09 feb. 2022 | 14:07

Italia și Spania renunță la masca de protecție în aer liber. Ce măsuri rămân însă în vigoare

Sănătate
Italia și Spania renunță la masca de protecție în aer liber. Ce măsuri rămân însă în vigoare
Spania renunță la măștile obligatorii pentru exterior și la alte măsuri

Italia și Spania au ridicat restricțiile privind obligativitatea măștilor de protecție în aer liber în majoritatea circumstanțelor. Decizia a venit ca răspuns la îmbunătățirea situației pandemiei covid. Guvernul italian a declarat, de asemenea, că intenționează să ridice limitele de prezență pe stadioane. Același lucru se pregătește și în Spania, în zilele următoare.

Italia ridică restricțiile covid

Conform noilor reguli stabilite de ministrul sănătății, Roberto Speranza, începând cu 11 februarie și până cel puțin la 31 martie va fi necesară purtarea măștilor de protecție doar în zonele aglomerate și în locurile publice închise.

Anterior, Speranza și ministrul Sportului, Valentina Vezzali, au declarat că guvernul urmărește să crească în mod constant limitele de prezență pe stadioanele sportive începând cu 1 martie.

Miniștrii au precizat într-un comunicat că intenționează să crească plafoanele de prezență la 75% din capacitate pentru stadioanele exterioare și la 60% pentru cele acoperite. În prezent, limitele sunt de 50% din capacitate în exterior și 35% în interior.

Rata de noi infecții și spitalizări cu COVID-19 în Italia a scăzut treptat în ultimele săptămâni, dar numărul de decese rămâne încă foarte ridicat, cu între 300 și 450 de morți în majoritatea zilelor. Italia a anunțat miercuri că va publica un calendar pentru eliminarea treptată a restricțiilor.

Spania va renunța la măștile obligatorii pentru exterior și la alte măsuri

Începând de  astăzi, Spania ridică cerința ca oamenii să poarte măști în aer liber ca măsură de combatere a pandemiei, extinzând astfel o reducere mai amplă a restricțiilor pe măsură ce contagiunea se retrage încet în țară.

Cabinetul a aprobat încetarea obligativității purtării măștilor în aer liber în cadrul reuniunii săptămânale de marți, 1 februarie. Anunțul a fost făcut de către ministrul sănătății, Carolina Darias, pentru postul de radio La SER.

Purtarea măștilor în aer liber a fost restabilită la sfârșitul lunii decembrie pentru a limita răspândirea variantei emergente Omicron a coronavirusului. „Am spus că va dura doar cât este strict necesar”, a declarat Darias.

Întrucât ratele de contagiune și alți indicatori au scăzut de câteva zile, guvernul consideră că situația COVID-19 s-a atenuat. Spania urmează alte câteva țări europene care au început să elimine restricțiile legate de COVID.

Autoritățile regionale din regiunile Aragonului de Nord și Țara Bascilor din Spania, precum și din Insulele Canare au ridicat, de asemenea, unele restricții privind socializarea. Aragon a renunțat la o regulă prin care se cerea un certificat de vaccinare COVID sau un certificat de testare PCR pentru a avea acces la baruri și restaurante și a eliminat toate restricțiile privind orele de deschidere și capacitatea.

Țara Bascilor a încetat să mai solicite acest permis, iar Insulele Canare permit acum barurilor și restaurantelor să îl solicite în mod voluntar, conform agenției de presă Reuters.

Catalonia a eliminat cerința privind permisul COVID în urmă cu o săptămână

În ultimele două săptămâni, rata de contagiune COVID-19 în Spania a scăzut constant, ajungând joi la 2.421 de cazuri la 100.000 de persoane, în scădere de la aproape 3.400 la începutul lunii ianuarie. În ciuda creșterii numărului de cazuri între noiembrie și ianuarie, pe măsură ce Omicron s-a răspândit, internările în spitale și decesele rămân mult sub cele înregistrate în valurile anterioare ale pandemiei.

Acest lucru se datorează în mare parte ratei ridicate de vaccinare din Spania și tendinței aparente a Omicron de a provoca boli mai puțin grave decât variantele anterioare. Bilanțul total al deceselor provocate de pandemie în Spania se ridică la 94.040, iar numărul de cazuri la 10,2 milioane.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Bizușa, „perla” Sălajului, lăsată de izbeliște. Pădurea a „înghițit” izvoarele termale
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Pensiile pe decembrie. Decizie la Ministerul Muncii: Era insuficient
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
750 de LEI GRATIS de la STAT! CERERILE se depun până pe 31 DECEMBRIE
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro