Zacuscă de ardei copţi. Reţeta bunicii, aşa se făcea odinioară

de: Bișinicu Andreea
13 09. 2022

Pentru că suntem în plin sezon tomnatic, gospodinele s-au apucat să pună murăturile pentru lunile de iarnă, iar din punct de vedere al preparatelor culinare favorite, acestea se îndreaptă către rețete de mâncăruri bogate în nutrienți, cu un gust delicios. Cum se prepară cea mai bună zacuscă din ardei copți.

Rețetă zacusă din legume și ardei copți

Cea mai bună zacusă se savurează toamna, spun gospodinele. Cei de la Savori Urbane au pregătit cea mai simplă și gustoasă rețetă de zacuscă din ardei copți, care te va face să te lingi pe degete.

Încearc-o și tu, îi vei impresiona pe cei dragi. Ai nevoie doar de câteva ingrediente, pe care sigur le găsești la tine în frigider sau în debara.

Ingrediente:

  • 3 kg vinete crude
  • 1,5 kg ardei capia sau amestec cu gogosari cruzi, întregi
  • 0,5 kg zarzavat ( 2 morcovi, 1 patrunjel, 1 pastarnac, o telina mica)
  • 0,5 kg ceapa
  • 500 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 L de bulion de rosii (sau rosii pasate la cutie)
  • 4 lingurite de sare (puneti 3 si mai gustati la final)
  • 2 lingurite piper macinat (sau boabe) – eu am pus macinat
  • 2 foi de dafin

Mod de preparare:

Pentru început, vinetele și ardeii capia se coc pe aragaz sau în cuptor, în acest fel coaja se va desprinde foarte ușor de pe legume. Apoi, vinetele se pun în două strecurători de plastic, până a doua zi dimineața, pentru ca tot lichidul în exces să se scurgă.

În continuare, ține ardeii copți, timp de 30 de minute, într-o oală acoperită. Acest truc genial va face legumele să transpire, în acest fel putându-se coji mult mai repede și mai ușor.

Important e să rupi ardeii în mai multe fâșii și să-i cureți de sâmburi și cotoare. Mai departe, vei așeza ardeii copți într-un castron, fără sită, pentru 24 de ore.

A doua zi, vei începe să cureți și să razi zarzavatul. Toci vinetele, macini ardeii și ceapa cu ajutorul mașinii de tocat. De asemenea, să nu uiți să măsori și bulionul. Se pregătesc uleiul și condimentele.

După ce ai ras păstârnacul, morcovii, pătrunjelul și țelina, acestea se vor căli într-o cratiță cu 100 ml de ulei, la foc mic. După ce se înmoaie, torni 100 ml de apă și-l lași la fiert, la foc mic, preț de 10 – 15 minute.

Apoi, iei o cratiță de dimensiuni mari și o pui pe un disc metalic așezat pe aragaz, la foc mediu spre mic. Toarnă cele 400 ml de ulei rămas, ceapa măcinată și 2 lingurițe de sare. Le călești puțin.

Adaugă ardeii capia măcinați și fierbe zacusca la foc mic, în timp ce amesteci în mod constant. Încorporează zarzavaturile călite și omogenizezi preparatul, până ce compoziția începe să clocotească. Toarnă vinetele tocate și bulionul, apoi vei presăra piper, sare și foile de dafin.

La final, zacusca se lasă la fiert pentru aproximativ o oră, la foc mic. Ai grijă să nu stropească întreaga bucătărie. Se scoate, apoi, de pe foc și se îmbuteliază în borcanele sterilizate anterior.