Zacuscă inedită, rețetă marca Dan Helciug. Ce ingredient secret folosește artistul: „Un plus de aromă“

de: Emanuela Pană
09 09. 2020

Toamna vine cu gust și miros încântător de legume coapte, cu borcane puse la fiert pentru iarnă și cu celebra zacuscă de vinete. În bucătărie îl găsește toamna și pe cântărețul Dan Helciug, care spune că este specialist în zacuscă. Ce rețetă folosește solistul trupei „Spitalul de Urgență“, aflați în rândurile de mai jos.

Rețeta de zacuscă a lui Dan Helciug

Despre cântărețul Dan Helciug (46 de ani) toată lumea a auzit, în schimb, de rețeta sa inedită de zacuscă foarte puțini știu. Solistul, ajutat de cei doi copii ai săi: Ruxandra (7 ani) și Luca (13 ani), pregătește o zacuscă delicioasă, a cărei rețetă a împărtășit-o cu cei pofticioși.

Acesta folosește, pentru un plus de aromă, un ingredient care acum nu mai este secret: un plic de stafide. Helciug a aproximat că timpul de preparare a „minunii“ la borcan este în jur de patru, cinci ore.

„Se coc și se curăță 6 kilograme de vinete și 12 kilograme de ardei, care se dau apoi prin mașina de tocat – sita mare“, potrivit vedetei.

Mai apoi, „într-un tuci se pune uleiul, în care călim 2 kilograme de ceapă, tăiată solzișori, adăugăm vinetele și le lăsăm 10 – 15 minute, apoi adăugăm ardeiul. Amestecăm din nou 10 – 15 minute, venim cu două borcane de bulion, de câte 600 de mililitri, și așteptăm să se ridice uleiul la suprafață.

Acum se pun două borcane de ciuperci, un plic de stafide, piper și foi de dafin. Se lasă la fiert cam o oră și jumătate, timp în care amestecăm mereu cu o lingură de lemn. După ce s-a răcit, punem compoziția în 25 de borcane de câte 400 de grame, pe care le sterilizăm apoi 30 minute“, concluzionează Dan Helciug.

Rețetă zacuscă de dovlecei

Precum în fabula furnicii, omul gospodar muncește din greu toată vara, în arșită, își clădește casa și pregătește proviziile pentru iarnă. Din această etapă nu trebuie omise nici câteva borcane cu zacuscă de dovlecei.

Dan Helciug, talentat la zacuscă

Ingrediente:

  • 2 kg dovlecei;
  • 1/2 kg morcov;
  • 1 kg ceapă;
  • 1 kg ardei gras roșu sau gogoșari;
  • 1 căpățână usturoi;
  • 200 ml de ulei;
  • sare;
  • piper;
  • foi de dafin.

Mod de preparare:

Se spală dovleceii și se curăță de coajă, apoi se taie rondele sau felii subțiri, după bunul plac. Se spală și se curăță și celelalte legume, după care se taie în cubulețe. Toate legumele se pun într-o tavă încăpătoare de cuptor, se stropesc cu ulei și se dau la cuptor, la 100 de grade Celsius, pentru o oră și jumătate.

Când sunt gata, se lasă la răcit, iar ardeii se curăță de pieliță. Toate legumele tocate și curățate se pun în robotul de bucătărie pentru a se mărunți. Se pune într-un vas mare ulei și se adaugă legumele tocate, peste care se pune bulionul, sarea, piperul și foile de dafin. După acest pas, se lasă totul pe foc pentru aproape 40 de minute, amestecând din când în când.

Poftă bună!