Zeci de mii de amenzi pentru nepurtarea măștii, anulate? Vestea venită de la Curtea Constituțională

de: Emanuela Pană
15 02. 2022

Amenzile pentru nepurtarea măștii ar putea fi anulate, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională impunerea măștilor de protecție. Decizia a fost luată marți și spune că Ordonanța de guvern (OUG) care reglementează măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19, între care și obligativitatea purtării măștii în spațiile publice deschise, este neconstituțională din motive care țin de procedura legislativă. Mai multe detalii, în continuare.

Zeci de mii de amenzi pentru nepurtarea măștii, anulate?

Impunerea măștii de protecție în contextul pandemiei de coronavirus este neconstituțională, potrivit Curții Constituționale. Decizia a fost luată astăzi de către CCR și prevede că OUG care reglementează măsurile luate în contextul pandemiei, între care obligativitatea purtării măștii în spațiile publice deschise, este neconstituțională din motive care țin de procedura legislativă.

Pe cale de consecință, amenzile începând din noiembrie 2020 pentru nepurtarea măștii de protecție și care nu au fost plătite ar putea fi anulate de către instanțe.

CCR a mai anunțat că a admis, cu unanimitate de voturi, în ședința de astăzi excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, notează profit.ro.

Citește și: Polițistul care refuză să dea amenzi pentru nepurtarea măștii de protecție. Reacția IPJ la decizia agentului de a nu respecta legea

Vestea venită de la Curtea Constituțională

Neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 a fost constatată de Curte, care a invocat că OUG a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

De asemenea, CCR a mai precizat într-un comunicat că, prin efectul acestei decizii, rămân în vigoare celelalte prevederi din Legea 55 și din Legea 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, urmând ca dispozițiile cuprinse în OUG 192/2020 să fie eliminate.

În acest caz, CCR a fost sesizată de către un student care a fost amendat de oamenii legii. Ulterior, acesta a contestat amenda în instanță.

Guvernul României a modificat, prin OUG 192, articolele din Legea 55 privind impunerea măștii în aer liber, precum și posibilitatea ca angajatorul să poată decide organizarea activității în regim de telemuncă fără a mai cere consimțământul angajatului.