministerul de Finanțe speră să reușească o mai bună colectare a taxelor, impozitelor și a cotribuțiilor datorate de angajatori. Rămâne de urmărit, de fapt, care va fi efectul acestor noi reglementări legale.
Dacă vor avea efectul așteptat de autorități. Din cei aproape 62 de mii de angajatori, cu datorii la stat, majoritatea sunt deja în atenția organelor de control.
ANAF spune că, în perioada următoare, se vor face demersurile necesare pentru a-și recupera sumele. S-ar putea ca în cazul unora dintre aceștia, să se ia decizia de a-i trimite în fața procurorilor, dacă nu se vor conforma noilor cadre legale.
Actuala criză, și deficitul bugetar, au determinat autoritățile fiscale să ia măsuri mult mai drastice. În acest mod, posibil, vor putea asigura o mai bună colectare a sumelor. Încă de la începutul acestui an, actuala guvernare punea problema unor noi măsuri fiscale, tocmai din acest motiv.